Planetaarisen ruokavalion periaatteet

Planetaarisen ruokavalion periaatteet julkaistiin vuonna 2019. Sen laatimisen tavoitteena oli taata riittävä terveyttä edistävä ravitsemus ja vähentää epäterveellisen ruokavalion aiheuttamien kuolemantapausten määrää maailmanlaajuisesti sekä olla ympäristölle kestävä. Kestävyystavoitteen taustalla ovat Pariisin ilmastosopimus ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

Ruoantuotannon ympäristövaikutusten osalta on huomioitu kasvihuonekaasujen tuotto, maankäyttö, vedenkäyttö, typen ja fosforin kierto, ruokahävikki sekä biodiversiteetti.

Planetaarisen ruokavalion keskeiset periaatteet ovat seuraavat:

  • Suositaan kasviksia, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa, pähkinöitä ja kalaa.
  • Käytetään kohtuudella kananmunia, siipikarjaa ja maitovalmisteita.
  • Rajoitetaan punaisen lihan ja tärkkelyspitoisten kasvisten, kuten perunan, käyttöä.

Verrattuna pohjoismaisiin ja niiden perusteella koostettuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin planetaarisessa ruokavaliossa on eroja etenkin eläinkunnan tuotteiden ja tärkkelyspitoisten kasvisten, kuten perunan, osalta. Tavoitteena on vähentää kovan rasvan ja sokerin määrää ruokavaliossa sekä vähentää ruoantuotannon ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi planetaarinen suositus kehottaa syömään punaista lihaa enintään 100 g/viikko ja siipikarjan lihaa enintään 200 g/vko. Kansallisissa suosituksissa punaisen lihan määrä sisältäen lihavalmisteet on enintään 350 g/vko. Erot planetaarisen ruokavalion ja ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion välillä on esitetty taulukossa Planetaarisen ruokavalion ja kansallisten ravitsemussuositus.

Taulukko 1. Planetaarisen ruokavalion ja kansallisten ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion erot. Planetaarisen ruokavalion ruokatason suosituksen pohjana on energiansaanti 2 500 kcal/vrk, jonka pohjalta koko taulukko on tehty.
Planetaarinen ruokavalio g/vrk (vaihteluväli) Suosituksen mukainen ruokavalio g/vrk*
* Kansalliset ravitsemussuositukset
** Perunaa suositellaan, ***ei suositusta, ****alle 5 % energiansaannista
Täysjyvävilja 232 90
Tärkkelyspitoiset kasvikset, esim. peruna 50 (0–100) **
Kasvikset 300 (200–600) vähintään 250–400
Hedelmät 200 (100–300) vähintään 250–400
Maitovalmisteet 250 (0–500) 350–500
Nauta, porsas, lammas 14 (0–28) enintään 50
Siipikarja 29 (0–58) ***
Kananmuna 13 (0–25) enintään 55
Kala 28 (0–100) 43–64
Palkokasvit 75 (0–100) 50–100
Pähkinät 50 (0–75) 30
Ei-trooppiset kasviöljyt 40 (20–80) 25
Trooppiset kasviöljyt 11,8 (0–11,8) mahdollisimman vähän
Sokeri 31 (0–31)**** enintään 50

Planetaarisen ruokavalion lautasmalli

Lautasmallissa painottuvat kasvikset ja täysjyvävilja. Proteiinin lähteenä on enimmäkseen kasviperäinen proteiini ja vähäisemmässä määrin punainen ja siipikarjan liha, kala sekä kananmuna ja maitotuotteet (kuva ).

Kuva

Planetaarisen ruokavalion lautasmalli

Kuva: Piirtänyt Helena Schmidt. Mukailtu sivustolta EAT-Lancet Commission: The Planetary Health Diet .

Planetaarinen ruokavalio ja terveys

Planetaarisen ruokavalion on raportoitu olevan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien, syöpäsairauksien ja ennenaikaisen kuolleisuuden riskiin.

Kirjallisuutta

  1. Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024.
  2. Liu J, Shen Q, Wang X. Emerging EAT-Lancet planetary health diet is associated with major cardiovascular diseases and all-cause mortality: A global systematic review and meta-analysis. Clin Nutr 2024;43(12):167–79.
  3. Willett W, Rockström J, Loken B, ym. Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 2019;2:447–92.
  4. EAT-Lancet Commission: The Planetary Health Diet