Valkeaa katetta voi olla poskien limakalvoilla, kielessä tai ikenissä. Se on usein pehmeää ja saattaa haavautua itsekseen. Lapsilla se on useimmiten merkki hiivatulehduksesta, mutta aikuisilla on usein taustalla jokin muu syy.

Valkea kate on useimmiten oireeton ja todetaan sattumalta. Se voi maistua pahalta tai suussa voi olla metallin maku. Haavautuvat katteet kirvelevät syödessä ja reagoivat kuumaan. Katteet ovat joskus laajoja ja yhtenäisiä ja joskus pieniläiskäisiä.

Sammas (hiivasienitulehdus)

Sammas on hiivasienen (Candida albicans) aiheuttama tulehdus. Lapsilla sammas ilmestyy kielen yläpintaan, joskus myös poskien limakalvoille esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen. Lapsella suun hiivatulehdus näkyy valkeana tai harmaana katteena, aikuisella puolestaan ärhäkän punaisena limakalvona, jossa voi olla myös pieniä valkeita täpliä tai jopa märkärakkuloita. Hiivaviljelystä ei useinkaan ole hyötyä, sillä hiivaa voi löytyä aivan terveeltäkin limakalvolta. Jos hiivatulehdus ei rauhoitu itsekseen, se kannattaa hoitaa hiivalääkkeillä, jotka ovat reseptivalmisteita.

Muita syitä

Vaakasuora, valkea juoste posken limakalvossa on useimmiten merkki siitä, että posken limakalvo joutuu purressa hampaiden väliin. Sitä ei tarvitse hoitaa.

Läiskäinen tai yhtenäinen valkea kate posken limakalvossa, ikenessä tai kielessä on yleensä punajäkälää tai leukoplakiaa, josta voi kehittyä limakalvosyöpä (ks. artikkeli Suusyöpä (kielisyöpä, huulisyöpä ja suuontelon syöpä)).

Punajäkälää saattaa olla pelkästään suun limakalvolla tai samaan aikaan sekä suussa että myös ihossa. Tauti kuuluu autoimmuunitautien ryhmään, jossa elimistö reagoi itseään vastaan.

Punajäkälää voi olla poskien limakalvoissa, kielessä ja ikenissä vaaleana verkkomaisena kuvioituksena tai yhtenäisinä vaaleina tai valkeina läiskinä. Diagnoosi tehdään yleensä taudin kliinisen kuvan perusteella ja varmistetaan usein myös koepalalla. Hoitoon käytetään mm. vahvoja kortisonivoiteita.

Leukoplakia (ks. kuva ) on valkeaa muutosta limakalvossa. Se merkitsee puutteellista limakalvon kypsymistä, ja valkea kate on sarveisainetta, keratiinia. Muutos on limakalvosyövän esiaste ja se voi muuttua syöväksi (ks. Suusyöpä (kielisyöpä, huulisyöpä ja suuontelon syöpä)). Tupakointi on sen tärkein aiheuttaja. Muutosta seurataan koepalojen avulla, ja hoito on usein kirurginen.

Kuva

Kielisyövän esiaste leukoplakia. Kielisyövän esiaste leukoplakia 54-vuotiaan naisen kielen oikeassa reunassa keskellä. Toteamisen jälkeen potilas kävi seurannassa 3–4 kuukauden välein. Myöhemmin alueelle ilmaantui haava-alue, joka osoittautui suusyöväksi (ks. Suusyöpä (kielisyöpä, huulisyöpä ja suuontelon syöpä)).

Punahukassa (ks. Ihon punahukka (DLE), SLE (yleistynyt punahukka)) voi suun limakalvolla olla valkeita katteita ja haavaumia.

Valkea (pesu)sieniluomi (white sponge nevus) on harvinainen, yleensä suvussa esiintyvä tauti, jossa suun limakalvolle kehittyy paikallinen, yleensä juostemainen, möyheä, valkea luomi. Se on vaaraton.

Pienet vaaleat täplät suun tai ylähuulen limakalvolla ovat niin sanottuja Fordycen täpliä Huulitulehdus (keiliitti), jotka ovat "väärään paikkaan" kehittyneitä pieniä talirauhasia. Ne ovat vaarattomia eikä niitä tarvitse hoitaa.

Milloin hoitoon?

Kaikki pitkäkestoiset limakalvomuutokset aikuisen henkilön suussa on näytettävä lääkärille tai hammaslääkärille muutaman kuukauden kuluessa niiden ilmaantumisesta.

Kirjallisuutta

  1. Salo T, Siponen M. Suun limakalvolöydösten arviointi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 7.11.2018.
  2. Ruokonen H. Paikallisten tekijöiden, infektioiden ja lääkeaineiden aiheuttamat muutokset suun limakalvolla. Suomen Lääkärilehti 2015;70(45):3044-3049.