Etusivu » Imusolmukesyöpä (lymfooma)

Imusolmukesyöpä (lymfooma)

Lääkärikirja Duodecim
24.7.2018
veritautien erikoislääkäri Jonna Salonen

Erilaisia imusolmukesyöpätyyppejä on useita kymmeniä. Osa imusolmukesyövistä käyttäytyy hyvin rauhallisesti, eikä hoitoa ehkä tarvita lainkaan. Eräät imusolmukesyövät kasvavat ja leviävät nopeasti. Näissä tautimuodoissa hoito aloitetaan heti diagnoosin selvittyä.

Imusolmukesyöpä alkaa nimensä mukaisesti imusolmukkeista tai muissa elimissä sijaitsevasta imukudoksesta. Sairaus ilmenee useimmiten suurentuneina imusolmukkeina, jotka tuntuvat kivuttomina patteina kaulalla, kainaloissa tai nivustaipeissa. Jos näillä alueilla esiintyy kivuttomia patteja, jotka eivät häviä viikossa tai parissa, on syytä hakeutua lääkäriin.

Sairaus voi alkaa myös syvällä vatsan alueella ja rintaontelossa olevista imusolmukkeista tai muiden elinten imukudoksesta, jolloin suurentuneet imusolmukkeet näkyvät yleensä vain kuvantamistutkimusten avulla.

Imusolmukesyövän diagnoosi tehdään kudosnäytteen tutkimuksen perusteella. Kudosnäyte otetaan sairastuneesta kohdasta, yleensä imusolmukkeesta. Joskus diagnoosiin päästään luuydinnäytteen tai muun näytteen, kuten suolen koepalan, mikroskooppisen tutkimuksen perusteella. Sairauden levinneisyyden selvittämiseksi tehdään yleensä tietokonekerroskuvaus ja otetaan lantion luusta luuydinnäyte (ks. «Luuydinnäyte»1).

Imusolmukesyöpää on kahta päätyyppiä. Hodgkinin tauti ilmenee usein nuorilla aikuisilla, ja siihen sairastuu Suomessa noin 150 henkeä vuodessa. Muita imusolmukesyöpiä eli non-Hodgkin-lymfoomia todetaan runsaalla tuhannella suomalaisella vuodessa. Niihin sairastuneiden keski-ikä on 60 vuotta, mutta sairaus voi puhjeta myös nuoremmalla iällä, harvoin lapsilla.

Hodgkinin tauti

Hodgkinin taudissa potilaat ovat imusolmukkeiden suurentumista lukuun ottamatta usein muuten oireettomia. Osalla esiintyy kuumetta, yöhikoilua ja laihtumista. Hodgkinin taudin hoito riippuu sen alatyypistä ja levinneisyydestä. Hoitona käytetään useimmiten solunsalpaajien yhdistelmää ja niiden lisäksi tarvittaessa sädehoitoa. Hoito tehoaa hyvin, sillä alle 60-vuotiaista tautiin kuolee kymmenen vuoden kuluessa vain kaksi kymmenestä. Hodgkin-lymfoomaan sairastuneista alle 65-vuotiaista potilaista 80–90 % on elossa viiden vuoden kuluessa toteamisesta.

Muut imusolmukesyövät (non-Hodgkin-lymfoomat)

Muissa imusolmukesyövissä oireet ovat moninaisempia, sillä tauti voi ilmetä imusolmukkeiden lisäksi eri elimissä, esimerkiksi mahalaukussa, iholla, luuytimessä tai aivoissa. Yleisoireina voi olla yöhikoilua, kuumetta ja laihtumista. Tautia on kymmeniä alatyyppejä, joista toiset kasvavat hitaasti ja toiset nopeammin. Yleisin alatyyppi on suurisoluinen B-solujen imusolmukesyöpä, josta on erillinen artikkeli: ks. «Suurisoluinen B-solujen lymfooma eli imukudossyöpä»2. Muita alatyyppejä ovat follikulaarinen imusolmukesyöpä, manttelisolulymfooma, Burkittin imusolmukesyöpä ja marginaalivyöhykkeen imusolmukesyöpä.

Non-Hodgkin-lymfooman hoito riippuu sen tyypistä ja levinneisyydestä. Usein hoidossa käytetään solunsalpaajalääkkeiden yhdistelmää. Joskus tarvitaan sädehoitoa. Muita hoitomuotoja ovat niin sanotut biologiset hoidot, kuten vasta-ainehoidot. Mikäli lymfooma uusiutuu nopeasti hoidon loppumisen jälkeen, harkitaan kantasolusiirtoa.

Hoito tehoaa non-Hodgkin-lymfoomissakin hyvin. Ennuste riippuu paljon esimerkiksi syöpätyypistä ja taudin levinneisyydestä. Paikallisesta imusolmukesyövästä paranee kokonaan suurin osa ja levinneistäkin syöpämuodoista noin kolmasosa. Hoidot kehittyvät koko ajan ja samalla niiden tulokset jatkuvasti paranevat.

Ehkäisy

Imsolmukesyöpään ei tunneta ehkäisyä.

Lisää tietoa imusomukesyövistä

Terveyskylä.fi/Syöpätalo.fi: «https://www.terveyskyla.fi/syopatalo/syöpätaudit/lymfooma-eli-imukudossyöpä»1

Lääkärikirja Duodecim: ks. «Suurisoluinen B-solujen lymfooma eli imukudossyöpä»2

Ks. myös Terve suu: «Syöpäkasvaimet ja suun terveys»3.

Suomen Syöpäpotilaat ry:n verkkosivusto: Lymfooma-potilasverkosto «http://www.syopapotilaat.fi/verkostot/lymfooma-potilasverkosto/»2 ja Lymfoomapotilaan opas «https://www.syopapotilaat.fi/opas/lymfoomapotilaan-opas/»3

Käytettyjä lähteitä

Elonen E. Lymfoomat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 24.1.2018.