Enterorokon oireet

Enterorokkoon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla, kuten pakaroissa. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Lapsella voi ilmetä myös nielukipua ja vatsavaivoja.

Erotuksena vesirokkoon, enterorokko ei aiheuta yleensä kutinaa, ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin (ks. kuva ). Aikuisilla rakkulat voivat olla kovasti kutisevia. Jalkapohjien rakkulat voivat olla myös kivuliaita ja haitata kävelyä. Varsinkin taudin alkuvaiheessa enterorokon erottaminen vesirokosta voi joskus olla hankalaa. Paranemisvaiheessa iho voi hilseillä.

Kuva

Enterorokkorakkuloita jalkapohjissa.

Tauti on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua etenkin perheessä myös aikuisiin.

Tavallisin enterovirusinfektion muoto on "normaali" flunssa. Enterovirukset aiheuttavat myös silmän sidekalvon tulehdusta. Enterovirus voi aiheuttaa myös aivokalvotulehduksen, jonka oireita ovat kuume, voimakas päänsärky sekä niskajäykkyys. Tämä aivokalvotulehduksen ennuste on hyvä ja se paranee itsestään. Oireet kuten päänsärky voivat olla kuitenkin niin voimakkaat, että joskus tauti vaatii sairaalahoitoa.

Enterorokon itämisaika on 3–10 vrk tartunnasta. Käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä.

Enterorokon toteaminen

Diagnoosi perustuu tyypilliseen taudinkuvaan eikä erillisiä testejä tarvita.

Enterorokon hoito

Enterorokko on useimmiten melko lievä tauti. Se kestää yleensä alle viikon, paranee itsestään eikä aiheuta jälkitauteja. Suun rakkulat saattavat kuitenkin olla kivuliaita ja syöminen voi olla hankalaa. Tällöin lapselle on hyvä antaa nestemäistä ravintoa (mehua, vellejä, jäätelöä), jota ei tarvitse pureskella.

Täsmälääkitystä enterorokon hoitoon ei ole. Tulehduskipulääkkeet kuitenkin helpottavat sekä päänsärkyä että muita kipuja.

Kirjallisuutta

  1. Peltola V. Enterovirusinfektiot Suomessa ja muualla maailmassa. Duodecim 2008;124(15):1691-2.
  2. Helminen M. Enterovirusinfektiot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 9.11.2020.
  3. Jalava K, Roivainen M, Vuorinen T, Blomqvist S, Seppänen-Lavikko A, Tomminen A, Lyytikäinen O. Kesän 2010 enterovirusepidemia Suomessa. Suomen Lääkärilehti 2012;67(12):943-947.