Läiskäekseema eli läiskäihottuma eli kolikkoihottuma eli nummulaariekseema (eczema nummulare) on melko yleinen ihottuma 40–60-vuotiailla miehillä, harvemmin sitä nuoremmilla ja vanhemmilla. Naisillakin sitä esiintyy mutta harvemmin kuin miehillä. Raajoissa ja vartalolla on kutiavia, pyöreähköjä ihottumaläiskiä, jotka parantuvat tai ainakin vähentyvät kesällä. Oireilu kestää yleensä 5–10 vuotta. Taudin syy on tuntematon. Se on samaa tautiperhettä kuin infektioekseema, ellei ole peräti samaa tautia. Nuoret läiskäekseemapotilaat ovat usein atoopikkoja ja heillä on tai on ollut usein myös atooppista ihottumaa. Läiskäekseema ei liity mihinkään yleistautiin eikä ole vaarallinen.

Oireet

Säärien etupinnoille, usein myös käsivarsiin, harvemmin muualle raajoihin ja vartalolle, ilmestyy karheita, 1–10 cm:n läpimittaisia, melko tarkkarajaisia, kutiavia ekseemaläiskiä (kuva ). Kaula ja kasvot eivät ole tyypillisiä läiskäekseeman esiintymisalueita. Oireilu alkaa tavallisesti talvella tai keväällä ja helpottaa kesällä pahentuakseen taas syksyllä. Raapimisen seurauksena läiskät rupeutuvat. Kova kutina saa potilaan lähtemään lääkäriin. Ensimmäinen läiskä ilmestyy joskus pieneen ihorikkoon, hyönteisen puremaan tai paikallisen ihoinfektion (karvatuppitulehdus tms.) seurauksena.

Kuva

Läiskäihottuma sääressä. Läiskäihottumaan (kolikkoihottuma, nummulaariekseema, eczema nummulare) liittyviä ihomuutoksia sääressä. Ks. myös artikkeli Läiskäekseema (läiskäihottuma).

Taudin toteaminen

Läiskäekseema todetaan tyypillisen taudinkulun ja ihottuman ulkonäön perusteella. Kutiava karhea läiskä sääressä on useimmiten läiskäekseemaa. Psoriaasi, neurodermatiitti, krooninen punajäkälä ja kultajäkälä tulevat myös kyseeseen, harvoin myös ihon silsa eli sienitauti. Syyhyn mahdollisuus on aina poissuljettava kutinasta kärsivältä. Lapsilla ja nuorilla atooppinen ekseema on usein läiskäinen ja muistuttaa suuresti myöhemmän iän läiskäekseemaa. Alaraajojen turvotus lisää läiskäekseeman vaaraa. Usein turvotuksesta johtuvan ns. staasiekseeman ja läiskäekseeman erottaminen toisistaan on vaikeaa. Koepalaa tai muita kokeita ei yleensä tarvita. Pitkäkestoisissa tapauksissa potilas voi herkistyä paikallishoitoaineille, ja sellaista epäiltäessä tehdään lapputestit.

Itsehoito

Läiskäekseemaa ei tulisi raapia eikä pestä harjan tai pesusienen kera. Muuten pesu runsaalla vedellä on suositeltavaa. Pesun ja kuivauksen jälkeen läiskiin laitetaan rasvaista perusvoidetta. Hydrokortisonivoiteesta (ks.lääkeopashaku ) on jonkin verran apua. Kesällä otetaan aurinkoa, sillä UV-säteily rauhoittaa tulehdusta.

Milloin lääkäriin?

Lääkärissä kannattaa käydä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä läiskien raapiminen ja infektoituminen edistävät ihottuman leviämistä. Läiskät häviävät 3–4 viikossa vahvalla kortisonivoiteella, mutta ne uusiutuvat helposti. Sen takia kortisonivoidehoitoa jatketaan usein joitakin kuukausia siten, että voidetta käytetään tarvittaessa kahtena päivänä viikossa, ja muina päivinä käytetään perusvoidetta.

Jos ihottuman on laaja-alainen eikä se rauhoitu vahvalla kortisonivoiteella, määrää lääkäri usein kortisonitablettikuurin. Jos siitäkään ei ole riittävästi apua, voidaan erikoislääkärin ohjauksessa käyttää UV-valohoitoa tai sisäisiä immunosuppressiivisia lääkityksiä.

Ehkäisy

Läiskäekseema paranee helposti perusvoiteellakin aivan alkuvaiheessaan. Perus- ja kosteusvoiteiden lisäksi varsinaisia ehkäisykeinoja ei kuitenkaan tunneta.