Planetaarisen ruokavalion periaatteet
Planetaarisen ruokavalion periaatteet julkaistiin vuonna 2019. Sen laatimisen tavoitteena oli taata riittävä terveyttä edistävä ravitsemus ja vähentää epäterveellisen ruokavalion aiheuttamien kuolemantapausten määrää maailmanlaajuisesti sekä olla ympäristölle kestävä. Kestävyystavoitteen taustalla ovat Pariisin ilmastosopimus ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.
Ruoantuotannon ympäristövaikutusten osalta on huomioitu kasvihuonekaasujen tuotto, maankäyttö, vedenkäyttö, typen ja fosforin kierto, ruokahävikki sekä biodiversiteetti.
Planetaarisen ruokavalion keskeiset periaatteet ovat seuraavat:
- Suositaan kasviksia, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa, pähkinöitä ja kalaa.
- Käytetään kohtuudella kananmunia, siipikarjaa ja maitovalmisteita.
- Rajoitetaan punaisen lihan ja tärkkelyspitoisten kasvisten, kuten perunan, käyttöä.
Verrattuna pohjoismaisiin ja niiden perusteella koostettuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin planetaarisessa ruokavaliossa on eroja etenkin eläinkunnan tuotteiden ja tärkkelyspitoisten kasvisten, kuten perunan, osalta. Tavoitteena on vähentää kovan rasvan ja sokerin määrää ruokavaliossa sekä vähentää ruoantuotannon ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi planetaarinen suositus kehottaa syömään punaista lihaa enintään 100 g/viikko ja siipikarjan lihaa enintään 200 g/vko. Kansallisissa suosituksissa punaisen lihan määrä sisältäen lihavalmisteet on enintään 350 g/vko. Erot planetaarisen ruokavalion ja ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion välillä on esitetty taulukossa Planetaarisen ruokavalion ja kansallisten ravitsemussuositus.
Planetaarinen ruokavalio g/vrk (vaihteluväli) | Suosituksen mukainen ruokavalio g/vrk* | |
---|---|---|
* Kansalliset ravitsemussuositukset ** Perunaa suositellaan, ***ei suositusta, ****alle 5 % energiansaannista |
||
Täysjyvävilja | 232 | 90 |
Tärkkelyspitoiset kasvikset, esim. peruna | 50 (0–100) | ** |
Kasvikset | 300 (200–600) | vähintään 250–400 |
Hedelmät | 200 (100–300) | vähintään 250–400 |
Maitovalmisteet | 250 (0–500) | 350–500 |
Nauta, porsas, lammas | 14 (0–28) | enintään 50 |
Siipikarja | 29 (0–58) | *** |
Kananmuna | 13 (0–25) | enintään 55 |
Kala | 28 (0–100) | 43–64 |
Palkokasvit | 75 (0–100) | 50–100 |
Pähkinät | 50 (0–75) | 30 |
Ei-trooppiset kasviöljyt | 40 (20–80) | 25 |
Trooppiset kasviöljyt | 11,8 (0–11,8) | mahdollisimman vähän |
Sokeri | 31 (0–31)**** | enintään 50 |
Planetaarisen ruokavalion lautasmalli
Lautasmallissa painottuvat kasvikset ja täysjyvävilja. Proteiinin lähteenä on enimmäkseen kasviperäinen proteiini ja vähäisemmässä määrin punainen ja siipikarjan liha, kala sekä kananmuna ja maitotuotteet (kuva ).

Planetaarisen ruokavalion lautasmalli
Kuva: Piirtänyt Helena Schmidt. Mukailtu sivustolta EAT-Lancet Commission: The Planetary Health Diet .
Planetaarinen ruokavalio ja terveys
Planetaarisen ruokavalion on raportoitu olevan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien, syöpäsairauksien ja ennenaikaisen kuolleisuuden riskiin.
Kirjallisuutta
- Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024.
- Liu J, Shen Q, Wang X. Emerging EAT-Lancet planetary health diet is associated with major cardiovascular diseases and all-cause mortality: A global systematic review and meta-analysis. Clin Nutr 2024;43(12):167–79.
- Willett W, Rockström J, Loken B, ym. Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 2019;2:447–92.
- EAT-Lancet Commission: The Planetary Health Diet