Rentoutumistekniikoilla pyritään muun muassa vähentämään stressiä, joka on yksi kohonneen verenpaineen riskitekijöistä.
Tuoreen BMJ Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan rentoutumis- ja stressinhallintatekniikat voivat auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta ainakin lyhyessä, noin kolmen kuukauden seurannassa.
Tutkijat kävivät läpi 182 englanninkielistä tutkimusta, joissa tarkastellaan rentoutumistekniikoiden mahdollista vaikutusta kohonneeseen verenpaineeseen.
Yleisimmin käytetyt rentoutumistekniikat olivat hengityksen hallinta, jooga/tai chi, biofeedback, lihasten rentoutus ja musiikki.
Useimmat tekniikat näyttivät alentavan sekä systolista että diastolista verenpainetta henkilöillä, joilla oli kohonnut verenpaine.
Pidemmän kuin kolmen kuukauden seurannan tehokkuudesta ei saatu meta-analyysissa näyttöä, koska harvat tutkimukset sisälsivät pitkäaikaisseurantaa vähintään 12 kuukauden ajalta.
Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että joillakin rentoutumistekniikoilla ja meditaatioharjoituksilla on suotuisia vaikutuksia verenpaineeseen. Se, mitkä menetelmät ovat tehokkaita ja missä määrin verenpainetta voidaan alentaa, on vielä epäselvää.
Tutkijoiden mukaan tarvitaan lisää pidempikestoisia tutkimuksia esimerkiksi sen selvittämiseksi, säilyvätkö rentoutumistekniikoiden vaikutukset verenpaineeseen myös harjoitusten päättymisen jälkeen.
Tulokset julkaistiin BMJ Medicine -lehdessä.
Aikuisista suomalaisista noin kahden miljoonan verenpaine on koholla ja noin miljoona suomalaisaikuista on verenpainelääkityksellä. Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Korkea verenpaine altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.
Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Medicine 2025;4:e001098)