Etusivu » Ihon kolesterolikertymiä: ksantelasma ja muut ksantoomat

Ihon kolesterolikertymiä: ksantelasma ja muut ksantoomat

Lääkärikirja Duodecim
21.10.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Ksantoomat ovat kolesterolia ja muita rasvoja (lipidejä) sisältäviä kertymiä ihossa. Ne voivat olla merkki veren korkeista kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksista, jotka puolestaan ovat valtimokovettumataudin ja sepelvaltimotaudin riskitekijöitä.

Ksantelasma ja muut laakeat ksantoomat

Ksantelasma (xanthelasma) on kellertävä, laakea rasvakertymä silmäluomessa (kuva «Ksantelasma (ihon rasvakertymä)»1). Nuorella iällä se on tavallisesti merkki veren liian suuresta kolesterolipitoisuudesta. Vanhemmalla iällä veren kolesteroli- ja muut rasva-arvot ovat tavallisesti normaalit. Ksantelasmoja voi olla vain yksi, mutta tavallisesti niitä on useita.

Ksantelasman tapaisia laakeita, laajoja rasvakertymiä (xanthoma planum) voi olla muualla iholla (kuva «Diffuusi laakea ksantooma kyynärtaipeessa»2). Ne liittyvät aina veren suuriin kolesterolimääriin.

Muita ihon ksantoomia

Ihon rasvakertymät voivat ilmetä yksittäisinä ja ryhminä esiintyvinä ihopatteina, jotka läpimitaltaan ovat yleensä alle senttimetrin, mutta ne kasvavat joskus isommiksi.

Kyhmyksantoomia (xanthoma tuberosum) on raajojen ojentajapuolilla, joskus kämmenissä (kuva «Xanthoma tuberosa nilkassa»3). Alussa ne ovat pieniä nappuloita mutta kasvavat ajan mittaan isoiksi kyhmyiksi. Ne ovat merkki veren suurista rasvamääristä.

Ryhminä esiintyvät ja alle yhden senttimetrin läpimittaiset eruptiiviset ksantoomat (xanthoma eruptivum), ilmaantuvat nopeasti tavallisesti raajojen ojentajapuolille ja pakaroihin (kuva «Eruptiivisia ksantoomia»4). Taustalla on usein vahvasti suurentunut veren triglyseridipitoisuus.

Yleistynyt eli disseminoitunut ksantooma (xanthoma disseminatum) on harvinainen tauti, jossa veren rasva-arvot ovat normaalit. Kyhmyt ovat pienehköjä, punaisenkellertäviä ja niitä on raajojen koukistajapuolilla sekä suun ja ylähengitysteiden limakalvoilla.

Jänneksantoomat

Käsien ja jalkojen päällä, kyynärpäissä ja akillesjänteiden päällä voi olla jänteissä kiinni olevia rasvakertymiä (xanthoma tendinosum), jotka ovat niin syvällä, että iho niiden päällä on muun ihon värinen. Ne ovat lähes aina merkki kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöstä ja liittyvät yleensä perinnölliseen kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöön FH-tautiin (ks. «Kolesteroli»1).

Ksantoomien toteaminen

Ksantelasmadiagnoosi on selvä ilman koepalaa. Muissa ksantoomissa diagnoosi varmistetaan koepalan avulla. Kaikilta ksantoomapotilailta selvitetään rasva-aineenvaihdunnan häiriö ja siihen liittyvät mahdolliset muut tekijät, kuten diabetes ja kilpirauhasen toimintahäiriöt.

Itsehoito

Ksantoomiin ei ole itsehoitolääkkeitä tai muita kotiparannuskeinoja.

Milloin hoitoon?

Kaikki ihon rasvakertymät kuuluvat yleislääkärin tutkittaviksi. Hän lähettää potilaan tarvittaessa erikoislääkärille. Ksantoomat häviävät usein rasva-arvojen normaalistuessa. Ksantelasmoja voidaan hoitaa parhaiten laserilla tai kirurgisesti, mutta nestetyppijäädytyskin tulee joissakin tapauksissa kyseeseen.

Ehkäisy

Rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ja diabeteksen hyvä hoito voi estää suuren osan ksantoomista.

Muita veren rasvoihin liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecim:

Käypä hoito -suosituksen potilasversio: ks. «Dyslipidemiat (veren poikkeavat rasva-arvot) kuntoon potilaan ja lääkärin yhteistyöllä»3

Käytettyjä lähteitä

Vanhanen H, Strandberg T. Dyslipidemioiden luokittelu ja selvittely. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Päivitetty 30.8.2013. Kustannus Oy Duodecim.

Torres KMT. Xanthomas. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1103971-overview»1

Rantanen T. Yleissairauksien iho-oireet. Kirjassa: Hannuksela M, Peltonen S, Reunala T, Suhonen R (toim.). Ihotaudit. Kustannus Oy Duodecim 2011