Etusivu » Ihon kolesterolikertymiä: ksantelasma ja muut ksantoomat

Ihon kolesterolikertymiä: ksantelasma ja muut ksantoomat

Lääkärikirja Duodecim
2.7.2020
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Ksantoomat ovat kolesterolia ja muita rasvoja (lipidejä) sisältäviä kertymiä ihossa. Ne voivat olla merkki veren korkeista kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksista, jotka puolestaan ovat valtimonkovettumataudin ja sydäninfarktin riskitekijöitä.

Ksantelasma ja muut laakeat ksantoomat

Ksantelasma (xanthelasma) on kellertävä, laakea rasvakertymä silmäluomessa, usein yläluomen sisänurkassa (kuva «Ksantelasma (ihon rasvakertymä)»1). Niitä voi olla vain yksi mutta tavallisesti useita. Ksantelasma on usein merkki veren liian suuresta kolesterolipitoisuudesta.

Ksantelasman tapaisia laakeita, laajoja rasvakertymiä (xanthoma planum) voi olla muualla iholla (kuva «Diffuusi laakea ksantooma kyynärtaipeessa»2). Ne liittyvät veren suuriin kolesterolimääriin.

Muita ihon ksantoomia

Kyhmyksantoomia (xanthoma tuberosum) esiintyy pääosin raajojen ojentajapuolilla (kuva «Kyhmyksantooma nilkassa»3). Alussa ne ovat pieniä punertavia tai kellertäviä nappuloita, mutta kasvavat ajan mittaan isoiksi kyhmyiksi. Ne ovat merkki veren suurista rasvapitoisuuksista.

Ryhminä esiintyvät alle yhden senttimetrin läpimittaiset eruptiiviset ksantoomat (xanthoma eruptivum) ilmaantuvat nopeasti tavallisesti raajojen ojentajapuolille ja pakaroihin (kuva «Eruptiivisia ksantoomia»4). Taustalla on usein vahvasti suurentunut veren triglyseridipitoisuus.

Yleistynyt eli disseminoitunut ksantooma (xanthoma disseminatum) on harvinainen tauti, jossa veren rasva-arvot ovat normaalit. Kyhmyt ovat pienehköjä ja punaisenkellertäviä, ja niitä on raajojen koukistajapuolilla, silmäluomilla sekä suun ja ylähengitysteiden limakalvoilla.

Jänneksantoomat

Käsien, jalkojen ja akillesjänteiden päällä voi olla jänteissä kiinni olevia rasvakertymiä (xanthoma tendinosum). Ne ovat niin syvällä, että päällä oleva iho on normaalin värinen. Jänneksantoomat ovat lähes aina merkki vaikeasta kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöstä.

Ksantoomien toteaminen

Ksantelasmadiagnoosi on selvä ilman koepalaa. Muissa ksantoomissa diagnoosi varmistetaan koepalan avulla. Kaikilta potilailta selvitetään mahdollinen rasva-aineenvaihdunnan häiriö ja siihen liittyvät muut tekijät, kuten diabetes ja kilpirauhasen toimintahäiriöt.

Itsehoito

Ksantoomia ei voi itse poistaa.

Milloin lääkäriin?

Kaikki ihon rasvakertymät kuuluvat lääkärin tutkittaviksi. Ksantoomat häviävät joskus itsestään rasva-arvojen normaalistuessa. Ksantelasmoja voidaan hoitaa kirurgisesti, laserilla tai joissakin tapauksissa nestetyppijäädytyksellä.

Ehkäisy

Rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hyvä hoito voi estää suuren osan ksantoomista.

Muita veren rasvoihin liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecim:

Käypä hoito -suosituksen potilasversio: «Dyslipidemiat eli veren poikkeavat rasva-arvot»3

Käytettyjä lähteitä

Dahl AA. Xanthelasma. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1213423-overview»1. Päivitetty 10.12.2018.

Torres KMT. Xanthomas. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1103971-overview»2. Päivitetty 29.7.2019.