Antimikrobinen suun kosteutusgeeli

Antimikrobinen suun kosteutusgeeli suojaa kuivia ja arkoja suun limakalvoja ja ikeniä. Geeli sisältää samoja ainesosia kuin suun puolustusta lisäävät antimikrobiset suuvedet ja hammastahnat. Tuote sisältää myös aloe veraa ja ksylitolia, eikä se sisällä gluteenia, joten se sopii myös keliakiaa sairastaville.

Tuotteen käyttöä suositellaan erityisesti henkilölle, jolla on vähentynyt syljeneritys, kuiva suu ja jolla on taipumus aftojen esiintymiseen. Geeliä annostellaan 2–3 kertaa päivässä kielen kärjelle, jolla se levitetään suun limakalvoille, jotta puhuminen, nieleminen ja muut suun toiminnot helpottuisivat. Osa- tai kokoproteesia käyttävä henkilö voi levittää geeliä pari kertaa päivässä proteesin sisäpinnalle. Geeli muodostaa antimikrobisen ja limakalvojen soluja suojaavan "patjan" proteesilevyn ja kuivan limakalvon välille.

Antibakteerinen klooriheksidiinigeeli

Antibakteerinen klooriheksidiinigeeli on liuosta tehokkaampi valmiste. Geeliä voidaan käyttää tilapäisesti hammasproteesin aiheuttamiin suutulehduksiin tai kun suun ja hampaiden mekaaninen puhdistaminen on vaikeutunut esimerkiksi onnettomuuksien yhteydessä tai sellaisille henkilöille, joilta hampaiden harjaus ei onnistu heikentyneen toimintakyvyn vuoksi.

Klooriheksidiinigeeliä käytetään 0,8–1 %:n vahvuisena joko valmiina kaupallisena valmisteena tai apteekissa reseptin mukaan valmistettuna tuotteena. Tuotetta käytetään vain hammaslääkärin määräyksen ja ohjeen mukaan. Geelillä tehtävä hampaiden puhdistus ja fluorilakkaus ovat suositeltavampia kuivasta suusta kärsiville henkilöille. Heidän kohdallaan aineen tarkka annostelu vain hampaistoon on oleellista limakalvoärsytyksen välttämiseksi.

Klooriheksidiiniä ei ole syytä käyttää raskauden ja rintaruokinnan aikana, koska sen kulkeutumista istukan kautta sikiön verenkiertoon ja äidinmaitoon ei vielä tunneta. Klooriheksidiini voi aiheuttaa myös allergisia reaktioita, joskin ne ovat harvinaisia.

Maitotuotteiden ja geelin käytön välillä tulee olla vähintään tunti, koska maidon kalsium heikentää klooriheksidiinin tehoa. Fluoripitoisen hammastahnan ja klooriheksidiinigeelin käytön välillä tulee olla muutama tunti, koska natriumlauryylisulfaatti heikentää klooriheksidiinin sitoutumista. Kuurin aikana hampaat puhdistetaan ilman hammastahnaa.

Biosaatavaa kalsiumia, fosfaattia ja fluoria sisältävä geeli

Biosaatavaa kalsiumia, fosfaattia ja fluoria sisältävä geeli korjaa suun mineraalitasapainon ja auttaa neutraloimaan plakin pH:n. Tuote sopii henkilöille, jolla on etenevä karies, eroosio, nopeutunut hampaiden kuluminen tai alentunut syljeneritys. Tuote auttaa palauttamaan tasapainon erilaisten toimenpiteiden jälkeen, kuten hampaiden valkaisun tai ammattimaisen hampaiden puhdistamisen jälkeen, ja se vähentää myös dentiinin hypersensitiivisyyttä eli kipuherkkyyttä.

Tuote soveltuu myös refluksisairautta poteville (ks. Refluksitauti) sekä pään ja kaulan alueen sädehoitoa (ks. Aikuisten syövät ja suun terveys) saaneille henkilöille. Geeliä voidaan käyttää oikomishoidonkin aikana. Geeliä annostellaan illalla tai aamulla hampaiden pesun jälkeen vanupallolla tai puhtain sormin hampaiden pinnalle ja jätetään vaikuttamaan. Tuote ei sovellu potilaille, joilla on todettu maitoproteiini- tai hydroksibentsonaattiallergia.