Etusivu » Sappikivitauti

Sappikivitauti

Lääkärikirja Duodecim
25.3.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Sappikivet eli sappikivitauti on lapsilla harvinainen, mutta aikuisilla kiviä syntyy iän karttuessa hiljalleen. 75 vuoden iässä naisista kolmasosalla ja miehistä viidesosalla on ollut sappikiviä (ks. kuva «Sappirakko ja sappikivet»1).

Sappikivi syntyy, kun sapen aineosat alkavat kiteytyä sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Lihavuus ja sappirakon tyhjenemishäiriöt lisäävät kivien muodostumista.

Sappikivien oireet

Nykyään puolet sappikivistä todetaan sattumalta, kun jostakin muusta syystä vatsan aluetta tutkitaan kaikututkimuksella. Eräässä tutkimuksessa oireettomista sappikivipotilaista puolet sai oireita kahdenkymmenen vuoden seurannan aikana, mutta puolet pysyi koko ajan oireettomina.

Sappikivitaudin tyypillinen oire on melko äkisti alkanut ylävatsakipu, joka tuntuu oikean kylkikaaren seudulla tai keskellä ylävatsaa. Kipu saattaa säteillä yläselkään oikean lapaluun seutuun. Potilaan on vaikea löytää sopivaa asentoa. Pahoinvointia ja oksennuksia saattaa esiintyä. Kipu rauhoittuu yleensä itsestään 3–6 tunnin kuluttua. Ensimmäisen kipukohtauksen jälkeen noin puolet saa uuden kivun vuoden kuluessa, mutta kolmasosa pysyy oireettomana seuraavat kymmenen vuotta.

Jos sappikiviin liittyvä kipu ei väisty muutaman tunnin kuluessa, on syytä epäillä lisätauteja. Yleisimmät ovat sappirakon tulehdus ja sappitiehyeen tukos. Tällöin kivun lisäksi voi esiintyä kuumetta tai muutaman päivän kuluessa tulevaa silmänvalkuaisten ja ihon keltaisuutta (ks. «Keltaisuus (”keltatauti”)»1).

Sappikivien hoito

Kun sappikipu ilmaantuu ensi kertaa eikä sappikivien olemassaolosta ole tietoa, ilmaantunut kipu luokitellaan niin sanottuihin "äkillisiin vatsakipuihin" eli ”akuuttiin vatsaan” (ks. «Äkillinen vatsakipu (akuutti vatsa)»2). Tällöin on syytä hakeutua hoitoon vuorokaudenajasta riippumatta.

Sappikivet on helppo todeta kaikututkimuksella. Tutkimuksissa selvitetään myös, onko kyseessä pelkän kiven aiheuttama kipu vai onko lisätauteja. Jos lisätauteja ei ole, yhden sappikipuvaiheen jälkeen ei sappirakkoa tarvitse leikata. Jos kipukohtauksia on ollut useita, leikkaukseen pyritään muutaman kuukauden kuluessa. Leikkauksessa poistetaan sappirakko ja sen mukana kivet. Suurin osa leikkauksista tehdään tähystysleikkauksina. Suomessa leikataan noin 9 000 sappirakkoa vuodessa.

Jos sappikiviin liittyy lisätauteja, tarvitaan välitöntä hoitoa sairaalassa. Jos kivi tukkii sappitiehyen ja on keltaisuutta, leikkaus tehdään heti. Sappirakon tulehduksessa kipuun liittyy kuumeilu. Hoidoksi annetaan antibiootteja suonensisäisesti ja sappirakko poistetaan tilanteen sen salliessa.

Oireettomia sattumalta todettuja sappikiviä ei tarvitse hoitaa.

Sappikivien ehkäisy

Lihavuus lisää selvästi sappikiviä, joten painonhallinnalla niitä voidaan ehkäistä. Nopea ja voimakas laihduttaminen etenkin hyvin vähärasvaisella ruoalla lisää myös sappikivien vaaraa.

Ravinnon koostumuksen, esimerkiksi rasvan tai kuidun määrän, vaikutus sappikivien syntyyn on epäselvä. Siksi ei voida suositella mitään erityistä ruokavaliota, jolla voitaisiin estää sappikivien syntyä.

Vähäinen liikkuminen lisää sappikivien vaaraa, ja liikunnalla niiden ilmaantumista voidaan vähentää. Erään tutkimuksen mukaan miesten liikuntaharrastus 30 minuuttia kerrallaan viidesti viikossa vähensi sappikivien aiheuttamia vaivoja yhden kolmasosan verran.

Käytettyjä lähteitä

Kellokumpu I. Sappikivitauti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 7.11.2016.

Karvonen A-L. Sappikivien synty: riskitekijät ja ennaltaehkäisy. Suomen Lääkärilehti 2007;62:2155-2159.

Harju J. Sappikivitauti - vatsaoireiden syy vai sattumalöydös? Suomen Lääkärilehti 2018;73:2079-2082.