Verihiutale- eli trombosyyttitaso vaihtelee yksilöittäin, mutta kunkin henkilön oma trombosyyttitaso pysyy kohtalaisen vakiona.

Verihiutaleet eli trombosyytit osallistuvat veren hyytymistapahtumaan. Silloin kun niitä on liian vähän (trombosytopenia), ilmenee tavallista helpommin verenvuotoa nenästä, ikenistä ja muualtakin. Onneksi luonto pelaa varman päälle. Trombosyyttejä on elimistössä normaalisti paljon enemmän kuin välttämättä tarvitaan, minkä vuoksi kohtuullinen määrän pieneneminen ei vielä johda vuotovaaraan. Jos arvo on 50–100:n tienoilla, vuotoja ei tarvitse pelätä, mutta tällöin on kyllä syytä selvittää trombosytopenian syy.

Trombosyytit voivat vähentyä monista syistä. Monet lääkkeet voivat vaikuttaa trombosyyttitasoon. Määrä voi vähentyä maksasairauksissa, ja rankka alkoholin käyttö voi pudottaa arvon alle 100:n, sillä alkoholi häiritsee solujen tuotantoa luuytimessä. Raskaus voi hieman pienentää verihiutaleiden määrää. B12-vitamiinin tai folaatin puute sekä virusinfektiot voivat vähentää trombosyyttien määrää. Verenvuodon takia verihiutaleita menetetään, jolloin niiden määrä vähenee. Trombosyyttejä vastaan syntyy joskus vasta-aineita, jotka hajottavat veressä kiertävät verihiutaleet. Lisäksi on lukuisa joukko harvinaisia luuytimen sairauksia, joissa trombosyyttien määrä voi pienentyä.

Joillakin potilailla trombosyytit voivat muodostaa kasoja. Siitä ei ole potilaalle haittaa. Näitä kasoja automaattilaskurit eivät tunnista, ja siksi tulos voi olla virheellisesti matala. Tämän vuoksi matalat lukemat tarkistetaan varmuuden vuoksi vielä mikroskooppilaskennalla.

Trombosyyttien määrä voi hieman kasvaa monissa tilanteissa ilman, että kyseessä on varsinainen verisairaus. Määrä voi olla lisääntynyt muun muassa äkillisten verenvuotojen yhteydessä, kuten leikkauksen tai synnytyksen jälkeen, tulehdustautia sairastaessa ja raudanpuuteanemiassa. Tupakointi nostaa trombosyyttiarvoja. Myös raju liikunta voi nostaa trombosyyttien määrää.

Jos arvo on jatkuvasti yli 600 (trombosytoosi), se saattaa merkitä luuytimen sairautta. Kun trombosyyttejä on huomattavasti liikaa, veritulppien vaara suurenee.

Kirjallisuutta

  1. Kauppila M, Lehto M. Trombosytoosi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 21.8.2020.
  2. Jantunen E. Trombosytopenia. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 21.9.2020.