Kroonisen poskiontelotulehduksen oireet ja syyt

Poskiontelotulehduksen pitkittyessä ontelon limakalvo vähitellen paksuuntuu ja tuottaa jatkuvasti oireita: nenän tukkoisuutta, limantuloa ja erilaisia hengitysteiden oireita, esimerkiksi pitkällistä yskää, sekä mahdollisesti kasvojen seudun kipua ja painontunnetta. Ongelma jatkuu tavanomaisista poskiontelotulehduksen hoidoista (antibiootit, limakalvoja supistavat aineet, poskiontelohuuhtelut) huolimatta.

Mitään yksittäistä syytä pitkittymiselle ei ole läheskään aina osoitettavissa, mutta tilan kehittymiselle altistavat nenäkäytävän ahtaus, aktiivinen tai passiivinen tupakointi, allergiat ja nenän polyypit. Syynä voi olla myös pitkittynyt hammastulehdus..Suurella osalla kroonisesta poskiontelotulehduksesta kärsivistä on myös astma. Joskus voi syynä olla sienen aiheuttama tulehdus. Immuunijärjestelmän puutos todetaan noin joka kymmenennellä.

Usein toistuvana poskiontelotulehdusta voidaan pitää, jos äkillinen poskiontelotulehdus esiintyy vähintään kolme kertaa vuodessa.

Milloin hoitoon

Pitkittyneen tai usein toistuvan poskiontelotulehduksen vuoksi on syytä hakeutua hoitoon, jos vaiva ei omatoimisin keinoin helpota. Tilannetta voidaan usein auttaa kortisoni-nenäsuihkeilla (ks. ohje nenäsuihkeen käytöstä) ja nenän suolavesihuuhteluilla (ks. video nenähuuhtelukannun käytöstä) sekä joissakin tapauksissa suun kautta otettavalla kortisonikuurilla. Mahdollinen tupakointi on syytä lopettaa. Kun tavallisten hoitojen polku on käyty loppuun ja varmistettu, että tulehdus ei johdu hampaistosta, selvitetään vielä mahdollisesti tulehdusta aiheuttavat tai nenän sivuonteloiden ilmastointia haittaavat muut tekijät. Poskionteloiden punktiolla voidaan selvittää ontelossa olevan eritteen luonne ja tehdä siitä bakteeriviljely.

Tietokonekuvausta voidaan tarvita muiden syvemmällä nenän sisällä olevien onteloiden (seula- ja kitalokeroston) tulehduksen selvittämiseksi. Tulehduksen rauhoittamiseksi voidaan tarvita myös onteloihin kohdistuvia leikkaustoimia. Näiden tarkoituksena on taata eritteiden poistuminen poskionteloista luonnollisten tiehyiden kautta näitä laajentamalla.

Ehkäisy

Hengitystietulehdusten pitkittymistä voi ehkäistä välttämällä tupakointia ja pölyisiä olosuhteita sekä huolehtimalla asuin- ja työympäristön kosteusvaurioiden korjaamisesta.

Kirjallisuutta

  1. Käypä hoito -suositus ”Sivuontelotulehdus”.
  2. Chronic rhinosinusitis. DynaMed Plus (Internet, vaatii käyttäjätunnuksen). Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995– . Record No. 115673 (päivitetty 27.1.2022, luettu 25.2.2022).
  3. Hytönen M, Jousimaa J. Pitkittynyt tai usein toistuva sivuontelotulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.1.2019.
  4. Penttilä M, Numminen J. Nenän sivuontelotulehduksen hoito pallolaajentimella. Duodecim 2008;124:2533–40.