Etusivu » Hampaiden värjäytyminen

Hampaiden värjäytyminen

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Hampaisto voi värjäytyä hampaan pinnalta tai sisältä.

Aiheuttajat

Hampaan pinnalle värjäytymistä aiheuttavat yleisimmin tupakka, kahvi, tee, kolajuomat ja punaviini. Myös klooriheksidiiniä (ks. «Suun mikrobit»1 ja «Suun puolustusta lisäävät suuvedet»2) sisältävien tuotteiden käyttö voi värjätä hampaat ja kielen tilapäisesti.

Hampaan sisäisen värjäytymisen voivat aiheuttaa hampaan reikiintyminen (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»3), hampaan kiilteen kehityshäiriöt (ks. «Hampaiston kehityshäiriöt»4), liika fluorin saanti esimerkiksi juomavedestä hampaan kehityksen aikana (fluoroosi) tai jotkin sairaudet. Yksittäisen hampaan värjäytyminen voi johtua hampaan tapaturmasta.

Ikääntymisen myötä hampaiden väri muuttuu luonnostaan keltaisemmaksi.

Tunnistaminen

Hampaan pinnalla oleva värjäytymä on usein tummaa ja irtoaa värjäytymien puhdistuksella. Klooriheksidiinin aiheuttama hampaiden ruskeaksi värjäytyminen ilmestyy parissa päivässä käytön aloittamisen jälkeen ja häviää yleensä käytön lopettamisen jälkeen.

Hampaan alkava reikiintyminen aiheuttaa hampaan pinnalle aluksi valkoisen, mattamaisen muutoksen ja reikiintymisen pysähtyessä se voi muuttua ruskeaksi (kuva «Juurikaries»1). Hampaan kehityshäiriöt voivat aiheuttaa erilaisia hampaan värin ja rakenteen muutoksia. Pitkäaikainen liiallinen fluorin saanti (esim. juomavedessä fluoria > 1,5 ppm) aiheuttaa hampaaseen valkoisia viivoja (kuva «Fluoroosi»2) ja laikkuja, ja jos fluoria on ollut huomattavan paljon (yli 2,0 ppm) juomavedessä, se voi aiheuttaa ruskeita laikkuja hampaisiin.

Tapaturman aiheuttama hampaan sisäinen verenvuoto voi värjätä hampaan punaiseksi, ja jos hammas menee kuolioon, se voi myöhemmin muuttua väriltään tummemmaksi kuin viereiset hampaat.

Omahoito

Hampaan pinnallista värjäytymistä voi ehkäistä välttämällä värjääviä nautintoaineita. Itse voi yrittää puhdistaa hampaan pinnalla olevaa värjäytymää kaupoista ja apteekeista saatavilla tahnoilla (ks. «Hammastahnat»5). Niiden värjäytymiä poistava teho perustuu usein hankaaviin tai valkaiseviin aineisiin, joten niitä suositellaan käytettäväksi ainoastaan tilapäisesti. Voimakkaasti hankaavat tahnat saattavat myös karheuttaa hampaan pintaa, jolloin väriaineet tarttuvat siihen helposti uudestaan.

Suomessa kaupoista ja apteekeista saatavat valkaisevat hammastahnat eivät ole kovin voimakkaita, ja siksi niillä ei välttämättä saavuteta sellaista tulosta kuin potilas odottaa. Hankaavat ja valkaisevat hammastahnat eivät sovellu lasten hampaiden puhdistukseen.

Asiantuntijahoito

Jos itsehoidolla ei saavuteta tyydyttävää tulosta värjäytymien poistossa, voi suuhygienisti tai hammaslääkäri puhdistaa hampaat vastaanotollaan. Lisäksi siellä voidaan valkaista hampaita tai antaa yksilölliset välineet kotivalkaisua varten (ks. «Esteettinen hammashoito»6).

Jos värjäytymä on hampaan sisäistä, voidaan sitä yrittää korjata valkaisemalla. Joskus värjäytymiä ei saada muuten piiloon kuin peittämällä hammas viereisten hampaiden värisellä paikka-aineella tai keraamisella kuorikolla (ks. «Esteettinen hammashoito»6).