Karvatuppitulehdus (follikuliitti) muistuttaa aknea, mutta se esiintyy karvaisilla ihoalueilla. Märkänäppylän aiheuttaa tavallisimmin stafylokokkibakteeri (Staphylococcus aureus) tai joskus muu mikrobi, kuten Pseudomonas (tyypillisesti porealtaan vedestä saatu tulehdus) tai rasvaisten ihoalueiden Malassezia-rasvahiiva (ks. Ihon normaali mikrobikasvusto ja mikrobiomi).

Diabetes, ylipaino, ihon rikkoutuminen esimerkiksi ihokarvoja ajaessa, hiertyminen, hikoilu ja hautuminen sekä tietyt lääkeaineet altistavat karvatuppitulehdukselle.

Follikuliitin oireet

Karvatuppitulehdusta esiintyy eniten rasvaisilla ihoalueilla, kuten päänahassa, parran alueella, hartioissa, selässä ja rinnan keskiosassa, sekä pakaroissa ja genitaalialueella, joskus myös raajoissa.

Tyypillisessä tapauksessa ensin ilmestyy pari kipeää, usein kutiavaakin, muutaman millimetrin läpimittaista märkäpäätä, joissa on karva keskellä (ks. kuvat   ja  ). Muutamassa päivässä alueelle voi kehittyä uusia märkänäppylöitä. Yksittäiset pinnalliset follikuliittinäppylät paranevat yleensä parissa viikossa. Lievä karvatuppitulehdus karvaisilla ihoalueilla on yleinen ilmiö, joka ei välttämättä edellytä hoitoa.

Kuva

Karvatuppitulehdus vartalolla. Karvatuppitulehduksen, follikuliitin, aiheuttaa tavallisesti stafylokokki (Staphylococcus aureus). Muutama märkäpää parantuu yleensä paikallishoidolla, mutta laajemmissa infektioissa tarvitaan antibioottikuuri suun kautta.

Kuva

Pinnallinen karvatuppitulehdus. Pinnallisessa karvatuppitulehduksessa infektio on karvatupen suuosassa, infundibulumissa. Se saattaa levitä nopeastikin, mutta parantuu helpommin kuin syvemmät infektiot.

Parran alueella ja päänahassa karvatupet ovat niin syviä, että märkäpesäkkeet voivat kestää kuukausia tai ne voivat muuttua kroonisiksi (ks. kuva  ). Parran alueella voi olla kroonista syvää follikuliittia (sycosis barbae). Hiuspohjan follikuliittiin voi kehittyä pieniläiskäinen kaljuuntuminen (folliculitis decalvans). Etenkin tummaihoisilla nuorilla miehillä esiintyy niskan alueella arpikasvua muodostavaa karvatuppitulehdusta (acne keloidalis nuchae).

Kuva

Partafollikuliitti. Karvatuppitulehdus eli follikuliitti parran alueella. Aiheuttaja on yleensä stafylokokkibakteeri.

Follikuliitti voi kehittyä paiseeksi. Paiseiden riski on suurin pakaroissa, reisissä ja vartalolla.

Follikuliitin toteaminen

Follikuliitissa näkyy karva märkäpään keskellä. Kroonisissa, huonosti hoitoihin reagoivissa tapauksissa otetaan bakteeriviljely, josta selviää infektion aiheuttanut bakteeri ja sen antibioottiherkkyys. Joskus on aiheellista poissulkea silsasieni sieniviljelynäytteellä, etenkin parran ja hiuspohjan follikuliitissa. Joskus on myös tarpeen ottaa koepala ihosta.

Follikuliitin itsehoito

Follikuliitin ensisijainen hoito on pesu saippualla tai happamalla ihonpuhdistusaineella kahdesti päivässä. Pesun jälkeen iho kuivataan puhtaalla pyyhkeellä ja alueelle levitetään antiseptistä ainetta (kuten klooriheksidiiniä, bentsoyyliperoksidia tai 2-prosenttista lääkerikkiä) sisältävää voidetta.

Tarvittaessa voidaan käyttää kortisoni-antiseptisekoitevoidetta (esimerkiksi Sibicort®) noin viikon hoitokuureina.

Milloin lääkäriin?

Follikuliitti hoidetaan ensisijaisesti edellä mainituilla paikallishoidoilla, joihin liitetään tarvittaessa antibioottivoide. Laaja-alainen tai syvä follikuliitti vaatii sisäisen antibioottikuurin. Myös päänahan ja parran alueen follikuliitti vaatii yleensä sisäisen antibioottihoidon tai joskus isotretinoiinikuurin.

Jos follikuliitti uusiutuu usein, voi sierainten stafylokokkikantaa vähentää antibioottivoiteella. Joskus tarvitaan myös pitkäkestoista estohoitoa sisäisellä antibiootilla, etenkin jos märkänäppylät kehittyvät herkästi paiseiksi.

Follikuliitin ehkäisy

Follikuliittia voi parhaiten ehkäistä ihon säännöllisellä pesulla ja hyvällä hygienialla. Bentsoyyliperoksidia sisältävä pesuaine tai glyserolia sisältävä desinfektiokäsihuuhdekin voi auttaa ennaltaehkäisyyn.

Kirjallisuutta

  1. Salava A. Paise ja karvatupen tulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim.Päivitetty 1.9.2021.
  2. Satter EK. Folliculitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 8.10.2020.