Virtsaummen syyt
Biologisen naisen virtsaumpi eroaa biologisen miehen virtsaummesta merkittävästi, ja sitä käsitellään omassa artikkelissaan Virtsaumpi naisella. Virtsaumpi on eturauhasen ja pidemmän virtsaputken vuoksi miehillä yli kymmenen kertaa tavallisempi kuin naisilla.
Virtsan tulemisen voi estää mekaaninen syy, joista yleisin miehellä on eturauhasen liikakasvu. Harvinaisempia mekaanisia syitä ovat kasvaimet, virtsaputken kivet tai verihyytymä rakossa sekä rakon tai virtsaputken vauriot. Myös hankala ummetus voi estää virtsaamista eli sen hoitaminen tarvittaessa on keskeistä.
Hermostoperäinen virtsaumpi voi olla seurausta selkäytimen vaurioitumisesta vamman, välilevypullistuman tai hermoston sairauden, kuten neuropatian tai MS-taudin, vuoksi.
Lääkeaineiden tai päihdeiden aiheuttama virtsaumpi voi syntyä esimerkiksi alkoholin antihistamiinien, psyykenlääkkeiden, astmalääkkeiden ja joidenkin kipulääkkeiden, kuten tramadolin, käytön seudauksena.
Muita virtsaummen syitä ovat leikkauksen jälkitila ja tulehdus. Myös jännittäminen tai stressi voivat olla syynä virtsaamisen vaikeuteen. Äkillisesti kehittyneen virtsaummen syy on yleensä helposti tunnistettavissa. Virtsaummen hoitaminen mahdollisimman pian on hyvin tärkeää, koska pitkään jatkunut virtsaumpi voi vaurioittaa munuaisia.
Oireet
Äkillinen virtsaumpi on yleensä kivulias lukuun ottamatta hermostoperäistä virtsaumpea, joka on usein kivuton. Tyypillinen oire on pakonomainen tarve virtsata. Täysi virtsarakko tuntuu painaessa pinkeänä pullotuksena alavatsalla häpyluun yläpuolella ja aiheuttaa yleensä hyvin tukalan olotilan ja kipua. Suuri täyttynyt virtsarakko voi tuntua navassa saakka. Toisinaan virtsaa tulee jonkin verran, mutta henkilöstä tuntuu, ettei rakko tyhjene kunnolla. Vähitellen kehittyneessä virtsaummessa rakon seinämän hermot turtuvat, ja tukala tunne saattaa heikentyä, eikä virtsaumpi enää aiheutakaan voimakasta oiretta. Pidempään jatkuneessa virtsaummessa voi esiintyä täyttyneen rakon ylivuotona virtsan karkaamista. Ylivuoto voi ilmetä esimerkiksi virtsan tahattomana lirahduksena asennon muutoksen yhteydessä.
Nimensä mukaisesti virtsaumpi eroaa tilanteesta, jossa virtsaa ei potilaan kuivumisen tai munuaisten toiminnan häiriintymisen vuoksi erity lainkaan.
Itsehoito
Jos virtsaumpi liittyy selvästi jännittämiseen tai stressiin, hoidoksi voi riittää tilanteen rauhoittaminen ja virtsaaminen kiireettömissä olosuhteissa, jolloin lantionpohjan ja virtsarakon kaulan lihakset rentoutuvat ja virtsa pääsee tulemaan. Alkoholin tai lääkkeiden aiheuttaman virtsaummen laukeamiseen voi riittää odottelu, jolloin aineiden vaikutus vähenee ja virtsa pääsee tulemaan.
Milloin hoitoon?
Hoitoon tulee aina hakeutua, jos virtsaaminen ei yrityksistä huolimatta ole onnistunut 6–8 tuntiin selvästä virtsaamistarpeesta huolimatta. Helpottavana toimenpiteenä rakko yleensä aina tyhjennetään katetria käyttäen. Lisäksi selvitetään virtsaummen syy.
Äkillisessä virtsaummessa kertatyhjennys katetrilla saattaa riittää hoidoksi. Pitkäaikaisessa virtsaummessa voi olla tarpeen asettaa rakkoon pysyvämpi katetri, jos rakko on venyttynyt siten, ettei se pysty enää tyhjentymään. Muu hoito riippuu virtsaummen aiheuttaneesta syystä.
Yleinen virtsantulon loppumisen syy ilman virtsaummen oireita on henkilön kuivuminen esimerkiksi puutteellisen nesteytyksen, rankan urheilun tai helteen aikana. Kuivumisen korjaamisena nesteytys käynnistää virtsantulon yleensä parissa tunnissa. Virtsan tulon loppuminen ilman virtsaummen oireita on aina selvitettävä kiireellisesti.
Mikäli olet 15-vuotta täyttänyt mies, voit myös tehdä oirearvion, jos sinulla on virtsaamiseen liittyviä oireita, kuten virtsaamisvaikeuksia, kirvelyä virtsatessa, lisääntynyttä virtsaamistarvetta, virtsan pidätysvaikeuksia taikka muita oireita kivesten, eturauhasen tai siittimen alueella. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat terveydenhuollon ammattilaisen tekemän arvion oireiden laadusta ja hoidosta. Oirearvio auttaa sinua arvioimaan, millaista hoitoa tarvitset oireeseesi. Oirearvion tuloksena saat itsehoito-ohjeen tai ohjeen siitä, miten ja milloin hakeutua vastaanotolle.
Ehkäisy
Henkilöiden, joilla on eturauhasen liikakasvun aiheuttamia oireita, tulee välttää liiallista alkoholin käyttöä. Eturauhasen liikakasvun hoitoa kannattaa harkita, jos sen takia on ajoittain vaikeuksia saada virtsatuksi.
Kirjallisuutta
- DynaMed. Acute Urinary Retention in Male Adults. EBSCO Information Services. Päivitetty 21.4.2025 (Viitattu 26.5.2025). https://www.dynamed.com/condition/acute-urinary-retention-in-male-adults
- Tammela T. Virtsaumpi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 21.6.2022.
- Tammela T. Virtsaumpi, hemotamponaatio ja virtsarakon katetrointi. Kirjassa: Taari K, Aaltomaa S, Nurmi M, ym. toim. Urologia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2013.
- Säily M, Vasarainen H, Sairanen J, Taari K. Naisen virtsaumpi. Duodecim 2012;128(21):2244–50.