Syyt

Jalkojen tuntuminen kylmältä johtuu useimmiten siitä, että ihon verenkierto on syystä tai toisesta tavallista vähäisempää. Tähän taas voi olla useita syitä, joista altistuminen kylmälle ja kostealle lienee tavallisin. Verisuonten supistumisherkkyys vaihtelee eri ihmisillä, ja siksi jonkun varpaita kylmii vähäisessäkin viileässä, erityisen herkästi ns. Raynaud’n ilmiössä (valkosormisuus). Myös tupakointi supistaa ihon verisuonia ja aiheuttaa ääreisosien, siis varpaiden ja usein sormienkin kylmenemistä. Kylmeneminen voi jatkua, jos tupakoinnin lopettamisen tukena käytetään nikotiinivalmisteita. Samoin monet lääkeaineet (esimerkiksi beetasalpaajat) voivat supistaa ihoverisuonia.

Alaraajojen valtimoita ahtauttavat sairaudet aiheuttavat verenkierron vähenemisen koko raajassa, ja tämä voi ilmetä myös jalkojen kylmimisenä. Jos verenkierto on hyvin huono, varpaat voivat myös sinertää.

Itsehoito

Kylmien jalkojen pääasiallinen hoito on niiden lämmittäminen kunnon villa- tai fliisisukilla, öisin myös esimerkiksi lämpöpullolla tai -tyynyllä. Jos on hyvin herkkä kylmälle, tämä täytyy ottaa huomioon sekä ulkoillessa että sisätiloissa ja varoa jalkojen kostumista. Jalkojen kylmiminen on hyvä syy tupakoinnin lopettamiseen, ja mikäli tupakointi ei ole vielä ehtinyt aiheuttaa verisuonten ahtautumista, lopettamisen jälkeen on odotettavissa, että kylmänarkuus vähenee. Kylmänherkkyyttä voi myös yrittää vähentää liikunnalla sekä päivittäisellä ”verisuonijumpalla”: jalat pannaan vuoron perään 15 minuutiksi niin kylmään ja niin kuumaan veteen kuin iho hyvällä sietää.

Milloin hoitoon

Äkillinen erityisesti toisen puolen alaraajan kylmeneminen mahdollisine värin muutoksineen voi olla merkkinä alaraajavaltimon tukoksesta ja edellyttää kiireellistä ammattilaisen arviota.

Pintaverenkierron häiriöstä johtuvan kylmimisen hoitoon ei ole tehokkaita lääkkeitä pintaverenkierron parantamiseksi. Lääkärin kanssa kannattaa kuitenkin keskustella, onko nykyisessä lääkityksessä sellaisia lääkeaineita, jotka saattavat vähentää ihon verenkiertoa (esimerkiksi eräät beetasalpaajat), ja onko niiden vaihtaminen mahdollista. Jos jalkojen kylmimiseen liittyy varpaiden ja nilkkojen sinistymistä tai kävelykipua pohkeissa, on tarpeen selvittää valtimoverenkierron tila. Mahdolliset ahtaumat voidaan hoitaa leikkauksella tai pallolaajennuksella.