Etusivu » Umpilisäketulehdus (appendisiitti)

Umpilisäketulehdus (appendisiitti)

Lääkärikirja Duodecim
7.3.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Umpisuoli on paksusuolen alkuosa, johon ohutsuoli laskee. Umpisuolen pohjassa on umpilisäke, joka on lyijykynän paksuinen matoa muistuttava 5–15 cm pitkä putkimainen suolen osa. Se sijaitsee oikealla puolella alavatsalla (ks. kuva «Umpilisäkkeen, paksusuolen ja peräsuolen sijainti vatsaontelossa»1).

Umpilisäketulehdus eli appendisiitti alkaa useimmiten siksi, että umpilisäkkeen sisäontelon aukko eri syistä ahtautuu, jolloin umpipussiin jäävät bakteerit lisääntyvät ja tulehduttavat umpilisäkkeen seinämää. Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa tulehduksen tai sen epäilyn vuoksi. Seitsemän ihmistä sadasta sairastuu elämänsä aikana umpilisäketulehdukseen. Umpilisäke voi tulehtua missä iässä tahansa, mutta yleisimmin 10–30-vuotiailla. Umpilisäke on poistettu elämänsä aikana 12 prosentilla miehistä ja 20 prosentilla naisista. Tulevaisuudessa poistot vähenevät, sillä nykyään käytetään antibioottihoitoa aiempaa enemmän.

Oireet

Tyypillinen umpilisäkkeen tulehdus alkaa yleisenä vatsakipuna, joka muutamien tuntien aikana paikallistuu oikealle alavatsalle. Kipu usein pahenee yskiessä ja tavallisesti hiljalleen voimistuu. Usein esiintyy pahoinvointia ja oksennuksia, joskus ripulia. Vilutusta ja kohtalaista kuumetta voi esiintyä.

Tulehtunut umpilisäke voi puhjeta, jolloin kehittyy vatsakalvon tulehdus eli peritoniitti. Siihen liittyy kivun voimistuminen, yleisvoinnin heikkeneminen, yleensä kuumetta ja usein oksennuksia.

Milloin hoitoon

Umpilisäkkeen tulehdus on tavallisimpia äkillisen vatsakivun (”akuutin vatsan”, ks. «Äkillinen vatsakipu (akuutti vatsa)»1) aiheuttajista. Jos ilmaantuu selvä vatsakipu, joka jatkuu muutamia tunteja, on syytä hakeutua vuorokaudenajasta riippumatta hoitoon.

Toteaminen

Umpilisäketulehdus voidaan usein todeta lääkärin tutkimuksella ja yksinkertaisilla laboratoriokokeilla. Diagnoosin varmistamiseksi tehdään yleensä kaikututkimus tai tietokonekerroskuvaus.

Hoito

Hoitomuoto päätetään yleensä kuvantamistutkimusten ja laboratoriotutkimusten perusteella. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että monissa tilanteissa antibioottihoito riittää. Usein kuitenkin ryhdytään leikkaukseen, jossa tulehtunut umpilisäke poistetaan. Se voidaan useimmiten tehdä tähystysleikkauksena. Leikkaukseen yhdistetään antibioottihoito.

Joskus tulehdus on koteloitunut umpilisäkkeen ympärille, jolloin sitä yleensä hoidetaan antibiooteilla. Tulehduksen rauhoituttua harkitaan, tarvitaanko leikkausta.

Ehkäisy

Umpilisäketulehdukseen ei tunneta ehkäisyä.

Käytettyjä lähteitä

Mäkelä J. Akuutti umpilisäketulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 20.7.2018.

Leppäniemi A. Akuuti appendisiitti. Kirjassa Höckerstedt K, Färkkilä M, Kivilaakso E, Pikkarainen P (toim.). Gastroenterologia ja hepatologia. Kustannus Oy Duodecim 2007, s. 81–84.

Lintula H, Eskelinen M. Akuutin appendisiitin ongelmallinen diagnostiikka. Duodecim 2010;126:1104–6. Lue artikkeli.

Sammalkorpi H, Mentula P. Akuutin umpilisäketulehduksen muuttuva diagnostiikka ja hoito. Suomen Lääkärilehti 2016;71:486-91.