Etusivu » Nenäverenvuoto lapsella

Nenäverenvuoto lapsella

Lääkärikirja Duodecim
11.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Nenäverenvuoto on lapsilla melko yleinen ja vaaraton pulma. Toistuvat nenäverenvuodot voivat kuitenkin olla lasta ja perhettä rasittavia ja saattavat rajoittaa elämääkin. Nenäverenvuoto on lähes poikkeuksetta seurausta paikallisesta nenän limakalvon verisuonivauriosta, eikä kyse ole veritaudista, niin kuin vanhemmat joskus pelkäävät.

Syyt ja oireet

Nenäverenvuodon syynä on nenän limakalvon ohuiden suonten rikkoutuminen. Tavallinen paikka on nenän väliseinän etuosa. Nenän takaosista tulevat vuodot ovat selvästi etuosan vuotoja harvinaisempia, eikä niitä juuri esiinny lapsilla paitsi nenävammojen yhteydessä. Tavallisia nenäverenvuodon syitä ovat nenän kaivaminen ja nenälimakalvon kuivuminen. Joskus harvoin sieraimeen laitettu vierasesine (ks. «Vierasesine nenässä»1) aiheuttaa ainoana oireena nenäverenvuotoa. Verenvuodon määrä nenästä on useimmiten niukka, vaikka se voi vaikuttaa runsaalta. Verta valuu herkästi myös nieluun, josta lapsi sylkee sitä ulos.

Itsehoito

Nenäverenvuodon ilmaantuessa lasta kehotetaan niistämään nenä reippaasti tyhjäksi hyytymistä. Sen jälkeen hänen tulee istua etukumarassa ja sieraimia puristetaan tiukasti yhteen nenän luisen osan etupuolelta (keskeltä nenävartta) yhtämittaisesti vähintään kymmenen minuutin ajan. Tämä hoito tepsii valtaosassa vuotoja.

Milloin hoitoon

Ellei vuoto asetu tai jos vuotoja esiintyy usein, lääkäri voi käsitellä vuotokohdan, jolloin ongelma poistuu. Lasten vuodot tulevat lähes aina väliseinän etuosasta, ja ne on helppo hoitaa laapiskäsittelyllä (laapis on hopeanitraattia, joka hyydyttää pienen suonen). Vuotokohdan löytäminen on joskus hankalaa, ja helpoiten se onnistuu verenvuotoepisodin aikana, jolloin siis tulisi ottaa yhteys hoitopaikkaan. Joskus hoito ei lapsen vastustelun takia onnistu, jolloin lapsi voidaan lähettää sairaalan poliklinikalle. Lyhyessä nukutuksessa tehtävä vuotokohdan poltto on pieni ja turvallinen toimenpide.

Kynsien leikkaaminen ja limakalvon kostuttaminen vähentävät vuotojen uusimista. Jos nenäverenvuodon ohella lapsella esiintyy runsaasti ihoverenvuotoja, anemiaa, väsymystä tai muita yleisoireita, on syytä luonnollisesti tarkistuttaa tilanne veriarvojen osalta lääkärikäynnillä.

Käytettyjä lähteitä

Blomgren K. Nenäverenvuoto. Duodecim 2008;124(15):1730-5 «/xmedia/duo/duo97420.pdf»1.