Melkeinpä kaikille sairaalapotilaille laitetaan jossain vaiheessa tippa käteen eli ns. perifeerinen katetri. Tuoreen tutkimuksen perusteella katetria voi pitää turvallisesti muutaman päivän, mutta infektioriskin takia se pitäisi vaihtaa viimeistään neljäntenä päivänä.

Sveitsiläistutkimuksen perusteella kahden ensimmäisen päivän aikana verenkiertoinfektion riski on hyvin pieni, mutta se suurenee tasaisesti sen jälkeen. Riski on suurimmillaan neljännen päivän paikkeilla ja pysyy tasaisen korkeana sen jälkeen, tulokset osoittavat.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat lääkäreitä miettimään tarvitseeko potilas katetria enää kolmannen päivän jälkeen, ja jos hoitoa jatketaan, katetri pitäisi vaihtaa uuteen viimeistään neljäntenä päivänä. Tässä tutkimuksessa 80 prosenttia verenkiertoinfektioista sattui neljännen päivän jälkeen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 370 000 keskimäärin 63-vuotiaan sairaalapotilaan rekisteritietoja. Perifeerinen katetri oli 38 prosentilla potilaista 1–2 päivää, 32 prosentilla 3–4 päivää ja 30 prosentilla yli 4 päivää.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2025;8:e257202)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2025.7202