Etusivu » Kihti

Kihti

Lääkärikirja Duodecim
9.10.2018
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Kihti johtuu uraatin eli virtsahapon kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Uraattikiteet ovat muodoltaan neulamaisia. Ne aiheuttavat nivelissä kivuliaan tulehdusreaktion (ks. kuva «Kihtikiteitä»1).

Kihtiä esiintyy länsimaissa aikuisilla 2–3 prosentilla. Oireet alkavat yleensä keski-iässä, ja 80–90 prosenttia sairastuneista on miehiä. Yleisin sairastumisikä on noin 60 vuotta, mutta kihti voi alkaa joskus nuorella aikuisiällä. Kihti on yleistymässä, minkä selittää väestön lihominen ja lisääntynyt alkoholinkäyttö. Yli 65-vuotiaista miehistä kihtiä sairastaa 7 %.

Kihdin syyt

Uraatti on elimistön niin sanottujen puriiniemästen aineenvaihduntatuote. Puriiniemäksiä on soluissa ja etenkin DNA:ssa, josta ihmisen tumassa sijaitsevat geenit muodostuvat. Puriiniemäksistä muodostunut uraatti erittyy virtsan kautta pois elimistöstä.

Kihti syntyy tilanteessa, jossa elimistön uraattimäärä suurenee liikaa. Tämä näkyy yleensä veren suurentuneena uraattipitoisuutena (ks. «Uraatti (P-Uraat)»1). Uraattia voidaan saada liikaa ravinnosta tai sen muodostuminen kiihtyy erilaisten aineenvaihduntahäiriöiden seurauksena. Myös uraatin vähentynyt erittyminen virtsaan voi lisätä sen määrää elimistössä.

Veren uraattiarvojen normaalialue on miehillä 230–480 µmol/l (mikromoolia litrassa) ja naisilla 155–350 µmol/l. Koska miehillä uraattia on enemmän kuin naisilla, he sairastuvat selvästi herkemmin kihtiin kuin naiset. Suurentunut uraattiarvo on yleinen, eikä se läheskään aina johda kihdin puhkeamiseen, mutta mitä suurempi arvo, sitä helpommin kihti syntyy. Kun uraattiarvo on yli 590 µmol/l, seuraavan viiden vuoden aikana kolmasosalla ilmaantuu kihti.

Eniten kihdin syntyyn vaikuttavat seuraavat tekijät:

 • Alkoholi lisää uraatin tuotantoa elimistössä. Aikaisemmin luultiin, että olut olisi erityisen haitallinen, mutta uusien tutkimusten perusteella kaikki alkoholi on haitallista. 2–4 ravintola-annosta alkoholia päivittäin kaksinkertaistaa kihtikohtauksen vaaran.
 • Ylipaino (ks. «Lihavuus»2) lisää myös uraatin tuotantoa, minkä vuoksi ylipainoisilla on kihtiä muita enemmän. Se liittyy erityisesti vyötärölihavuuteen (ks. «Vyötärölihavuus (keskivartalolihavuus, omenalihavuus)»3) ja metaboliseen oireyhtymään (ks. «Metabolinen oireyhtymä (MBO)»4).
 • Tärkeä tekijä ovat kihtiä aiheuttavat, runsaasti puriineja sisältävät ruoka-aineet (ks. alla).
 • Nesteenpoistolääkkeet eli diureetit vähentävät uraatin erittymistä virtsaan ja siten lisäävät kihdin vaaraa etenkin iäkkäillä.
 • Henkilöillä, jotka käyttävät runsaasti tavallisella sokerilla ja hedelmäsokerilla (fruktoosilla) makeutettuja juomia, esiintyy kihtiä muita enemmän.

Perinnöllisellä taipumuksella on myös osuutensa kihdin syntyyn, minkä vuoksi toiset sairastuvat tavallista herkemmin.

Kihdin oireet

Yleisimmin kihti ilmenee ajoittaisina kipeinä niveltulehduksina, useimmiten isovarpaan tyvinivelessä. Ne alkavat nopeasti, yleensä yöllä, ja kiihtyvät huippuunsa puolessa vuorokaudessa. Usein öinen kihtikohtaus alkaa runsaasti puriineja sisältävän aterian, runsaan alkoholin käytön tai ruumiillisen rasituksen jälkeen. Alussa vaivat kestävät muutamia päiviä. Kihdin toistuessa kesto pitenee.

Kihdin mielipaikka on isovarpaan tyvinivel. Ensimmäinen oire on yleensä tyvinivelen kivulias tulehdus. Nivel on punoittava ja erittäin arka.

Kihtiä voi olla myös muissa nivelissä, useimmiten nilkoissa ja polvissa. Kihtikohtauksen yhteydessä voi esiintyä myös kohtalaista kuumetta. Kihtioireet esiintyvät jaksoittaisina. Ne alkavat melko äkisti ja piinaavat päiväkausia, kunnes vähitellen väistyvät.

Vuosien tai vuosikymmenten mittaan kihti voi hoitamattomana kehittyä pitkäaikaiseksi (krooniseksi), jolloin nivelet ovat kipeitä ja kyhmyisiä kihtikohtausten väliaikoinakin. Ihon alle voi muodostua kipeitä patteja.

Kihdin itsehoito

Kipeää kihtiniveltä voidaan helpottaa jääpussilla ja levolla. Ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeeni) toimivat aika tehokkaasti, mutta tehokkaimmat ovat reseptilääkkeitä.

Hoitoon kuuluu aina puriiniemäksiä runsaasti sisältävien ruokien vähentäminen. Ruokavalion avulla voidaan kihtikohtauksia tehokkaasti hoitaa. Ruokavalio-ohjeet ovat alempana.

Tärkeä hoitokeino on ylipainon vähentäminen laihduttamalla. Tutkimusten mukaan pelkkä laihdutus pienentää veren uraattipitoisuutta yhtä tehokkaasti kuin hyvin toteutettu kihdin ruokavalio.

Ravinnon ohella kihdin hoidossa on tärkeää alkoholijuomien käytön rajoittaminen, sillä alkoholi lisää uraatin tuotantoa elimistössä. Olut sisältää puriiniemäksiä, mikä alkoholivaikutuksen lisäksi lisää kihtikohtausten vaaraa.

Kihtipotilaan ruokavalio

Ruokavalion tarkoituksena on vähentää kihtiä aiheuttavien puriiniemästen saantia. Sen vuoksi vältetään tai vähennetään runsaasti puriineja sisältäviä ruokia.

Puriiniemäksiä on runsaasti eläinten nahassa ja sisäelimissä. Siksi vältetään seuraavia:

 • Sisäelimet, kuten maksa, munuainen ja kateenkorva
 • Pikkukalat, joita syödään kokonaisina (muikku, sardiinit, silakka)
 • Broilerin nahka

Rajoitetusti syötäviä (yhteensä 100–150 g päivässä) ruoka-aineita ovat:

 • Mäti ja äyriäiset
 • Liha (nauta, sika, siipikarja, riista, lihaliemi jne.)
 • Herneet, pavut, soijatuotteet ja sienet

Vapaasti voi syödä seuraavia:

 • Viljatuotteet (leipä, puurot, hiutaleet jne.)
 • Maitotaloustuotteet (maito, piimä, jogurtit, juusto)
 • Kaikki hedelmät ja hedelmämehut
 • Kananmuna ja munaruuat
 • Ruokaöljyt, margariinit, voi
 • Kahvi, tee, kaakao
 • Useimmat kasvisruuat (peruna, salaatti, kaali, tomaatti, kurkku, kurpitsa, sipuli, porkkana, punajuuri, retiisi, selleri jne.)
 • Mausteet

Lisää tietoa ravinnosta ja kihdistä: ks. «https://www.reumaliitto.fi/fi/kihti-ja-ravinto»1. Ruoka-aineiden puriinipitoisuuksia: ks. taulukko «Ruoka-aineiden puriinipitoisuuksia»1 artikkelin lopussa.

Ruoan laadun vaikutus

Laajassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin ruokavalion vaikutusta yli kuuden sadan kihtipotilaan oireisiin. Vuoden aikana ruoasta eniten puriiniemäksiä saaneilla oli lähes viisi kertaa enemmän kihtivaivoja verrattuna vähän puriinia saaneisiin. Runsaasti puriinia sisältävä ruoka lisäsi vaivoja myös niillä, jotka käyttivät säännöllisesti kihtilääkkeitä. Kihtipotilaat saivat selvästi eniten puriineja eläinperäisistä ruoista, pääasiassa runsaista lihatuotteista.

Kihdin toteaminen

Tyypilliset oireet ja veren suurentunut uraattipitoisuus (ks. «Uraatti (P-Uraat)»1) viittaavat kihtiin. Koholla oleva veren uraattiarvo ei yksinään merkitse kihtiä: se todetaan monilla ilman mitään kihtioireita. Lopullinen varmistus kihtidiagnoosille saadaan, kun kipeästä nivelestä imetyn nesteen mikroskooppitutkimuksessa todetaan tyypillisiä uraattikiteitä.

Kihdin hoito

Ensiapuna lääkäri voi tyhjentää kipeän ja turvonneen nivelen liikanesteestä ja ruiskuttaa sinne kortisonia. Lääkkeeksi voidaan antaa reseptillä saatavaa tulehduskipulääkettä, joista tehokkain on indometasiini. Tulehduskipulääkkeiden sijasta tai niiden ohella voidaan hoidon alussa käyttää suun kautta otettavaa lyhyttä kortisonikuuria. Näillä toimenpiteillä kihtikohtaus yleensä nopeasti asettuu.

Hoitoon kuuluvat aina toimenpiteet veren uraattipitoisuuden pienentämiseksi. Jos potilas käyttää nesteenpoistolääkettä, lääkäri harkitsee, voidaanko se lopettaa tai vaihtaa toiseen. Kaikille potilaille suositellaan ruokavaliota, jossa vältetään veren uraattia lisääviä ruoka-aineita (ks. itsehoito).

Jos oireet uusiutuvat eikä veren uraattipitoisuutta ruokavaliolla ja muilla elintapojen muutoksilla saada riittävästi pienentymään (tavoite alle 350 µmol/l), voidaan aloittaa lääke, joka vähentää uraatin tuotantoa elimistössä. Tavallisin lääke allopurinoli, jota nautitaan säännöllisesti, usein vuosien ajan. Useita muitakin lääkkeitä on mahdollista käyttää. Lääkkeiden jälkeen voidaan kokeilla, pysyvätkö kihtikohtaukset poissa ilman niitä. Joskus tarvitaan uraatin eritystä lisäävää lääkettä (probenesidi tai bentsbromaroni), joihin tarvitaan erityislupa.

Kihdin ehkäisy

Kihtiä voidaan tehokkaasti ehkäistä elämäntapoja muuttamalla. Ehkäisyn kulmakiviä ovat veren uraattipitoisuutta pienentävä ruokavalio (ks. itsehoito), painonhallinta ja alkoholijuomien, etenkin oluen, runsaan käytön välttäminen.

Käytettyjä lähteitä

Julkunen H. Kihti ja valekihti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 26.4.2017.

Martio J, Helminen T, Herranen-Kallio M. Kihti ja muut kideartriitit. Kirjassa Martio J, Karjalainen A, Kauppi M, Kukkurainen ML, Kyngäs H (toim.). Reuma. Kustannus Oy Duodecim 2007, s. 401-412.

Julkunen H. Kihti yleistyy - näkökohtia diagnostiikasta ja hoidosta. Suomen Lääkärilehti 2009;64:805-812.

Julkunen H, Konttinen YT. Kihdin muuttuva kuva. Duodecim 2010;126:1477-1485 (ks. artikkeli).

Zhang Y, Chen C, Choi H ym. Purine-rich foods intake and recurrent gout attacks. Ann Rheum Dis 2012;71(9):1448-53. «PMID: 22648933»PubMed

Neogi T, Chen C, Niu J ym. Alcohol quantity and type on risk of recurrent gout attacks: an internet-based case-crossover study. Am J Med 2014;127(4):311-8. «PMID: 24440541»PubMed

Rainer TH, Cheng CH, Janssens HJ ym. Oral prednisolone in the treatment of acute gout: a pragmatic, multicenter, double-blind, randomized trial. Ann Intern Med 2016;164(7):464-71. «PMID: 26903390»PubMed

Taulukko 1. Ruoka-aineiden puriinipitoisuuksia
Ruoka-ainePuriinipitoisuus (mg/100 g)
Savustetun silakan nahka1 645
Kateenkorva918
Makrillin nahka409
Kuivattu soijapapu356
Öljysardiinit349
Linnun nahka300
Maksa260
Silakka nahkoineen243
Munuaiset218
Kirjolohi180
Tuore herne150
Naudan paisti140
Ruisleipä86
Keitetty peruna15
Olut15
Tomaatti11
Kananmuna2