Etusivu » Kynsien värimuutokset

Kynsien värimuutokset

Lääkärikirja Duodecim
24.4.2019
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Ulkoisen syyn aiheuttama värimuutos

Ulkoisen syyn aiheuttama värimuutos kynnessä on helppo osoittaa raaputtamalla kynttä veitsellä tai muulla terävällä esineellä. Väri lähtee, mutta kynnen pinta ei vaurioidu. Sellainen on esimerkiksi tupakoitsijan kynsien kellanruskea väri, joka on peräisin tupakan tervasta. Toinen esimerkki on kaliumpermanganaatti, jota lisätään eräiden käsi- ja jalkaihottumien kylvetysliuoksiin. Itse kaliumpermanganaatti on tummanviolettia, mutta kynnet se muuttaa tummanruskeiksi.

Viime vuosina yleistyneiden itseruskettavien voiteiden käyttäjillä kynnet ovat voineet saada porkkananruskean värin, ellei niitä ole suojattu lakalla tai muulla keinolla. Samalla myös kämmenet muuttuvat porkkananvärisiksi.

Musta läiskä kynnen alla

Melaniini on pigmenttisolujen eli melanosyyttien tekemää mustaa pigmenttiä. Kynnen alaisen pigmenttiluomen melaniini muodostaa tavallisesti yhden pitkittäisen, tumman juovan kynteen, ja melaniinipigmenttiä on myös kynsivallissa (kuva «Pigmenttiluomi kynnen alla»1). Muutos on hyvälaatuinen, mutta voi edellyttää melanooman poissulkua koepalalla. Samantapaisia tummia, pitkittäisiä juovia kynsissä esiintyy punajäkälässä (ks. «Punajäkälä»1).

Musta pigmentti kynnen alla ja kynnen pohjassa viittaa melanoomaan, ja usein kynnen pohjassa on myös kasvainkudosta (ks. «Melanooma ihossa»2 ja kuva «Melanooma kynnen alla»2). Melanoomaepäily edellyttää koepalan ottoa kynnen pohjasta.

Veri kynnen alla näyttää yhtä mustalta kuin melaniini. Verenvuotojen aiheuttama kynnen värjäytyminen on yleisempää kuin melaniinikertymät kynnen alla (kuva «Verenpurkauma kynnen alla»3). Sellainen on yleensä vasaraniskun tai muun vamman seurausta. Pitkäkestoinen mekaaninen ärsytys voi aiheuttaa verenvuotoja kynsien alle, esimerkiksi pitkänmatkanjuoksijoille ja retkeilijöille (kuva «Juoksijan kynnet»4). Tuore kynnenalainen verenpurkauma voidaan tyhjentää tekemällä kynteen reikä kuumennetulla paperiliittimellä tai isolla neulalla.

Kynsisilsa (kynsisieni) värjää joskus kynnen mustaksi (kuva «Tumma kynsi sienitulehduksesta»5). Se todetaan sieniviljelyllä ja hoidetaan muun tyyppisten silsakynsien tapaan (ks. «Kynsisilsa (kynsien sienitauti)»3).

Aspergillus-homesieni voi tehdä samanlaisia mustia läiskiä kynteen kuin verenpurkaumat tai kynsisilsa (kuva «Kynsi, Aspergillus»6). Sellaisen hoitaminen normaalin väriseksi on hyvin haastavaa.

Valkoiset kynnet

Valkeat täplät ja viivat kynnessä (leukonychia, leukonykia; kuva «Valkoiset täplät kynnessä (leukonykia)»7) ovat merkki häiriöstä kynnen kehityksessä. Niitä aiheuttaa tavallisimmin toistuva, vähäinen kynsiaiheeseen kohdistunut vamma. Niitä voi joskus nähdä myös yleisinfektioissa sekä syöpähoitojen ja myrkytysten seurauksena.

Kun kynnet ovat kauttaaltaan posliininvalkeat, kyseessä on harvinainen, perinnöllinen kynnen kypsymishäiriö. On myös mahdollista, että kynnen tyviosa on tavallisen värinen ja kärkiosa (kaksi kolmasosaa kynnen pituudesta) on valkoinen.

Kynnen tyviosan valkoisuus (kuva «Kynnen tyviosan valkoisuus»8) viittaa johonkin yleistautiin, kuten sydämen, munuaisten tai maksan vajaatoimintaan. Aina ei selittävää tekijää kuitenkaan löydy.

Valkoinen kynsi voi olla myös merkki harvinaisesta kynnen pintasilsasta (ks. «Kynsisilsa (kynsien sienitauti)»3 ja kuva «Kynsi (sienitulehdus)»9). Se todetaan sieniviljelyllä.

Keltaiset kynnet

Keltaiset kynnet, joissa on usein vihertävä sävy, ovat tavallisempia jaloissa kuin käsissä. Ne johtuvat kynsilevyn paksuntumisesta, joka on puolestaan seurausta huonosta veren- tai imunesteenkierrosta. Keltaisia kynsiä nähdään erityisesti ikäihmisillä. Samalla kynsien kaarevuus lisääntyy sekä pitkittäis- että poikittaissuuntaan. Keltakyntisyyteen ei ole tepsivää hoitoa.

Vihreät kynnet

Kynsien vihertävänharmaa väri on tavallisesti merkki Pseudomonas-bakteerin aiheuttamasta paikallisesta infektiosta (kuva «Pseudomonaksen aiheuttama värimuutos psoriaasikynnessä»10). Myös kynsilevy paksuntuu. Jos vihreisiin kynsiin liittyy kynsivallitulehdus, hoitona ovat antibiootit ja paikalliset antiseptiset aineet. Jollei kynsivallitulehdusta ole, antibioottihoidoista ei ole apua.