Etusivu » Krooniset käsi-ihottumat eli käsiekseemat

Krooniset käsi-ihottumat eli käsiekseemat

Lääkärikirja Duodecim
12.11.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Kroonista käsi-ihottumaa on noin 10 %:lla naisista ja vajaalla 5 %:lla miehistä. Siihen luokitellaan käsiekseemat, jotka ovat kestäneet yli kolme kuukautta tai toistuneet vähintään kaksi kertaa edeltävän vuoden aikana.

Käsiekseemat voidaan luokitella ulkonäkönsä mukaan seuraavasti:

Käsi-ihottumat voidaan luokitella aiheuttajan mukaan seuraavasti:

Käsi- ja jalkaekseemat kulkevat usein yhdessä. Käsiekseeman selvittäminen vaatii aina myös jalkojen tarkastuksen.

Muita käsissä esiintyviä melko yleisiä ihotauteja ovat psoriaasi (ks. «Psoriaasi»9), palmoplantaarinen pustuloosi (ks. «Kämmenten ja jalkapohjien märkärakkulat (palmoplantaarinen pustuloosi)»10) ja punajäkälä (ks. «Punajäkälä»11). Käsisilsa eli sienitulehdus (ks. «Käsisilsa, käden sieni-infektio»12) on melko harvinainen. Sellaista voi epäillä, jos ihottuma on pelkästään toisessa kädessä. Jalkojen sieni-infektio voi aiheuttaa kämmeniin id-reaktion (ks. «Id-reaktio – reaktiiviset rakkulat kämmenissä»13), joka voi muistuttaa vesikuloivaa käsiekseemaa.

Myös keratodermiaa, paksua ihoa kämmenissä (ks. «Paksu iho kämmenissä ja jalkapohjissa (keratodermia, keratoderma, hyperkeratoosi)»2), voidaan pitää käsi-ihottumana, ja joskus sitä on vaikea erottaa kämmenpsoriaasista. Kynsivallitulehdus (ks. «Kynsivallintulehdus»14) liittyy yleensä käsi-ihottumiin. Se voi esiintyä myös ilman muuta käsi-ihottumaa. Kynsivallitulehdus on melkein aina krooninen tai toistuva. Syyhyn merkkinä löytyy sormenväleistä, kämmenistä ja ranteiden sisäsivuilta hilseilyä ja pieniä yksittäisiä rakkuloita, tarkkasilmäinen voi erottaa syyhypunkin käytäviäkin (kuva «Käden scabies»4). Syyhyn pääoire on kuitenkin voimakas ja laaja-alainen kutina. Ks. «Syyhy (scabies)»15.