Päivittäisellä jalkojen ja säärien rasvauksella huolehditaan ihon kosteustasapainosta sekä estetään ihomuutosten sekä jalkainfektioiden syntyä. Rasvaus pitää ihon joustavana, ehjänä ja puolustuskyisenä (ks. ohje Ohje 26.50 Jalkojen ja säärien ihon rasvaus, taulukko Jalkojen ja säärien ihon päivittäinen rasvaus ylläpitää ihon).

Käytettävät voiteet

Säärien iho rasvataan kosteuttavalla perusvoiteella (lotion, kevyt, paljon vettä sisältävä emulsiovoide, rasvapitoisuus 15–20 %). Ihon hoitoväsymyksen (samaan voiteeseen kyllästymisen) ehkäisemiseksi voi käyttää vaihdellen kahta perusvoidetta.

Rasvapitoiset perusvoiteet soveltuvat hyvin jalkapohjan kovettumiin ja kantapäähalkeamiin. Jalkapohjan ihon kunnon mukaan perusvoiteen rasvapitoisuus voi vaihdella 30–80 prosentin välillä. Voidetta käytetään niukasti, jotta se imeytyy hyvin. Jos on vaikeuksia ylettyä rasvaamaan jalkoja, perusvoiteen sijasta voi käyttää suihkutettavaa ihoöljyä.

Rasvaaminen

Rasvaaminen on hyvä tehdä heti pesun tai suihkun jälkeen, koska iho kuivuu noin puolessa tunnissa. Heti peseytymisen jälkeen tehty rasvaus sitoo kosteuden ihoon, tehostaen rasvauksen tulosta.

Kovettuma pehmenee, kun voide hierotaan alueelle pyörivin painalluksin koko kämmenellä (kuva ). Kovettumia ei tule raspata. Raspaamisen seurauksena iho alkaa puolustautua ja kasvattaa lisää ihosolukkoa ihon suojaksi. Raspaaminen tai jalkahöylän käyttö aiheuttavat helposti ihorikon, mikä lisää jalkainfektioiden riskiä (ks. Jalkainfektiot, niiden aiheuttajat ja ehkäisy).

Kuva

Jalkojen ihon rasvaaminen. A) Rasva hierotaan jalkapohjiin pyörivin liikkein koko kämmentä käyttäen. B) On tärkeää suoristaa rasvauksen yhteydessä koukussa olevat varpaat, kevyesti käsin ojentaen. Kuvat: Jukka Pääkkönen

Koukkuun menneet, liikkuvat varpaat oikaistaan venyttämällä rasvauksen aikana, jotta ne eivät jäykisty (kuva ). Varvasvälejä ei rasvata, koska ohut iho hautuu ja menee helposti rikki (poikkeuksena sienivoiteet ja hikoilua estävät voiteet).

Säärien iho rasvataan myötäkarvaan, jolloin ehkäistään mahdollinen karvatupen tulehdus.

Jos jalkojen rasvaus ei auta

Jos perusvoide ei tehoa, syynä on usein se, että voidetta ei ole käytetty riittävästi eikä säännöllisesti tai voiteessa on liian vähän rasvaa.

Jos jalkojen hilseilevän ihon kaksi viikkoa kestänyt tehorasvaus riittävän rasvaisella voiteella ei tuota tuloksia, syynä voi olla krooninen, kuiva jalkasieni. Siihen viittaa ohut jalkapohjan ja sisäkaaren ja jalkaterien sivuilla nouseva mokkasiinimainen hilseily.

Taulukko 1. Jalkojen ja säärien ihon päivittäinen rasvaus ylläpitää ihon kosteustasapainoa. Ehjä iho ylläpitää puolustuskykyä jalkainfektioita vastaan. Joustava iho estää ihomuutosten syntymisen.
Säärien ihon rasvaus Kevyt kosteuttava voide (lotion)
  • Ohuehkolle iholle kevyt, vesipitoinen perusvoide.
  • Rasvaprosentti 10–20
Jalkojen ihon rasvaus Rasvainen perusvoide jalkapohjan paksulle iholle.
  • Voiteen rasvaprosentti ihon kunnon mukaan
  • Keskirasvainen 30 %, rasvainen 60–80%.
Paksut, halkeilevat kantapään kovettumat Kantakupit (jalkaterapeutilta), kosteuttavat kantasuojat tai silikonisukat (ks. kuva Silikonipintainen kantasuoja)
  • Hautova vaikutus tehostaa rasvan imeytymistä ja ihon pehmenemistä.