Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä ja yleensä itsestään paranevia, mutta uusiutuvat usein. Tavallisimpia syitä pukamiin ovat ummetus, istuminen pitkään paikallaan, ylipaino ja raskaus.

Syyt

Ihmisillä on peräaukon sisäpinnalla kolme limakalvon paksunnosta, eräänlaiset tyynykkeet, jotka auttavat pitämään aukon tiiviinä. Tyynykkeissä on runsaasti verisuonia, ja niillä on kyky painua kokoon ja laajeta. Pukamien synnyssä pidetään oleellisena ulostamiseen liittyvää pitkällistä ponnistelua, jolloin tyynykkeiden tukikudos höltyy. Tällöin sisällä olevat laskimot laajentuvat. Ummetuksella on vaikutusta pukamien syntyyn, mutta niitä voi syntyä ilman ummetustakin.

Oireet ja oirearvio

Usein peräpukamat ovat oireettomia. Yleisin oire on verenvuoto: kirkasta verta tulee pyttyyn ulostamisen jälkeen ja paperiin pyyhkiessä. Kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta voi esiintyä.

Kipua esiintyy silloin, kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai syntyy peräaukon haavauma (ks Peräaukon haavauma (anaalifissuura)). Peräpukamaröllykät voivat luiskahtaa peräaukosta ulos. Ulosluiskahdus palautuu usein itsestään takaisin, mutta joskus ne joudutaan työntämään takaisin. Vaikeimmissa tapauksissa ulosluiskahdus eli prolapsi jää pysyvästi peräaukon ulkopuolelle.

Oireille on tyypillistä, että ne vaihtelevat ajan mittaan. Välillä on oireettomia kausia, välillä pukamat vaivaavat enemmän ja luiskahtelevat ulos.

Voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion, jos sinulla on normaalista poikkeavia oireita peräaukon seudulla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi peräpukamia, kipua ulostaessa, kutinaa tai kostumista, pallukkaa peräaukon suulla tai verta ulosteessa. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Itsehoito

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Peräpukamat liittyvät usein ulostamisen yhteydessä ponnisteluun. Sen tarvetta voidaan vähentää harrastamalla liikuntaa ja syömällä kuitupitoista ruokaa, siis täysjyvätuotteita ja kasviksia. Tarvittaessa ulostetta voidaan pehmentää apteekkivalmisteilla samaan tapaan kuin ummetuksessa (ks. Ummetus).

Jos pukamiin liittyy vaivoja, hygienia on tärkeä: Peräaukko pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen, kuivataan hyvin välttäen hankaamista. Istumakylvyt voivat rauhoittaa aluetta. Peräpukamavoiteita saa apteekista tilapäiseen lievitykseen, mutta pitkään käytettyinä ne saattavat ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa. Ulos luiskahtaneita pukamia voi työntää varovasti takaisin.

Milloin hoitoon

Seuraavissa tilanteissa on syytä hakeutua hoitoon:

  • Verenvuoto on runsasta.
  • Häiritsevät vaivat kestävät päiviä tai viikkoja omahoidosta huolimatta.
  • Pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle eivätkä pysy sisällä.
  • Kova äkillinen kipu (merkki peräpukaman kureutumisesta).

Hoito

Yleensä peräpukamat voidaan hoitaa yleislääkärin vastaanotolla. Lääkäri tutkii peräaukon seutua muun muassa katsomalla lyhyellä putkella aukon sisäpuolelle. Hoito riippuu tilanteesta. Tilapäistä apua kipuun saa puudutusainetta sisältävistä voiteista. Jos pukamassa on äkillinen, kivulias hyytymä, lääkäri puuduttaa ihon, avaa pukaman ja puristaa hyytymän pois.

Yleisin peräpukamien hoito on kumirengashoito, jonka voi antaa terveyskeskuslääkäri (ks. kuva ). Sitä käytetään etenkin silloin, jos pukamat vuotelevat usein. Peräpukamat ”hirtetään” niiden tyveen asetetulla kumirenkaalla, joka jätetään paikalleen. Pukamat ja kumirenkaat irtoavat noin viikon kuluessa. Hoito voidaan uusia kuukauden kuluttua, jos pukamia on jäljellä.

Kuva

Peräpukaman "hirttäminen" kumilenkillä. Peräpukaman "hirttäminen" kumilenkillä. Kuvassa on halkileikkaus peräaukosta, jossa on tummanpunainen pukama. (A) Peräaukko pidetään avoimena pienllä suppilolla ja pukamaan tartutaan instrumentilla. (B) Pukama vedetään pienen sylinterin sisään ja laitteen avulla kumilenkki ohjataan pukaman tyveen. (C) Kumilenkki pukaman tyvessä. Lisää tietoa peräpukamista, ks. Peräpukamat.

Kirurgista leikkaus- tai muuta hoitoa tarvitaan harvoin, esimerkiksi silloin, jos pukamat ovat jatkuvasti tai toistuvasti peräaukon ulkopuolella tai vuodot ovat runsaat.

Ehkäisy

Peräpukamia voidaan parhaiten ehkäistä huolehtimalla, että uloste kulkee ilman pitkiä ponnisteluja. Tästä ohjeita artikkelissa Ummetus Ummetus.

Käytettyjä lähteitä

Kairaluoma MV. Peräpukamat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.5.2018.