INR-arvoa käytetään tavallisesti seurattaessa verenohennuslääke varfariinin eli Marevanin® vaikutusta. INR-termi tulee sanoista International Normalized Ratio.Mitä suurempi INR-arvo, sitä hitaammin veri hyytyy. Marevanin tarve vaihtelee eri henkilöillä ja eri tilanteissa. Hoidon alussa INR-arvoa seurataan tiheästi 1–2 kertaa viikossa. Kun hoitotaso on vakiintunut, INR-arvo mitataan harvemmin, yleensä 1-2 kuukauden välein. Ylimääräisiä INR-määrityksiä tarvitaan esimerkiksi akuutin sairauden, vammojen, lääkemuutosten (aloitusten ja lopetusten) ja ruokavaliomuutosten sekä tupakoinnin lopettamisen tai uudelleen aloittamisen yhteydessä. Muutokset lääkkeen annoksessa näkyvät INR-arvossa vasta parin päivän viiveellä.

Varfariini estää hyytymistekijöiden muodostumista maksassa, minkä seurauksena veren hyytymistaipumus vähenee. Tämä on tarpeen tiloissa, joissa ilmenee hyytymiä eli veritulppia alaraajojen laskimoissa tai sydämen sisällä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi sydämen eteisvärinässä tai jos sydämessä on keinoläppä. Hyytyminen ei saa kuitenkaan olla liian hidasta, sillä se voisi aiheuttaa vaarallisia verenvuotoja. Tarkoitus on vähentää hyytymistaipumusta sen verran, että vuotoja ei tule, mutta veritulpan vaara vähenee. Tämä edellyttää tarkkaa varfariinin annostelua, joka räätälöidään INR-arvon avulla.

Laskimoveritulppien ehkäisyssä ja eteisvärinässä tavoitteena on, että INR-arvo asettuu tasolle 2–3. Jos sydänleikkauksessa on asetettu mekaaninen keinoläppä, pyritään hieman tehokkaampaan vaikutukseen, jolloin INR-arvo säädetään tasolle 2,5–3,5.

Maksan hyytymistekijöiden valmistukseen tarvitaan K-vitamiinia. Varfariini estää K-vitamiinin vaikutusta, jolloin hyytymistekijöitä ei pääse muodostumaan. K-vitamiinia saadaan ravinnon kasviperäisistä ruoista. Jos ruokavalion vihreiden paljon K-vitamiinia sisältävien kasvisten määrä muuttuu, tarvitsee yleensä muuttaa myös Marevan-annosta. Myös alkoholi, monet lääkkeet sekä luontaistuotteet (esimerkiksi omega 3 -rasvahapot ja mäkikuisma) vaikuttavat varfariinin tehoon. Useimmat niistä voimistavat lääkkeen tehoa, jolloin verenvuodon vaara suurenee. Kun käy lääkärissä tai ostaa lääkkeitä tai luontaistuotteita, on tärkeä aina kertoa verenohennushoidosta, jotta varfariinihoitoa häiritseviä valmisteita voitaisiin välttää.

Laboratoriossa INR-arvo mitataan tavallisesti laskimoverestä otetusta verinäytteestä. Näytteen voi ottaa mihin tahansa aikaan päivästä. Sitä varten ei tarvitse olla syömättä. Näyte voidaan ottaa tarvittaessa myös sormenpäästä otetusta veripisarasta.