Etusivu » Märkärupi

Märkärupi

Lääkärikirja Duodecim
4.3.2015
ihotautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Märkärupi (impetigo contagiosa) on keltaisen stafylokokin (Staphylococcus aureus) tai A-streptokokin (Streptococcus pyogenes) tai molempien aiheuttama ihoinfektio, joka tarttuu erittäin helposti lapsesta toiseen, harvemmin aikuiseen. Märkärupea esiintyy pieninä epidemioina erityisesti loppukesällä mätäkuun aikana.

Oireet

Tavallisesti suupieleen tai sierainaukkoon ilmestyy ohutseinäinen rakkula, joka tavallisesti ehtii puhjeta, ennen kuin rakkulaa ehditään huomata. Rakkulan pohja erittää kudosnestettä, joka kuivuu kellertäväksi karstaksi tai ruveksi (kuvat «Märkärupi suupielessä»1 ja «Märkärupi sierainten ympäristössä»2). Rakkulat ja ruvet leviävät parissa päivässä laajalle. Paikalliset imusolmukkeet turpoavat usein ja alkavat aristaa. Märkäruvesta saattaa lähteä tummanpunainen, aristava juova, imusuonitulehdus (ks. «Imusuonitulehdus (lymfangiitti, ”verenmyrkytys”)»1) kohti lähintä imusolmuketta. Laajassa märkäruvessa on lisäksi kuumetta. Vastasyntyneillä infektio voi olla hengenvaarallinen.

Taudin toteaminen

Kasvoissa märkärupi ja herpes (yskänrokko, ks. «Huuliherpes eli yskänrokko (Herpes simplex tyyppi 1)»2) ovat usein samankaltaisia. Muuten diagnoosin asettamisessa ei yleensä ole vaikeuksia. Uusiutuvissa infektioissa otetaan bakteeriviljely, tarvittaessa myös herpesnäyte. Laajassa infektiossa muutamat muutkin laboratoriokokeet saattavat olla tarpeen.

Itsehoito

Pienialaisessa märkäruvessa (alle kuusi neliösenttimetriä) riittää paikallishoito antibioottivoiteella (neomysiinin ja basitrasiinin yhdistelmä), jota laitetaan kahdesti päivässä saippuapesun jälkeen noin viikon ajan.

Milloin lääkäriin?

Lääkärin on syytä mennä 1–3 vuorokauden sisään päiväaikaan, jos märkärupi leviää yli kuuden neliösenttimetrin alueelle. Hoitona on antibioottivoiteen lisäksi 7–10 vrk kestävä, suun kautta annettava antibioottikuuri. Antibiootti valitaan tarvittaessa bakteeriviljelyn tuloksen perusteella. Lääkärin käyttämiä paikallisantibiootteja ovat itsehoitolääkkeiden lisäksi fusidiinihappo ja mupirosiini.

Jos infektio uusiutuu, on infektiolähde yleensä omassa tai muiden perheenjäsenten nenässä tai mahdollisesti lemmikkieläimessä.

Ehkäisy

Päiväkodeissa ja joskus kouluissakin tartuntavaaraa vähennetään hyvällä hygienialla, johon kuuluu saippuapesut, käsidesinfektiohuuhteiden käyttö ja päiväkodeissa pehmolelupäivien rajoittaminen.

Käytettyjä lähteitä

Käypä hoito -suositus Ihon bakteeri-infektiot «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi13020»1 (potilasversio: «Ihon bakteeri-infektiot»3)

Koning S, van der Sande R, Verhagen AP ym. Interventions for impetigo. Cochrane Database Syst Rev 2012;1():CD003261. «PMID: 22258953»PubMed