Yleistä

Märkärupi (impetigo contagiosa) on ihon pinnallinen bakteeritulehdus, jonka aiheuttaa tavallisimmin stafylokokki (Staphylococcus aureus) tai A-streptokokki (Streptococcus pyogenes) tai molemmat yhdessä. Märkärupi on tavallisin pienten lasten ohuessa ihossa, ja sitä esiintyy eniten kesällä. Se leviää kosketustartunnalla helposti samalla henkilöllä uusille alueille ja myös henkilöstä toiseen.

Märkäruven oireet

Märkärupi alkaa paikallisena punoittavana ja joskus aristavana ihomuutoksena, joka leviää ja voi rakkuloida. Rakkulan pohja erittää kudosnestettä, joka kuivuu kellertäväksi karstaksi ja ruveksi (kuvat ja ).

Kuva

Märkärupi suupielessä. Märkärupi (ks. Märkärupi) on tiettyjen bakteerien aiheuttama ihotulehdus, joka useimmiten on suupielessä. Iholle ilmaantuu punertavia rakkuloita ja myöhemmin kellertävää karstaa.

Kuva

Märkärupi sierainten ympäristössä. Bakteerien aiheuttama märkärupi (ks. Märkärupi) voi esiintyä myös sierainten ympäristössä ja ympäristön ihossa. Märkäinen ja usein keltainen karsta on tyypillistä.

Tyypillisiä märkäruven alkukohtia ovat leikki-ikäisillä suupielet, sierainten alue ja raajat, vastasyntyneellä taipeet. Märkärupi voi levitä kosketuksen kautta mille tahansa ihoalueelle. Märkäruvelle on tyypillistä yleisoireiden puuttuminen ja kutina.

Märkäruven toteaminen

Tauti todetaan tavallisesti tyypillisen taudinkuvan perusteella ihoa katsomalla. Kasvoissa märkärupi voi muistuttaa herpestä (yskänrokko).

Märkäruven itsehoito

Pienialaisessa märkäruvessa (alle kuusi neliösenttimetriä) riittää paikallishoito antimikrobisella voiteella (neomysiinin ja basitrasiinin yhdistelmä) ja rupien liottelu. Ruvet on liotettava huolellisesti irti kylvettämällä tai pesulapun avulla. Rupia kylvetetään vedessä liottamalla niin pitkään että ruvet irtoavat. Sen jälkeen iho kuivataan. Rupien liotuksen ja kuivauksen jälkeen ihoalueelle laitetaan antimikrobista hoitovoidetta kahdesti päivässä . Jos hoito tehoaa, niin sitä jatketaan noin viikon ajan.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin tulee hakeutua seuraavissa tilanteissa:

  • Märkärupi leviää yli kuuden neliösenttimetrin alueelle.
  • Paikallishoito ei tehoa ja märkärupialue laajenee.
  • Rupialueita esiintyy eri puolilla kehoa tai hiusten tai parran alueella.
  • Vastasyntyneen märkärupiepäilyssä on hakeuduttava lääkäriin välittömästi, sillä vastasyntyneillä infektio voi olla vaarallinen.

Tällöin tarvitaan paikallishoidon lisäksi suun kautta otettava antibioottikuuri. Rupien liottelun laiminlyönti on tavallinen hoidon epäonnistumisen syy, sillä bakteeri voi säilyä hengissä rupien alla.

Märkäruven ehkäisy

Koska märkärupi leviää helposti kosketuksen välityksellä, voidaan tartuntavaaraa vähentää välttämällä märkärupialueiden koskettelua ja huolehtimalla hyvästä hygieniasta, kuten käsien saippuapesusta. Hyvään hygieniaan kuuluu myös henkilökohtaiset pyyhkeet, tyynyliinojen ja pehmolelujen pesu, hammasharjojen ja pesusienien yms. vaihto.

Jotta estetään märkärupea leviämästä, päivähoitoon voi palata 48 tuntia paikallishoidon ja 24 tuntia suun kautta otettavan antibioottihoidon aloittamisen jälkeen.

Uusintainfektion syynä on usein sieraimiin jäänyt bakteeri, josta se sormella kaivetaan uudelleen esiin. Jos potilaalla on tulehduksellinen ihottuma (ekseema), sen hyvä hoito on tärkeää, sillä jatkuva ihorikko voi altistaa märkäruvelle.

Kirjallisuutta

  1. Autio P. Märkärupi (impetigo) ja muut pyodermiat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 4.1.2021.
  2. Renko M. Iho-infektiot. Kirjassa: Rajantie J, Heikinheimo M, Renko M (toim.). Lastentaudit. Kustannus Oy Duodecim 2016.
  3. Renko M. ja Peltoja V. Infektiota sairastavan lapsen eristäminen päivähoidosta. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 16.1.2019
  4. Ihoinfektiot. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2021 (viitattu 12.5.2021). Saatavilla internetissä.