Etusivu » Hakutulokset » Ummetus

Ummetus

Lääkärikirja Duodecim
7.3.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Ummetus on kyseessä, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostus on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Terveistä aikuisista haitallista ummetusta esiintyy 1–6:lla sadasta. Ummetusta on enemmän iäkkäillä: vähän liikkuvista vanhuksista jopa 8 kymmenestä kärsii ummetuksesta.

Ummetus on usein yhtenä oireena ärtyneen suolen oireyhtymässä: ks. «Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)»1.

Ummetuksen syyt

Elämäntavat vaikuttavat ratkaisevasti suolen tyhjenemiseen. Ummetusta aiheuttavat vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja ilmeisesti myös liian vähäinen nesteiden saanti. Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa myös johtaa ummetukseen siksi, että suoli ”oppii” tyhjenemään harvoin.

Monet lääkkeet aiheuttavat ummetusta. Voimakkaat opioidi-kipulääkkeet kovettavat säännöllisesti vatsaa. Muita samantyyppisesti vaikuttavia lääkkeitä ovat verapamiili, monet psyykenlääkkeet, eräät Parkinsonin taudin lääkkeet, rautavalmisteet ja nesteenpoistolääkkeet (diureetit).

Eräiden aineenvaihduntasairauksien, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan, yhtenä oireena voi esiintyä ummetusta. Joissakin psyyken häiriöissä, kuten anoreksia nervosassa ja masennuksessa, vatsan toiminta on hidastunut. Ummetus on yksi oire toiminnallisissa vatsavaivoissa (ks. «Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)»1).

Ummetuksen itsehoito

Ummetuksen hoidon perusta ovat sopivat muutokset ruokavaliossa, riittävä liikunta ja säännöllinen ulostamisrytmi. Lääkkeet ja muut toimenpiteet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja.

Jokaisen ummetuspotilaan tulisi pyrkiä vakavissaan toteuttamaan alla esitettyjä itsehoidon ohjeita. Ne eivät vaikuta välittömästi; vaikutus voidaan arvioida vasta 1–2 kuukauden kuluttua. Muutoksien tulee olla pysyviä, jotta niiden ummetusta ehkäisevä teho säilyisi.

Kuitupitoinen ruokavalio

Ravinnon kuidut vähentävät ummetusta, koska ne lisäävät suolen sisältöä sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta.

Kaikissa kasvikunnan tuotteissa, viljassa, kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa, on kuituja. Tehokkaimmin suolen sisältöä lisää viljan kuitu, jota on täysjyväleivissä ja -puuroissa. Keskimäärin suomalaiset saavat ravinnosta runsas 20 grammaa kuituja. Ummetuspotilaan pitää saada ruuasta vähintään 30–35 grammaa kuitua päivässä. Usein ummetuksen hoitamisen kuituja tarvitaan vielä enemmän.

Ylimääräisiä kuituja saa vehnä- tai ruisleseistä tai pellavansiemenrouheista. Kuitulisä voi aiheuttaa aluksi väliaikaisesti kaasunlisäystä ja vatsavaivoja, minkä vuoksi leseen käyttö kannattaa aloittaa vähitellen. Aluksi 1–2 teelusikallista päivässä, minkä jälkeen annosta lisätään päivittäin, kunnes lesemäärä on 3–6 ruokalusikallista päivässä. Leseen voi liuottaa veteen tai sekoittaa muuhun ruokaan. Ks. myös 100 kysymystä ravinnosta -kirjan artikkeli «»2.

Apteekista saa ummetusta varten suunniteltuja erilaisia kuituvalmisteita. Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvässä ummetuksessa (mukana ilmavaivoja ja mahan turvottelua) tulee käyttää psylliumin siemeniä tai muita liukoisia kuituja sisältäviä valmisteita (esim. Laxamucil® tai Vi-Siblin®). Apteekkihenkilökunta neuvoo niiden hankinnassa ja käytössä.

Luumut ja viikunat sisältävät kuitujen lisäksi suolen toimintaa lisääviä aineita. Sopiva annos on 6–7 vedessä liotettua luumua liotusvesineen aamulla.

Nestettä juodaan runsaasti, vähintään kaksi litraa päivässä, etenkin jos käyttää kuitulisänä leseitä tai apteekkivalmisteita.

Liikunta

Vähän liikkuvalla suoli toimii laiskasti, mikä altistaa ummetukselle. Liikuntaa lisäämällä on mahdollista lieventää ummetusta. Liikunnan laadulla ei ole väliä, esimerkiksi reipas kävely sopii mainiosti joko erillisinä kävelylenkkeinä tai pienempinä annoksina hyötyliikuntana.

Säännöllinen ulostamisrytmi

Suolta voidaan opettaa säännöllisemmäksi: Aamulla juodaan lasi vettä (luumut voivat olla mukana) ja aamupalan jälkeen käydään ”istunnolla”. Harjoittelua jatketaan vähintään useita viikkoja, vaikka aluksi ulostusta ei tulisikaan.

Hyvä ulostamisasento auttaa peräsuolen tyhjenemistä. Paras asento on silloin, kun pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkien tasoa korkeammalla. Suomalainen WC-istuin on tähän yleensä liian korkea. Silloin voi käyttää pallia jalkojen alla.

Apteekkilääkkeiden käyttö ummetukseen

Apteekista saa ilman reseptiä useilla eri tavoilla vaikuttavia ummetuslääkkeitä. Niitä annostellaan eri tavoin, pakkausselosteessa annettuja ohjeita pitää noudattaa.

Apteekista saa erilaisia kuituja sisältäviä suolen sisältöä lisääviä ummetuslääkkeitä, joita voi vaaratta käyttää pitkiäkin aikoja.

Laktiloli, laktuloosi ja makrogoli ovat paksusuolen nestettä lisääviä lääkkeitä, joita voi käyttää sitkeään ummetukseen. Vaikutus alkaa yleensä muutaman tunnin kuluttua mutta näkyy joskus vasta 1–2 päivän kuluttua. Näitä lääkkeitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön, mutta hankalassa ummetuksessa niitä voi käyttää pitkiäkin aikoja.

Suolta stimuloivat lääkkeet sennosidi ja bisakodyyli on tarkoitettu vain tilapäiseen muutaman päivän käyttöön. Niitä on tabletteina, peräpuikkoina tai pienoisperäruiskeina. Näitä lääkkeitä voi vaaratta käyttää pahaan mahan umpeen väliaikaisesti muutaman päivän. Pitkäaikaisessa käytössä suoli tottuu niihin, jonka jälkeen suoli ei enää toimi ilman lääkkeitä.

Apteekista saatavia pienoisperäruiskeita voi käyttää hankalan ummetuksen laukaisemiseen. Niitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön.

Milloin hoitoon?

  • Jos itsehoidosta huolimatta ummetus häiritsee jokapäiväistä elämää.
  • Jos ummetuksen lisäksi on muita oireita, esimerkiksi jatkuvaa väsymystä tai outoja vatsakipuja.
  • Jos vuosia jatkunut suolen normaali toiminta muuttuu suhteellisen nopeasti (muutamassa viikossa) ummetukseksi.

Ummetuksen hoito

Lääkäri selvittää aluksi, onko ummetuksen syynä jokin muu sairaus tai käytetty lääke. Jos näitä ei löydy, voidaan ummetuksen lääkehoitoa tehostaa. Hankala ummetus voidaan laukaista peräruiskeella.

Äskettäin myyntiin on tullut kaksi ummetukseen tarkoitettua uutta lääkettä, jotka vaikuttavat suolen seinämässä sijaitseviin sen liikkeitä sääteleviin kohtiin (reseptoreihin). Molempia käytetään suun kautta tabletteina tai kapseleina. Prukalopridi on tarkoitettu ummetuksen hoitoon silloin, kun tavalliset ulostuslääkkeet (laksatiivit) eivät tehoa. Linakotidin käyttöaihe on ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvä ummetus.

Lantionpohjan lihasten harjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa auttaa tilanteessa, jossa alueen lihaksissa on kouristelutaipumusta (spastisuutta). Joskus itse ulostamistapahtumassa on häiriöitä, jolloin annetaan biopalautehoitoa. Siinä peräsuoleen asetetun pallon avulla harjoitellaan ulostamista ja samalla rekisteröidään lihaksiston toimintaa.

Ummetuksen ehkäisy

Ummetusta voidaan ehkäistä itsehoidon yhteydessä kerrotuilla keinoilla: liikkumalla säännöllisesti ja käyttämällä runsaasti kuitupitoisia kasviksia.

Käytettyjä lähteitä

Arkkila P. Aikuisen ummetus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.11.2018.

Luukkonen P, Hillilä M. Vaikean ummetuksen hoito. Duodecim 2012;128:1869-76. Lue artikkeli.

Punkkinen J. Uusia lääkkeitä ummetuksen hoitoon. Suomen Lääkärilehti 2013;68:1113-1117.