Etusivu » Munuaissairaudet ja suuoireet

Munuaissairaudet ja suuoireet

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Munuaisten vajaatoiminnassa hammaskiveä muodostuu helposti uremian, kohonneen plakin pH:n ja elimistöstä vapautuvan fosforin vuoksi. Uremia muuttaa näin suun olosuhteita ientulehdukselle otollisemmiksi. Munuaistautiin liittyy usein anemia ja ikenien kalpeus. Munuaisten vajaatoiminta heikentää elimistön puolustuskykyä (immuniteettia), mikä altistaa tulehdusten pahenemiselle ja viivästyttää niiden paranemista.

Pitkäaikaisen eli kroonisen munuaisten vajaatoiminnan tärkein aiheuttaja on diabetes. Diabetes ja sen hoitoon käytettävät lääkkeet altistavat myös suuoireiden kehittymiselle (ks. «Diabetes ja suun terveys»1). Muita munuaisten vajaatoiminnan aiheuttajia ovat krooninen glomerulonefriitti (munuaiskerästulehdus), perinnölliset munuaisten rakkulasairaudet, erilaisten verenkierrollisten häiriöiden aiheuttamat munuaisviat ja nivelreuma. Nivelreumassa vajaatoiminnan syynä ovat yleisimmin amyloidiproteiinin kertyminen munuaiskudoksiin (amyloidoosi) ja reuman hoitoon käytettävien tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat munuaisvauriot. Reuman ja reumalääkkeiden aiheuttamia suumuutoksia käsitellään tarkemmin artikkelissa «Reuma ja suun terveys»2.

Perussairaus (kuten diabetes, reuma) ja sen lääkehoito aiheuttavat usein suun kuivumista (ks. «Kuiva suu»3, «Diabetes ja suun terveys»1 ja «Reuma ja suun terveys»2), mikä puolestaan lisää hampaiden reikiintymisriskiä (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»4).

Suun hoito hemodialyyseissä käyvillä

Omahoito

Munuaistauteja sairastaville huolellisen suun omahoidon toteuttaminen on tärkeää kiinnityskudossairauksien ehkäisemiseksi (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»5 ja «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»6). Fluorihammastahnan (ks. «Hammastahnat»7) ja ksylitolituotteiden (ks. «Ksylitoli»8) säännöllinen käyttö on suositeltavaa hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi. Kuivan suun hoidossa voidaan tarvittaessa käyttää artikkelissa «Kuiva suu»3 mainittuja tuotteita.

Asiantuntijahoito

Ennen hemodialyysihoitojen aloittamista tulee hammaslääkärin tehdä suun ja hampaiston tarkastus ja hoitaa mahdolliset tulehduspesäkkeet. Suun terveydenhoito tehdään keskussairaalan suu- ja hammassairauksien poliklinikalla tai sieltä saatavien ohjeiden mukaan terveyskeskuksen suun terveydenhuollossa.

Lähes kaikilla dialyysihoitoa saavilla on jonkinasteinen hampaiden kiinnityskudossairaus (ks. «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»6). Hemodialyysihoidossa asennettavan verisuonisuntin takia on suun terveydenhoitotoimenpiteet, joihin liittyy verenvuotoa (myös ienhoidot), tehtävä antibioottisuojassa (taulukko «Sydänläppätulehduksen (endokardiitin) ehkäiseminen suun toimenpiteissä»9) mahdollisen bakteremian (bakteerien leviämisen verenkiertoon) ehkäisemiseksi. Koska hemodialyysin aikana annettu hepariini lisää verenvuototaipumusta, on suun terveydenhoitoa syytä välttää dialyysipäivänä.

Dialyyseissä käydään sairaalassa säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa. Tämän vuoksi sairaanhoitajat, ravitsemushoitaja ja nefrologi ovat avainasemassa suun oireiden tarkkailussa ja suun omahoitoon motivoinnissa. Tarvittaessa voidaan konsultoida hammaslääkäriä.