Crocs-jalkineet kehitettiin vuonna 2002 veneilyyn. Keskeiset ominaisuudet olivat liukumaton pohja ja vedenpitävyys.

Käyttöön liittyviä riskitekijöitä

Aitojen Crocsien materiaali Croslite™ on patentoitua umpisoluista (Closed Cell Resin, PCCR) hartsia. Hartsiallergikolle kenkiä ei suositella. Joitakin malleja valmistetaan purjekankaasta. Aito Crocs Cayman sisältää sallittuja määriä raskasmetalleja.

Markkinoilla on runsaasti Crocs-jäljitelmiä. Niistä on löytynyt muun muassa lisääntymisterveyttä haittaavia kemikaaleja, raskasmetalleja ja ftalaatteja, joista osa on syöpää aiheuttavia. Kumikemikaalit voivat aiheuttaa allergiaa.

Työturvallisuuden näkökulmasta Crocs-jalkineiden käyttö on kielletty muun muuassa sairaaloissa Ruotsissa, USA:ssa ja Kanadassa.

Vaikutukset jalkaterveyteen

Crocs-jalkineissa on monia jalkaterveyttä heikentäviä ominaisuuksia (taulukko Crocs-jalkineiden jalkaterveyttä heikentäviä ominaisuuksia), niitä ei tulisi käyttää kuin väliaikaisesti.

Osalle käyttäjistä Crocsit™ ovat aiheuttaneet muun muassa rakkoja, hiertymiä ja koukkuvarpaita. Laajassa ja leveässä kengässä jalkaterä liukkuu kärkeen kävellessä. Liika väljyys tekee kengästä epävakaan eikä jalkaterä pysy kengässä paikalla sivu- ja pituussuunnassa. Valmistaja myöntääkin Crocsit edelleen turvattomiksi liukuportaissa.

Hyvä ominaisuus on kengän tuuletusaukot, jotka huolehtivat ilmastoinnista kengän sisässä. Kengän kevyt paino helpottaa askellusta ja säästää energiaa. Kengän leveä ja korkea kärkiosa antaa lisätilaa esimerkiksi vaivaisenluulle ja vasaravarpaille.

Tilapäinen käyttö

Crocs Clog -jalkineita voidaan käyttää tilapäisesti jalkaleikkauksen jälkeisissä turvotustilanteissa, ja jos henkilöllä on vaikeita asentopoikkeamia varpaissa (vaivaisenluu, vasaravarpaat).

Jalkavaivojen yhteydessä ennen kenkien hankkimista kannattaa varmistaa asiantuntijoilta, ovatko kengät sopivat omalle jalkatyypille, omiin vaivoihin tai työtehtäviin. Kengät eivät ole ominaisuuksiltaan yksilöllisen erityisjalkineen veroiset.

Taulukko 1. Crocs-jalkineiden jalkaterveyttä heikentäviä ominaisuuksia.
Ominaisuus Vaikutukset jalkaterveyteen
Sisäkaaren tuki Tuki estää jalkaterän pitenemisen ja lihastoiminnot, jalkaterän etu-ja takaosan välisen kierteisen liikkeen sekä sisäkaaren joustamisen ja toimimisen iskunvaimentajana.
Ylimitoitettu leveys (Crocs classic), laajuus ja kärkikorkeus Jalkaterä on epävakaa sivusuunnassa, riskinä nilkan nyrjähdys.
Jalkaterä valuu kärkeen, varpaat joutuvat koukkuasentoon ja iho ja kynnet hankautuvat.
Kupitettu kantapää Paikallaolo passivoi jalkaterän takaosaa tukevien lihasten ja nivelsiteiden toimintoja ja heikentää asentotuntoaistia.
Löysä takaremmi Jalkaterä ei saa tukea remmistä. Varpaita on koukistettava, jotta kengät pysyvät jalassa, altistaa varpaiden asentopoikkeamien synnylle.
Jalkaterä on epävakaa sivusuunnassa, riskinä nilkan nyrjähdys.
Lapsilla vaaratilanteita päiväkodissa, koulussa, kiipeilytelineessä, hississä, liukuportaissa, liikunnassa
Kärkikäynti (osassa malleista) Varpaat ovat tyvinivelestä yliojennuksessa, jolloin poikittaiskaaren aktivoituminen estyy.
Varpaiden koukistuminen ponnistusvaiheessa estyy, mikä heikentää tasapainoa.
Päkiän levenemisen riski lisääntyy.
Korko Lisää nilkan nyrjähdysalttiutta. Vaikuttaa selkärangan ja lantion asennon muutoksiin.
Sisäpohjan hierovat nystyrät Voivat paljaissa jaloissa hangata ihorikkoja.
Ei vaikutusta jalkaterän verenkiertoon.