Etusivu » Ulosteessa verta (veriuloste) tai musta uloste (meleena)

Ulosteessa verta (veriuloste) tai musta uloste (meleena)

Lääkärikirja Duodecim
25.3.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Ulosteessa esiintyvän veren alkuperä on aina selvitettävä. Veri voi tulla jostakin peräaukon sairaudesta (ks. artikkelit «Peräpukamat»1 ja «Peräaukon haavauma (anaalifissuura)»2), peräsuolesta tai ylempää paksusuolesta. Jos ei tiedä veren alkuperää, on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Vähän kirkkaanpunaista verta

Peräaukon haavaumassa ja ulkona olevissa pukamissa näkyy yleensä WC-paperissa pieniä määriä kirkkaan punaista verta. Vuotavissa pukamissa voi hieman kirkasta verta tippua pönttöön ulostamisen jälkeen. Jos tietää veren liittyvän pukamiin ja sitä on vähän, ei tarvitse heti hakeutua lääkäriin. Jos vuotoa tulee useiden päivien ajan, hoitoon on syytä hakeutua.

Tummaa verta

Peräaukkoa ylempää peräsuolen tai muun paksusuolen alueelta tuleva veri on aina merkki jostakin hoidettavasta sairaudesta, esimerkiksi tulehduksellisesta suolistosairaudesta (ks. «Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)»3) tai suolisyövästä. Veri on usein ulosteen pinnalla ja on yleensä tavallista tummempaa. Jos on ripulia, veri on sekoittunut siihen ja värjää koko löysän ulosteen tummanväriseksi. Näissä tapauksissa tulee hakeutua viivyttelemättä tutkimuksiin, sillä veriripuli on vakavan suolitulehduksen tai mahdollisesti muun suolisairauden merkki.

Mustat ulosteet (meleena)

Veriulosteen erityistapaus on musta uloste eli meleena, joka on merkki runsaasta verenvuodosta ruoansulatuskanavan yläosassa, esimerkiksi mahalaukussa. Kulkeutuessaan eteenpäin veri sekoittuu suolen sisältöön ja muuttuu tummaksi. Ulosteessa ei näy punaista verta, vaan ulosteet ovat tervamaisen tummia, melkein mustia.

Mustikan tai rautalääkityksen aiheuttama tumma uloste on luonnollisesti viatonta. Jos huomaa ulosteen muuttuneen ilman syytä mustaksi, pitää hakeutua välittömästi vuorokaudenajasta riippumatta hoitoon.

Käytettyjä lähteitä

Kairaluoma MV. Veriulostepotilaan tutkiminen. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.5.2018.