Maitovalmisteiden ravintosisältö
Maitovalmisteet ovat merkittäviä proteiinin, kalsiumin, jodin, riboflaviinin ja B12-vitamiinin lähteitä. D-vitaminoidut tuotteet ovat myös merkittävä D-vitamiinin lähde.
Maidon proteiini on ravitsemukselliselta laadultaan erinomaista; se sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja.
Maidon rasvasta noin 70 % on kovaa rasvaa (tyydyttynyttä ja transrasvaa), joten rasvaiset maitovalmisteet ovat merkittävä kovan rasvan lähde. Joissakin tuotteissa, esimerkiksi jogurteissa ja vanukkaissa, voi olla runsaasti sokeria.
Maitovalmisteet ja terveys
Hapatetut vähärasvaiset maitovalmisteet pienentävät sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, muun muassa veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta. Vähärasvaiset maitovalmisteet ovat yhteydessä myös matalampaan verenpaineeseen ja pienempään sydän- ja verisuonisairauksien sekä paksu- ja peräsuolisyövän riskiin. Mekanismiksi on suolistosyöpien osalta arveltu kalsiumia, joka sitoo syöpäkasvaimien kasvua edistäviä sekundaarisia sappihappoja suolistossa. Rasvaiset maitovalmisteet saattavat suurentaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
Maitovalmisteista suositellaan rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita 350–500 grammaa päivässä. Tämä määrä riittää kattamaan kalsiumin, jodin ja B12-vitamiinin tarpeen, kun ruokavalio sisältää myös palkokasveja, kaaleja, tummanvihreitä lehtikasviksia, kalaa, manteleita, pähkinöitä ja siemeniä. Juustotyypistä riippuen 10–20 grammaa juustoa vastaa noin 100 grammaa nestemäistä maitovalmistetta.
Kasvipohjaiset maitovalmisteiden tyyppiset tuotteet
Maitoa korvaavista kasvipohjaisista vaihtoehdoista suositellaan kalsiumilla, D-vitamiinilla, jodilla ja B12-vitamiinilla täydennettyjä tuotteita. Markkinoilla on muun muassa kaura-, soija-, manteli-, pähkinä- ja viljajuomia. Soijatuotteiden proteiinipitoisuus ja proteiinin laatu vastaa lehmänmaidosta tehtyjä tuotteita. Muiden tuotteiden proteiinipitoisuus on huomattavasti pienempi, eikä proteiinin laatu ole yhtä monipuolinen eli osa välttämättömistä aminohapoista puuttuu. Kasvipohjaisten tuotteiden terveysvaikutuksista ei ole vielä kattavaa tutkimusnäyttöä. Riisijuomaa ei suositella alle 6-vuotiaille yksinomaisena maidon tapaan käytettävänä tuotteena sen arseenipitoisuuden vuoksi.
Suositeltavat maitovalmisteet ja vastaavat kasvipohjaiset tuotteet on esitetty taulukossa Suositeltavat maitovalmisteet ja vastaavat kasvipohjaiset tu.
Lähde: Sydänmerkin myöntämisperusteet | ||||
Rasva (g/100 g) | Kova rasva (g/100 g) | Sokeri (g/100 g) | Suola (g/100 g) | |
---|---|---|---|---|
Maito, piimä | enintään 0,5 | enintään 0,4, jos rasvaa 0,51–3,0 | enintään 5,0 | enintään 0,13 |
Kasvijuoma | enintään 0,5 | enintään 0,4, jos rasvaa 0,51–3,0 | enintään 5,0 | enintään 0,13 |
Jogurtti, rahka, viili | enintään 1,0 | enintään 1,0, jos rasvaa 1,1–5,0 | enintään 10,0 | enintään 0,25 |
Kasvipohjaiset jogurtin, rahkan ja viilin tyyppiset tuotteet | enintään 1,0 | enintään 1,0, jos rasvaa 1,1–5,0 | enintään 10,0 | enintään 0,25 |
Jogurttijuoma | enintään 0,5 | enintään 0,4, jos rasvaa 0,51–3,0 | enintään 8,0 | enintään 0,13 |
Raejuusto | enintään 2,0 | enintään 0,75 | ||
Kermat, kermaviilit, ranskankerma | enintään 7,0 | enintään 30 %, jos rasvaa 7,1–15,0 | enintään 0,75 | |
Kasvipohjaiset kerman, kermaviilin ja ranskankerman tyyppiset tuotteet | enintään 7,0 | enintään 30 %, jos rasvaa 7,1–15,0 | enintään 0,75 | |
Tuorejuusto | enintään 15,0 | enintään 30 %, jos rasvaa 15,1–30,0 | enintään 1,2 | |
Kasvipohjaiset tuorejuuston tyyppiset tuotteet | enintään 15,0 | enintään 30 %, jos rasvaa 15,1–30,0 | enintään 1,2 | |
Juusto | enintään 17,0 | enintään 30 %, jos rasvaa 17,1–30,0 | enintään 1,2 | |
Kasvirasvaa sisältävät juustot | enintään 17,0 | enintään 30 %, jos rasvaa 17,1–30,0 | enintään 1,2 | |
Jäätelöt | enintään 4,0 | enintään 24,0 |