Etusivu » Karvatuppitulehdus (follikuliitti)

Karvatuppitulehdus (follikuliitti)

Lääkärikirja Duodecim
30.9.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Karvatuppitulehdus muistuttaa aknetauteja (ks. «»1), mutta voi esiintyä kaikkialla, missä on ihokarvoja. Sen aiheuttaa tavallisimmin keltainen stafylokokki (Staphylococcus aureus). Joskus syynä on jokin muu bakteeri, esimerkiksi Proteus tai Pseudomonas tai rasvaisilla ihoalueilla rasvahiiva (Malassezia- tai Cryptococcus-hiiva, ks. «Ihon normaali mikrobikasvusto ja mikrobiomi»2). Diabetes, ylipaino, ihon rikkoutuminen (esimerkiksi ihokarvoja ajaessa), hiertyminen, hikoilu ja hautuminen voivat altistaa karvatuppitulehdukselle.

Oireet

Karvatuppitulehduksia on eniten rasvaisilla ihoalueilla (päänahka, parran alue, hartiat, selän ja rinnan keskiosat sekä nivusseutu ja pakaravako). Niitä voi olla myös muilla karvoja kasvavilla alueilla, esimerkiksi raajoissa. Tyypillisessä tapauksessa ensin ilmestyy pari kipeää, usein kutiavaakin, muutaman millimetrin läpimittaista märkäpäätä, joissa on karva keskellä (ks. kuvat «Karvatuppitulehdus vartalolla»1 ja «Pinnallinen karvatuppitulehdus»2). Muutamassa päivässä uusia follikuliitteja kehittyy samalle alueelle lisää. Yksittäiset follikuliitit parantuvat parissa viikossa. Parran alueella ja päänahassa karvatupet ovat niin syviä, että yksittäiset märkäpesäkkeet kestävät kuukausia. Ne voivat joskus muuttua kroonisiksi (ks. kuva «Partafollikuliitti»3). Päänahan follikuliittiin voi kehittyä pieniläiskäinen kaljuuntuminen (folliculitis decalvans).

Syvää partafollikuliittia sanotaan joskus virheellisesti partasieneksi (sycosis barbae).

Follikuliitti voi kehittyä paiseeksi (ks. «Paise»3). Paiseiden vaara on suurin pakaroissa, reisissä ja vartalolla.

Joskus infektio on vain karvatupen suuosan laajentumassa, infundibulumissa. Silloin sen diagnoosi on infundibulofolliculitis. Se leviää helposti, mutta vastaavasti parantuu nopeasti.

Taudin toteaminen

Follikuliitissa on aina karva märkäpään keskellä. Kroonisissa, huonosti hoitoihin reagoivissa tapauksissa otetaan bakteeriviljely (ks. «Bakteerinäytteet»4). Siinä selviää infektion aiheuttanut bakteeri ja sen antibioottiherkkyys. Verensokeri (ks. «»5), sokerirasituskoe (ks. «»6) ja muut laboratoriokokeet kuuluvat erityistapausten selvittelyyn. Follikuliitin erottaminen muutamasta muusta samantapaisesta taudista, esimerkiksi Groverin taudista (ks. «Groverin tauti»7) ja akuutista hilsejäkälästä, voi tuottaa vaikeuksia. Myös syyhypunkin aiheuttamassa syyhyssä on (ks. «Syyhy (scabies)»8) on usein märkänäppylöitä.

Itsehoito

Follikuliitin perushoito on pesu vedellä ja saippualla kahdesti päivässä. Pesun jälkeen kuivataan puhtaalla pyyhkeellä ja alueelle levitetään antiseptistä voidetta (esimerkiksi Sibicort®) muutaman päivän ajan.

2–3-prosenttinen rikkivoide on toisinaan parempi hoito kuin antiseptinen voide. Sellainen sekoitetaan apteekissa.

Jos follikuliitti uusiutuu usein, voi nenän sieraimien stafylokokki -kantaa kokeilla hävittää antibioottivoiteella, jota laitetaan pumpulitikulla syvälle sieraimiin viitenä peräkkäisenä iltana. Samassa taloudessa asuvien on hoidettava sieraimensa samalla tavalla. Myös perheen (luppakorvaisen) koiran korvat saattavat olla bakteerien pesäpaikka. Ne hoidetaan antibioottipulverilla.

Milloin hoitoon

Päänahan ja parran alueen karvatupentulehdus vaatii yleensä sisäisen antibioottihoidon, samoin laaja-alainen sekä uusiutuva follikuliitti. Antibioottia annetaan useimmiten joitakin viikkoja, joskus kuukausia yhteen mittaan.

Ehkäisy

Follikuliittia voi parhaiten ehkäistä käyttämällä kotonakin glyserolia sisältävää desinfektiokäsihuuhdetta useita kertoja päivässä. Yksittäiset follikuliittinäppylät hoidetaan heti niiden ilmestyttyä. Pesuharjan tai pesusienen käyttö voi edesauttaa follikuliitin uusimista ja niistä kannattaa luopua.

Lisää tietoa aiheesta

Lääkärikirja Duodecim

«»9

Käytettyjä lähteitä

Salava A. Paise ja karvatupen tulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim.

Satter EK. Folliculitis. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1070456-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).