Implanttihampaiden ja -sillan puhdistaminen

Implanttikruunut ja sillat puhdistetaan päivittäin, kuten hammaskiinnitteisetkin kruunut ja sillat. Huolellisen kaksi kertaa päivässä tapahtuvan harjauksen lisäksi hammasvälitilan ja väliosan alueen puhdistukseen käytetään hammaslankaa tai hammasväliharjaa. Puhdistuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti plakkia herkästi keräävän ienrajan puhdistamiseen. Implanttihampaiden puhdistukseen käyvät samat välineet kuin luonnon hampaiden puhdistukseenkin.

Hammastahna

Hampaattomaan suuhun tehdyn implanttisillan puhdistuksessa hammastahnan käyttö ei ole välttämätöntä. Mikäli puhdistustahnaa käytetään, sen tulee olla mielellään geelimäistä vailla hankaavia ainesosia. Mikäli henkilöllä ei ole omia hampaita lainkaan, hammastahnaksi soveltuu fluoriton hienojakoinen tahna. Fluoritahnaa ei suositella implanttihampaiden puhdistamiseen, koska se voi aiheuttaa korroosiota implantin pintaan.

Hammasharja ja muut välineet

Sähköhammasharjaa voidaan käyttää hammasharjan sijaan, sillä pienikokoinen pyörivä harjaspää puhdistaa hyvin implanttien ienraja-alueet. Hammasvälien ja välihampaan puhdistamiseen käytetään hammasväliharjaa ja hammaslankaa (kuvat ja ). Hammasväliharjan tulee olla muovipinnoitettu, jotta implantin tai kruunun pintaa ei naarmuteta.

Kuva

Muovivartinen hammasväliharja. Välipintojen puhdistukseen sopii myös muovipinnoitettu hammasväliharja. Kuva: Eino Ignatius.

Kuva

Superflosslanka. Implanttihampaiden välipintojen puhdistamiseen sopii superflosslanka, jonka pää on muovitettu. Superflosslanka viedään hammasväliin muovitetun pään avulla. Langan superlon-osalla puhdistetaan hampaan välipinta liikuttaen lankaa edestakaisin hampaanpinnalla siten, että ienrajakin puhdistuu. Kuva: Eino Ignatius.

Implanttikiinnitteisen proteesin puhdistus

Kokoproteesin pysymisessä voi olla vaikeuksia leukaluun kulumisen tai anatomisten olosuhteiden vuoksi. Proteesin pysyvyyttä voidaan parantaa kiinnittämällä se implanttikiskoon tai nepparikiinnityksellä pallopäisiin implanttikiinnikkeisiin. Implanttien ja niihin kiinnitettävän proteesin puhdistus tulee tehdä päivittäin huolellisesti, jotta vältetään limakalvojen ärtyminen ja implanttia ympäröivän pehmytkudoksen tulehdus. Implanttien puhdistamiseen sopivat soloharja (kuva ) ja hammasväliharja (kuva ). Implanttikiinnitteisien siltaproteesien implanttien pinnat voidaan puhdistaa siltaneulan ja hammaslangan avulla (kuvat ja ).

Myös nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistamiseen käy hyvin soloharja, joka on tarpeeksi pieni hyvän puhdistustuloksen aikaan saamiseen (kuva ).

Kuva

Suussa olevien implanttien puhdistaminen. Suussa olevien implanttien puhdistamiseen sopivat soloharja ja hammasväliharja. Kuva: Ritva Näpänkangas.

Kuva

Nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistaminen. Nepparikiinnittteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistamiseen käy hyvin soloharja. Kuva: Ritva Näpänkangas.

Kuva

Siltaneula ja hammaslanka. Kuva: Jukka Pääkkönen.

Kuva

Hammaslangan kuljettaminen siltaneulan avulla. Kuva: Tiina Ripatti.

Kiskoon kiinnittyy plakkia kuten luonnon hampaisiinkin, mutta se irtoaa helposti (kuva ), kun kisko puhdistetaan huolellisesti päivittäin. Kiskon puhdistukseen käytetään muovitettua hammasväliharjaa (kuva ), jossa ei ole metallia. Pienehkö hammasharja ja hammaslanka, jossa on vaahtomuovia langan keskiosassa (superfloss, kuva Erilaisia hammaslankoja) sopivat myös kiskon puhdistamiseen. Nepparikiinnitteisen proteesin implanttikiinnikkeet voidaan puhdistaa myös siltaneulan ja hammaslangan avulla poistamatta proteesia suusta (kuvat ja ).

Implanttikiinnitteinen proteesi (kuva ) puhdistetaan samalla tavalla kuin irrotettava kokoproteesi (kuvat Osaproteesien metallisten kiinnityspinteiden puhdistus ja Osaproteesin irrotus).

Kuva

Implanttikiskoon kertynyt plakki. Kisko tulee puhdistaa päivittäin. Kuva: Ritva Kuoppala.

Kuva

Implanttikiskon puhdistaminen. Kiskon puhdistamiseen voidaan käyttää sekä pientä hammasharjaa että hammasväliharjaa. Kuva: Ritva Kuoppala.

Kuva

Kiskoon kiinnitettävä proteesi. Kuva: Ritva Kuoppala