Etusivu » Veriuloste lapsella

Veriuloste lapsella

Lääkärikirja Duodecim
11.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Veriripuli

Lapsella voi esiintyä verta ulosteessa useasta syystä. Kirkas veri viittaa vuotoon paksusuolesta, joko sen ylemmistä osista tai loppuosasta eli peräsuolesta. Suoliston yläosan (vatsalaukku, ohutsuoli) vuodot puolestaan ilmenevät mustana, tervamaisena ulosteena. Kuumeiseen ripulitautiin voi joskus liittyä veriulosteita, jolloin kyse on tavallisimmin bakteeriperäisestä suolistotulehduksesta. Suomessa tavalliset virusten (noro-, adeno- ja rotavirus) aiheuttamat suolistotulehdukset ilmenevät erittäin harvoin veriripulina.

Veriripuli edellyttää aina lääkärissäkäyntiä. Tutkimuksissa pyritään aiheuttaja selvittämään ja tarvittaessa määräämään antibioottihoito. Erityisen ongelmallinen on EHEC-bakteeri, joka voi jälkitautina aiheuttaa munuaissairautta (hemolyyttisureeminen oireyhtymä, HUS). EHEC-bakteeritartunnan voi saada erityisesti pastöroimattomasta lehmänmaidosta.

Pitkittynyt ripuli, kuumeilu, vatsakivut, väsymys, anemia ja veriulosteet voivat olla seurausta myös kroonisesta (pitkäaikaisesta) tulehduksellisesta suolistosairaudesta (haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti; ks. «Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)»1). Tavallisimmin kyse on yli 10-vuotiaasta lapsesta, mutta joskus myös tätä nuoremmasta. Tulehduksellista suolistosairautta epäiltäessä tulee aina hakeutua hoitoon.

Muut syyt

Jos verta esiintyy ulosteessa muuten oireettomalla lapsella, tavallisin syy on peräaukon limakalvon ja ihon reunamilla esiintyvä haavauma (anaalifissuura). Tällöin ulostemassan päällä nähdään yleensä veriviiruja merkkinä siitä, että veri on peräisin juuri peräaukon tienoilta (ks. «Peräaukon haavauma (anaalifissuura)»2). Veriviirut voivat löytyä myös pienen lapsen vaipasta. Osalla, mutta ei kaikilla, näistä lapsista ongelmana on ummetus (ks. «Ummetus lapsella»3), joka aikaansaa ulosteen kovettumisen. Kovat ulosteet aiheuttavat limakalvorikkouman ja usein myös kivuliaan ulostamisen, mikä puolestaan lisää ummetustaipumusta. Hoitona ovat ulostetta pehmentävät laksatiivit sekä peräaukon rasvaaminen valkovaseliinilla.

Jos lapselle ilmaantuu punatäpläistä ihottumaa, vatsakipuja ja veriulosteita, voi kyse olla Henoch–Schönleinin taudista (ks. «Henoch-Schönleinin tauti (HSP) lapsella»4), jonka toteaminen edellyttää lääkärikäyntiä. Myös Meckelin divertikkeli eli suolen rakenteellinen limakalvopoikkeama ilmenee veriulosteina, joskin uloste on tällöin usein mustaa.

Milloin hoitoon

Veriulosteiden ilmaantuminen edellyttää yhteydenottoa lääkäriin. Mahdolliset tutkimukset määräytyvät tilannekohtaisesti. Peräaukon haavauman aiheuttama verenvuoto hoituu yleensä hyvin ulosteita löysentämällä (laksatiivit) ja peräaukon rasvauksella. Tähän voidaan käyttää valkovaseliinia, mutta ei aikuisten peräpukamavoiteita. Lapsilla veriulosteet eivät käytännössä koskaan ole merkki syöpätaudista kuten aikuisilla on asianlaita.

Käytettyjä lähteitä

Kolho K-L, Rintala R. Peräaukon ongelmat lapsilla. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 5.9.2018.