Kutinan syitä

Kutinatuntemus syntyy, kun ihon kutinaa aistivat tuntohermopäätteet aktivoituvat ja viestivät kutinan selkäytimen kautta aivoihin. Kutina on samankaltainen oire kuin esimerkiksi kipu, ja se voi myös kroonistua.

Kutinaa voivat aiheuttaa erilaiset ihotaudit, tietyt yleissairaudet ja lääkeaineet. Taustalla voi olla myös psykiatrinen tai neurologinen sairaus. Yleisin kutinan syy on tulehdus ihossa. Lähes joka viidennellä suomalaisella on atooppinen iho, joka kuivuu ja kutisee herkästi. Vanhempien ihmisten iho kuivuu ja kutisee, koska sarveiskerroksen veden haihtumista estävät rasvat vähenevät. Kun iho kuivuu, se samalla tulehtuu.

Voimakkaampi tulehdus ihossa näkyy ihottumana eli ekseemana, joista tavallisimpia ovat atooppinen ihottuma, tali-ihottuma ja läiskäihottuma.

Herkkäihoinen reagoi ärsytysihottumalla ja kutinalla arjen ärsykkeisiin, kuten karheaan kankaaseen, pesuaineisiin tai kosmeettisiin tuotteisiin.

Nokkosihottumaa eli urtikariaa esiintyy joka viidennellä ihmisellä ainakin kerran elämässään. Joka toisella nokkosihottumaan liittyy angioedeema eli paikallinen turvotus esimerkiksi silmäluomen alueella. Nokkosihottuma voi olla lyhytkestoista tai kroonista, ja kummassakin tapauksessa yksittäiset kutisevat paukamat vaihtavat paikkaa vuorokauden kuluessa.

Syyhy esiintyy usein epidemioina. Sen aiheuttaa hämähäkkieläimiin kuuluva syyhypunkki, joka tarttuu läheisessä ihokontaktissa ja aiheuttaa ihoon voimakasta kutinaa. Myös hyönteisten pistot ja puremat nostavat pistokohtaan kutisevan paukaman.

Muita kutinaa aiheuttavia ihotauteja ovat muun muassa psoriaasi, punajäkälä, neurodermatiitti ja kyhmykutina. Ihon immunologisista rakkulataudeista pemfigoidi aiheuttaa ihoon voimakasta kutinaa ja kookkaita rakkuloita. Myös ihokeliakian aiheuttamat pienet rakkulat kutisevat voimakkaasti.

Maksa- ja munuaissairaudet, diabetes, eräät syövät, MS-tauti ja Parkinsonin tauti, kilpirauhassairaudet, HIV ja psyykkiset tekijät voivat aiheuttaa ihon kutinaa. Lääkkeistä esimerkiksi statiinit (kolesterolilääkkeet), eräät verenpainelääkkeet ja antibiootit sekä voimakkaaseen kipuun käytettävät opioidit voivat joillakin käyttäjillä olla kutinan syynä.

Kutinan hoito

Varsinaisia kutinalääkkeitä ei toistaiseksi ole, ja olennaista onkin kutinan perussyyn hoito. Kuivaa ihoa hoidetaan kosteusvoiteilla ja kutinaa aiheuttavaa ihosairautta asianmukaisella paikallishoidolla, sisäisellä lääkehoidolla tai esimerkiksi ultraviolettivalohoidolla. Antihistamiineista ei yleensä ole apua nokkosrokkoon liittyvää kutinaa lukuun ottamatta.

Kirjallisuutta

  1. Salava A. Kutina. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 23.6.2022.
  2. Hannuksela M. Kutina on pirullista - raapiminen taivaallista. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2009.