Etusivu » Ferritiini, plasmasta (P–Ferrit)

Ferritiini, plasmasta (P–Ferrit)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
15.3.2018
Seija Eskelinen

Viitearvot (HUS) «Viitearvojen tulkinta»1

  • Miehet, 18 v täyttäneet 10–220 µg/l
  • Naiset, 18 v täyttäneet 5–100 µg/l

Ferritiini on raudan ja valkuaisaineen (apoferritiinin) muodostama raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pitoisuuden pienuus on merkki raudanpuutteesta.

Matalien ferritiiniarvojen etsiminen ilman anemiaa ei ole yleensä tarpeen potilailla, joilla ei ole mahdollisesti rautahoidosta hyötyvää tiedossa olevaa perussairautta, esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa.

Normaali tai kohonnut arvo voi selittyä tulehdusreaktiolla eikä sulje pois raudanpuutetta potilaalla, jonka CRP-arvo (ks. «CRP (P-CRP)»2) tai lasko (ks. «Lasko (B-La)»3) on suurentunut. Voimakkaan tulehduksen tai kudostuhon yhteydessä monen valkuaisaineen pitoisuus veressä kasvaa merkittävästi. Näin reagoivista valkuaisaineista käytetään nimitystä akuutin faasin proteiinit. Ferritiini on yksi näistä, mikä heikentää sen käyttökelpoisuutta myös esimerkiksi reumaa tai syöpää sairastavilla. Sellaisissa tilanteissa asiaa selventää transferriinireseptorimääritys (TfR) «Transferriinireseptori, plasmasta P-TfR»4.