Nenäverenvuoto on lapsilla melko yleinen ja vaaraton pulma. Toistuvat nenäverenvuodot voivat kuitenkin olla lasta ja perhettä rasittavia ja saattavat rajoittaa elämääkin. Nenäverenvuoto on lähes poikkeuksetta seurausta paikallisesta nenän limakalvon verisuonivauriosta, eikä kyse ole veritaudista, niin kuin vanhemmat joskus pelkäävät.
Syyt ja oireet
Nenäverenvuodon syynä on nenän limakalvon ohuiden suonten rikkoutuminen. Tavallinen paikka on nenän väliseinän etuosa. Nenän takaosista tulevat vuodot ovat selvästi etuosan vuotoja harvinaisempia, eikä niitä juuri esiinny lapsilla paitsi nenävammojen yhteydessä. Tavallisia nenäverenvuodon syitä ovat hengitystietulehdukset, nenän kaivaminen ja nenälimakalvon kuivuminen. Joskus harvoin sieraimeen laitettu vierasesine aiheuttaa ainoana oireena nenäverenvuotoa. Verenvuodon määrä nenästä on useimmiten niukka, vaikka se voi vaikuttaa runsaalta. Verta valuu herkästi myös nieluun, josta lapsi sylkee sitä ulos.
Itsehoito
Nenäverenvuodon ilmaantuessa lasta kehotetaan niistämään nenä reippaasti tyhjäksi hyytymistä. Sen jälkeen hänen tulee istua etukumarassa ja sieraimia puristetaan tiukasti yhteen nenän luisen osan etupuolelta yhtämittaisesti vähintään 10–15 minuutin ajan. Tämä hoito tepsii valtaosassa vuotoja.
Milloin hoitoon
Ellei vuoto asetu tai jos vuotoja esiintyy usein, lääkäri voi käsitellä vuotokohdan, jolloin ongelma poistuu. Lasten vuodot tulevat lähes aina väliseinän etuosasta, ja ne on helppo hoitaa laapiskäsittelyllä (laapis on hopeanitraattia, joka hyydyttää pienen suonen). Vuotokohdan löytäminen on joskus hankalaa, ja helpoiten se onnistuu verenvuotoepisodin aikana, jolloin siis tulisi ottaa yhteys hoitopaikkaan. Joskus hoito ei lapsen vastustelun takia onnistu, jolloin lapsi voidaan lähettää sairaalan poliklinikalle. Lyhyessä nukutuksessa tehtävä vuotokohdan poltto on pieni ja turvallinen toimenpide.
Lapsen käden kynsien leikkaaminen ja limakalvon kostuttaminen vähentävät vuotojen uusimista. Joskus toistuvien vuotojen syynä on pitkäaikainen bakteeri infektio (stafylokokkibakteeri), jolloin hoidoksi ja vuotojen ehkäisemiseksi voidaan käyttää antibioottivoidetta viikon ajan.
Jos nenäverenvuodon ohella lapsella esiintyy runsaasti ihoverenvuotoja, anemiaa, väsymystä tai muita yleisoireita, on syytä luonnollisesti tarkistuttaa tilanne veriarvojen osalta lääkärikäynnillä.
Kirjallisuutta
- Blomgren K. Nenäverenvuoto. Duodecim 2008;124(15):1730-5
- Blomgren K. Nenäverenvuoto (epistaksis). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 10.12.2019.