Etusivu » Ilmarinta (pneumothorax)

Ilmarinta (pneumothorax)

Lääkärikirja Duodecim
16.8.2016
keuhkosairauksien erikoislääkäri Eija-Riitta Salomaa

Ilmarinta tarkoittaa ilmaa keuhkopussin sisässä. Ilma keuhkopussissa estää keuhkoa toimimasta normaalisti.

Keuhkojen ulkopintaa ja rintakehän sisäpintaa verhoaa ohut kalvo, joiden väliin jää keuhkopussi eli pleura. Sana ”pussi” on hieman harhaanjohtava, sillä keuhkojen ja rintakehän välissä ei ole mitään vapaata tilaa, vaan niiden kalvot ovat normaalisti kiinni toisissaan. Pussimainen tila syntyy vain, jos kalvojen väliin muodostuu nestettä tai pääsee ilmaa.

Ilmarinta (pneumothorax) liittyy keuhkopussin paineoloihin. Keuhkopusissa on jatkuvasti lievä alipaine. Sisäänhengityksen aikana pallea ja muut hengityslihaksen laajentavat rintakehää, jolloin keuhkopussin alipaine voimistuu. Sen seurauksena sienimäisen kimmoisa keuhkokudos seuraa rintakehän seinämän liikettä ja laajenee. Samalla ilma imeytyy keuhkoputkiin (sisäänhengitys). Ilmarinnassa keuhko ei laajene normaalisti.

Syyt

Jos rintakehän läpi työnnetään ontto neula, kuuluu sihinää, kun ilma virtaa alipaineiseen keuhkopussiin. Mikä tahansa rintakehän läpäisevä vamma aiheuttaa ilmarinnan, kun sen kautta syntyy yhteys ulkoilman ja keuhkopussin välillä. Vammoissa rintaonteloon vuotaa myös verta (hemothorax).

Ilmarinta voi syntyä myös ”sisäkautta” keuhkoputkista. Tällöin pienen keuhkoputken tai laajentuneen keuhkorakkulan seinämä repeää, jolloin ilmaa virtaa keuhkoputkesta keuhkopussiin. Tämä voi tapahtua terveissä keuhkoissa yllättäen, jolloin puhutaan spontaanista ilmarinnasta. Sitä todetaan etenkin pitkillä ja hoikilla 20–40-vuotiailla miehillä. Tupakointi lisää selvästi sairastumisvaaraa, sillä spontaaniin iIlmarintaan sairastuneista 90 % on tupakoijia.

Oireet

Ilmarinnassa toinen keuhko painuu kasaan (ks. röntgenkuva «Ilmarinta»1). Koska hengitys on vain toisen keuhkon varassa, tuntuu hengenahdistusta. Terveellä henkilöllä ei ole hengenvaaraa, sillä yksi hyvin toimiva keuhko riittää huolehtimaan levossa olevan ihmisen hengityksestä. Sen sijaan jos potilaalla on vanhastaan jokin keuhkosairaus, voi seurata vaikeita hengityspulmia. Ilmarinta voi olla myös osittainen, jolloin hengenahdistus on lievempää.

Vamman aiheuttamassa ilmarinnassa on luonnollisesti vammasta aiheutuvaa kipua ja muita oireita. Spontaanissa ilmarinnassa tuntuu äkisti yleensä toisella puolen rintakehää pistävää kipua, joka pahenee sisäänhengityksen aikana.

Milloin hoitoon?

Jos epäillään ilmarintaa, on syytä hakeutua vuorokaudenajasta riippumatta viipymättä lähimpään hoitopaikkaan.

Hoito

Ilmarinta todetaan röntgenkuvalla. Potilaalle asetetaan keuhkopussin imu: rintakehän läpi työnnetään ontto neula, joka letkun välityksellä yhdistetään imulaitteeseen. Syntyvän alipaineen avulla kasassa oleva keuhko laajenee. Tällöin hengenahdistus helpottaa nopeasti.

Jatkuvaa imua joudutaan pitämään usein muutaman päivän, jona aikana ilmarinnan aiheuttanut vamma tai keuhkoputken repeämä ehtii parantua.

Vamman aiheuttamassa ilmarinnassa pyritään yhteys rintaonteloon tukkimaan välittömästi. Spontaanin ilmarinnan aiheuttanut keuhkoputken repeämä paranee lähes aina itsestään muutamassa päivässä.

Ehkäisy

Tupakoitsija voi vähentää ilmarinnan vaaraa huomattavasti lopettamalla tupakoinnin. Muuta ehkäisyä spontaaniin ilmarintaan ei tunneta.

Käytettyjä lähteitä

Ilmarinta. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 6.9.2016.