Etusivu » Nielemiskipu, nielemisvaikeus, palan tunne kurkussa

Nielemiskipu, nielemisvaikeus, palan tunne kurkussa

Lääkärikirja Duodecim
17.7.2020
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Nielemisvaikeudella tarkoitetaan hankaluutta saada niellyksi tai tunnetta siitä, että ruoka takertuu nielemisen jälkeen ruokatorveen. Vaikeuteen voi liittyä myös kipu nieltäessä.

Palan tunne kurkussa on luonteeltaan erilainen. Siinä kurkussa on ajoittainen tai pysyvä palan, paineen tai epämukavuuden tunne, mutta yleensä ei kipua, nielemisvaikeutta tai painon laskua.

Syyt

Nielemiskipu ja -vaikeus voivat olla itsenäisiä ongelmia tai seurausta sairaudesta, joka vaikeuttaa nielemistä. Näiden sairauksien kirjo on laaja. Nielemisongelmia on noin 10 %:lla yli 50-vuotiaista. Yleisimmin kipu niellessä liittyy kurkun ja nielun tulehdukseen, mutta syynä voi olla hermostollinen häiriö (esimerkiksi «Parkinsonin tauti»1 tai kielen ja nielun hermotuksen halvaus), ruokatorven limakalvovaurio esimerkiksi tulehduksen tai happoärsytyksen vuoksi, ruokatorvea painava prosessi (suurentunut kilpirauhanen, ks. «Struuma (suurentunut kilpirauhanen)»2 tai kasvain) tai ruokatorven lihastoiminnan häiriö. Tällöin oireisiin voi liittyä nieltävän ruoan takertumista nieluun tai ruokatorveen. Äkillisesti alkaneen nielemisvaikeuden ja -kivun syynä voi olla ruokatorven vierasesine, vamma tai tulehdus.

Nielemisvaikeuteen voi liittyä palan tunne kurkussa tai tämä voi esiintyä itsenäisesti. Palan tunteen syynä voivat olla edellä luetellut tilat, tai se voi olla seurausta äänen käytön ongelmasta ja koskea erityisesti puhetyöläisiä.

Palan tunne kurkussa (globusoire)

Erityinen nieluoire on palan tunne kurkussa (globusoireyhtymä), joka tuntuu vain tyhjää niellessä ja helpottuu ruokaa nielemällä. Palan, paineen tai epämukavuuden tunne sijaitsee yleensä keskellä kurkunpään takana.

Vaivan syynä voi olla happaman mahansisällön nousu ruokatorveen (ks. «Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)»3), niskan ja kaulan alueen lihasjännitys esim. tietokonetyöstä kumarassa asennossa, kaularangan luupiikki tai ruokatorven lihaskramppi, tai se voi liittyä psyykkisesti hankaliin elämänvaiheisiin. Usein syytä ei ole kuitenkaan osoitettavissa. Oire on yleisempi nuorilla ja naisilla, eikä siihen liity kipua tai painonlaskua.

Jos on tyypillisiä edellä mainittuja oireita, yleensä riittää lääkärin vastaanotolla suoritettu tutkimus ja erityistutkimuksia ei tarvita. Vaiva on yleensä hyvänlaatuinen, mutta sen pitkittyessä ovat tarkemmat tähystystutkimukset tarpeen.

Milloin hoitoon

Mikäli äkillisesti alkaneeseen nielemisvaikeuteen liittyy kova kipu, hengitysvaikeus tai korkea kuume, hoitoon on hakeuduttava välittömästi.

Nielemisvaikeuksien ja palan tunteen vuoksi on syytä hakeutua tutkimuksiin, jos tilanne ei 1–2 viikossa mene itsestään ohi.

Oireiden kokonaisuudesta ja kehittymisestä riippuen tutkimuksiin kuuluu nielun ja kurkun tähystys, suun pohjan ja kaulan alueen tunnustelu ja tarpeen mukaan laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia.

Käytettyjä lähteitä

Mäkitie A, Sihvo E, Atula S. Nielemisvaikeus (dysfagia) ja palantunne kurkussa. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 26.1.2020.

Malas A. Esophageal spasm. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/174975-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 7.8.2019.

Järvenpää P, Laatikainen A, Roine RP ym. Symptom relief and health-related quality of life in globus patients: a prospective study. Logoped Phoniatr Vocol 2017;():1-6. «PMID: 29119844»PubMed