Korkeakorkoisten kenkien jatkuva käyttö useita kertoja viikossa kuormittaa alaraajoja ja jalkateriä ja ennustaa alaraaja- ja jalkavaivojen kehittymistä. Säännöllisesti korkokenkiä pitävistä naisista yli puolella oli jatkuvasti selkäkipuja (ks. taulukko Kengän koron ja lestin vaikutus jalkaterveyteen).

Työkengissä korot saisivat olla enintää kaksi senttiä. Korot aiheuttavat jalkaterän ja kehon biomekaniikassa muutosketjun (ks. kuva Korko muuttaa nivelten asentoa jalkaterässä ja koko kehossa ja Korkokenkien vaikutus lantion asentoon). Työkenkinä yleisesti käytettävissä terveyskengissä ja -sandaaleissa yleinen koron korkeus on 3–5 cm.

Haittojen ehkäisy

Säännöllinen, yli 5 cm korkokenkien käyttö lyhentää pohjelihaksia. Jos ei ole valmis luopumaan korollisten kenkien käytöstä tai korkeakorkoisten kenkien käyttö kuuluu työn pukeutumisvaatimuksiin, kannattaa työpäivän aikana vaihdella erikorkuisia kenkiä.

Jalkaterän ja pohkeen lihasten sekä nivelten monipuolinen aktivointi työpäivän aikana vähentää raajojen väsymistä ja hidastaa vaivojen syntymistä. Jos työ on pääosin istumista, jalkoja kannattaa lepuuttaa ilman kenkiä.

Siirtyminen matalampiin korkoihin

Siirryttäessä korkeista mataliin korkoihin, jalkapohjan kalvojänne ja pohjelihas venyvät ja aiheuttavat kipuja hölkätessä ja reippaassa kävelyssä. Pohjelihasten elastisuus ja akillesjänteen venyvyys palautuvat hitaasti, joten totuttelu mataliin korkoihin vie aikaa.

Vapaa-aikana paljain jaloin tai korottomilla kevytjalkineilla liikkuminen, ensin lyhyitä aikoja (esimerkiksi 15 minuutin pätkissä), totuttaa alaraajoja korottomuuteen. Venyttelyllä saa lisää elastisuutta pohjelihaksiin, mikä mahdollistaa nilkan paremman liikkuvuuden.