Etusivu » Uusi koronavirus (COVID-19)

Uusi koronavirus (COVID-19)

Lääkärikirja Duodecim
30.3.2020
infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila

Uuden koronaviruksen aiheuttama epidemia

Koronavirukset ovat ryhmä yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä yleensä lievän hengitystietulehduksen.

Joulukuussa 2019 alkoi Wuhanin maakunnassa Kiinassa epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19. Taudinaiheuttajavirus on nimetty SARS-CoV-2-virukseksi.

COVID-19 on levinnyt maailmanlaajuiseksi. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Ajankohtaista tietoa epidemiatilanteesta löytyy THL:n sivuilta: «https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus»1 (käytä tätä linkkiä, jos THL:n sivusto ei toimi: «https://www.terveysportti.fi/dtk/kor/avaa?p_artikkeli=kor00003»2).

Uusi koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektioita. Pienellä osalla tartunnan saaneista on vakava infektio. Varmistettuihin koronavirusinfektioihin on maailmanlaajuisesti kuollut 4,6 % sairastuneista (tilanne 28.3.2020). Kuolleisuus on vaihdellut maittain alle 1 %:sta yli 10 %:iin. Infektioon menehtyneillä on ollut elimistön puolustuskykyä heikentäviä perussairauksia useammin kuin siitä toipuneilla, ja he ovat usein olleet iäkkäämpiä henkilöitä.

Raportoiduista sairastuneista vajaa puolet on ollut keski-ikäisiä, 45–64-vuotiaita. Yli 65-vuotiaita on ollut noin kolmannes. Lasten oireet ovat yleensä lieviä. Alustavien tietojen mukaan näyttää siltä, että loppuraskaudessa olevien naisten taudinkuva ei poikkea vakavuudeltaan muiden sairastuneiden taudista. Lisäksi näyttää siltä, että loppuraskaudessa saatu infektio ei aiheuta sikiön sairastumista.

Muiden koronavirusten aiheuttamat infektiot ovat Suomessa tavallisia ja aiheuttavat myös ”flunssan” kaltaisia oireita. Näitä ei pidä sekoittaa tähän Kiinasta lähtöisin olevaan uuteen koronaviruskantaan.

Tavallisimmat oireet ja oirearvio

Oireet muistuttavat alkuvaiheessa minkä tahansa hengitysteiden virusinfektion oireita.

Oirearvio

Omaolo-palvelussa voit tehdä koronavirustaudin oirearvion. Tämä oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden ja laboratorionäytteen tarpeen arviointiin sekä antamaan neuvoja infektion leviämisen estämisestä ja hoidon tarpeen arvioinnista. Sitä ei ole tarkoitettu kaikkien hengitystieinfektio-oireiden hoidon tarpeen arviointiin.

Milloin otetaan yhteyttä terveydenhuoltoon

Jos sinulla on yllä mainittuja hengitysteiden virusinfektion oireita, mutta ne ovat lieviä etkä kuulu erityiseen riskiryhmään (ks. «https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat»4), sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, vaan lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita. Neuvontapuhelimet ovat pahasti ruuhkautuneet, joten käytä tietolähteenä ensisijaisesti THL:n ja oman alueesi terveydenhuollon verkkosivustoja.

Pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Vältä läheistä kontaktia muihin. Hengitystieinfektio paranee useimmiten noin viikon kotilevolla. Ks. THL:n ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon: «https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/ohjeet-koronavirustaudin-covid-19-kotihoitoon»5. Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee.

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Riskiryhmät on lueteltu THL:n sivuilla: ks. «https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat»4. Jos sinä tai lapsesi kuulutte riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos jommalle kummalle

 • nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja
 • tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Milloin otetaan näyte

COVID-19-näytteenoton kriteerit (THL:n toimenpideohje, päivitetty 25.3.2020 klo 17:06)

 1. COVID-19-tutkimuksia tehdään ensisijassa seuraavasta potilasryhmästä:
  • Sairaalan päivystykseen hakeutuneet tai lähetetyt potilaat, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole ilmeinen.
 2. COVID-19-tutkimuksia tehdään seuraavista työntekijöistä:
  • Terveyden- ja sosiaalihuollon (sairaalat, terveyskeskusten päivystys ja vuodeosasto, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt, kotihoito) toiminnan kannalta kriittinen hoitohenkilökunta, jos työntekijällä on akuutin hengitystieinfektion oireita (kuume, yskä ja/tai hengenahdistus).
  • Jos taudinkuva ei ole vakava, COVID-19-näytteet otetaan vasta, kun työntekijän oireet ovat jatkuneet vähintään 2 päivää. Täksi ajaksi työntekijä jää kotiin. Ensivaiheessa näytteitä otetaan sairaaloiden ja päivystyspisteiden hoitohenkilökunnasta.
 3. COVID-19-tutkimuksia tehdään, kun hoitolaitoksessa (sairaalat, terveyskeskusten päivystys ja vuodeosasto, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt, kotihoito) epäillään hengitystieinfektioepidemiaa ja aiheuttajamikrobi on epäselvä, seuraavista ryhmistä (ei kaikista oireilevista, 1–3 näytettä/ryväs riittää) konsultoiden sairaanhoitopiirin infektioasiantuntijoita:
  • Terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunta sekä potilaat ja asukkaat, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita.
 4. COVID-19-tutkimuksia voidaan tehdä epidemiologisen tilanteen ja voimavarojen salliessa kontaktijäljityksen yhteydessä sekä hoitavan lääkärin harkinnan mukaan seuraavista potilaista:
  • Avohoitoon hakeutunut tai puhelimitse yhteyttä ottanut potilas,
   • jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja
   • joka on oleskellut ulkomailla tai
   • ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19-tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.
 5. COVID-19-tutkimuksia voidaan tehdä hoitavan lääkärin harkinnan mukaan seuraavista potilaista:
  • Iäkkäät henkilöt (yli 70-vuotiaat), joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita, erityisesti jos heillä on perussairauksia ja he ovat kotihoidon palvelujen piirissä.

Huomioi, että oireettomia ei tutkita.

Koronavirustartunnan ehkäisy

 • Ks. THL:n ohjeet kansalaisille koronaviruksesta: «https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta»6.
 • Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa.
 • Noudata hyvää käsihygieniaa ja käsien saippuapesuohjeita.
 • Yski tai aivasta oikein!
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta vaatteesi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
 • Ks. myös THL:n ohjeet oikeaoppisesta käsien pesusta ja yskimisestä: «https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen»7.
 • Seuraa valtion ja oman asuinpaikkakuntasi viranomaisten sekä työnantajasi ohjeita ja määräyksiä liittyen matkustamiseen, muiden ihmisten tapaamiseen, yleisötapahtumiin, työssäkäyntiin, oppilaitosten ja päiväkotien toimintaan jne.
 • Vältä ihmisjoukkoja ja lähikontaktia sairastuneiden kanssa.
 • Älä vieraile infektioherkkien tai iäkkäiden henkilöiden luona.
 • Kasvosuojusten ja suojakäsineiden käytöstä on vain rajallista hyötyä.
 • Sairastuneiden eristäminen ja altistuneiden karanteeni järjestetään joko kotioloissa tai sairaalassa viranomaisten ohjeiden mukaisesti.
 • Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet tulossa sairaalaan suunniteltuun hoitoon, leikkaukseen tai poliklinikkakäynnille, ota puhelimitse yhteys hoitavaan yksikköön tai peruuta sairaalan tulosi.

Käytettyjä lähteitä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Toimenpideohje epäiltäessä koronaviruksen COVID-19 aiheuttamaa infektiota (päivitetty 25.3.2020 klo 17:06) «https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/wuhanin-koronavirus1/toimenpideohje-wuhanin-koronavirustapauksiin-2019-ncov-»8 (käytä tätä linkkiä, jos THL:n sivusto ei toimi: «https://www.terveysportti.fi/dtk/kor/avaa?p_artikkeli=kor00004»9)

THL:n ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon: «https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/ohjeet-koronavirustaudin-covid-19-kotihoitoon»5

World Health Organization (WHO): Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports «https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports»10

Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE «https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6»11