Kyhmy kaulalla (kaulapatti, kaulakyhmy), voi liittyä moniin eri sairauksiin. Tässä artikkelissa kerrotaan niiden syistä aikuisilla ja milloin on syytä mennä hoitoon. Lasten kaulakyhmyistä on erillinen artikkeli.

Tulehduksen aiheuttama imusolmukkeen suurentuma

Kaulan lähistössä oleva tulehdus (infektio) johtaa usein imusolmukkeiden suurentumiseen. Tavallisimpia aiheuttajia on nielurisatulehdus, jonka yhteydessä molemmilla sivuilla alaleuan luun alla sijaitsevat imusolmukkeet suurentuvat tavallisesti molemmilla puolilla. Tulehtuneet imusolmukkeet aristavat kosketellessa. Nielutulehdukseen liittyviä tulehtuneita imusolmukkeita on enemmän nuorilla, vanhemmiten ne ovat harvinaisempia.

Myös muissa suun alueen infektioissa, esim. rajussa hammastulehduksessa, lähistöllä olevat kaulan imusolmukkeet voivat suurentua. Tällöin suurentunut ja aristava imusolmuke voi olla vain toisella puolella kaulaa.

Joissakin yleisinfektioissa imusolmukkeet suurenevat myös kaulalla. Näitä ovat esimerkiksi jänisrutto ja toksoplasmoosi. Tällöin suurentuneita imusolmukkeita on usein muuallakin, esimerkiksi nivustaipeissa. Aikaisemmin tuberkuloosi oli aika yleinen kaularauhasen suureneman syy, mutta nykyään se on hyvin harvinainen.

Kaulakysta

Kysta on elimistöön muodostunut nesterakkula, jollaisia esiintyy silloin tällöin kaulan alueella. Yleensä ne syntyvät vähäiseen sikiökauden aikaisen kidustaskun kehityshäiriöön. Kystat kehittyvät hitaasti ja ovat tavallisesti harmittomia, ne harvoin vaivaavat mitenkään. Joskus kysta on niin iso, että se painaa ympäröiviä kudoksia tai häiritsee ulkonäköä.

Kystat on helppo todeta kaikututkimuksella tai muulla kuvantamismenetelmällä. Suuret kystat poistetaan leikkauksessa.

Kasvaimen aiheuttama kaulapatti

Kaulan alueelle voi ilmaantua erilaisia kasvaimia. Ne voivat olla hyvänlaatuisia (ei syöpää), joista esimerkkejä ovat nestetäyteiset rakkulat eli kystat ja sylkirauhasten hyvänlaatuiset patit.

Kaulan alueelle ilmaantuva patti voi olla myös syöpää. Patti voi olla merkki imusolmukkeiden syövästä tai lähistöllä olevan, tavallisimmin suun alueen syövän etäpesäke. Syövän mahdollisuus kasvaa iän mukana. Siksi yli 40-vuotiailla ilmaantunutta kaulan alueen kyhmyä epäillään herkemmin syöväksi kuin nuoremmilla.

Kilpirauhasen kyhmyjä

Kilpirauhanen sijaitsee henkitorven molemmin puolin kaulan alaosassa rintalastan yläpuolella. Kilpirauhasessa voi esiintyä monenlaisia kyhmyjä. Yleensä ne ovat yksittäisiä kivuttomia patteja, joista noin joka kymmenes on syöpää. Joskus koko kilpirauhanen on suurentunut ja kyhmyinen (kyhmystruuma). Kilpirauhasen kasvaimista on erillinen artikkeli.

Milloin hoitoon

Jos kaulan patti liittyy nielun tulehdukseen, sitä ei tarvitse tutkia. Yleissääntönä on, että jos kaulalla havaitsee kyhmyn, joka ei liity nielutulehdukseen, kannattaa herkästi mennä lääkäriin. Välittömästi on syytä mennä hoitoon, jos on seuraavia yleisoireita: selittämätön kuume, huomattava väsymys, ruokahaluttomuus tai laihtuminen.

Jos kaulan alueen kyhmy ei selvästi liity nielu- tai muuhun tulehdukseen, sen selvittelyssä tarvitaan lääkärin vastaanotolla tekemän tutkimuksen lisäksi yleensä kaulan alueen kaikututkimus ja ohuella neulalla patista otettu näyte. Tarvittaessa erikoislääkäri (yleensä korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri) ottaa näytepalan kyhmystä.

Kirjallisuutta

  1. Atula T. Kyhmy kaulalla. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 04.10.2018.