Väsymys on sangen yleistä, ja yleisimmin siihen löytyy syy väsyneen henkilön elintavoista tai elämäntilanteesta: liian lyhyet yöunet, liikunnan puute, runsas alkoholin käyttö, ylenmääräinen rasittuneisuus (ks. Elämäntilanteeseen liittyvät reaktiiviset häiriöt) tai työuupumus. Väsyneisyyteen ja uupumukseen voi liittyä aloitekyvyttömyyttä sekä muisti- tai keskittymisvaikeuksia.

Väsymykseen voi myös olla syynä sairaus, joka vaatii tutkimuksia ja hoitoa, esimerkiksi pitkällinen tulehdussairaus (esim. Borrelioosi eli Lymen tauti tai Mononukleoosi (”pusutauti”)), uniapnea, anemia, kilpirauhasen vajaatoiminta, alkava diabetes tai joskus syöpäsairaus. Yleiskunnon huononemista on käsitelty myös artikkelissa Huonokuntoisuus.

Lyhytaikainenkin tulehdussairaus, esimerkiksi keuhkokuume, voi jättää jälkeensä usean viikon kestävän väsymyksen itse tulehduksen jo parannuttua.

Krooninen väsymysoireyhtymä on tila, jossa väsymys on suorituskyvyn heikkenemisen ja rasitusuupumuksen lisäksi keskeinen oire.

Psyykkisten sairauksien oireena voi olla poikkeuksellinen väsymys. Tavallista tämä on varsinkin masennuksen yhteydessä.

Päiväaikaista vireystasoa alentavat myös monet neurologisten ja psykiatristen sairauksien lääkkeet sekä unilääkkeet.

Itsehoito

Useimmiten väsymyksen tärkein hoito on varata riittävästi aikaa rauhallisille yöunille. Myös muut elämäntavan muutokset liikunnan lisäämiseksi, nautintoaineiden käytön rajoittamiseksi ja kiireiden ja paineiden vähentämiseksi elämässä voivat olla tarpeen (ks. myös Vireys, väsymys ja suorituskyky).

Milloin hoitoon

Tutkimuksiin ja tarvittaessa hoitoon on syytä hakeutua, jos

  • väsymys on kehittynyt ilman ilmeistä elintapoihin liittyvää syytä
  • väsymys tuntuu pitkistä yöunista huolimatta
  • esiintyy päiväaikaista nukahtelua tai
  • väsymyksen lisäksi on muita oireita, kuten laihtumista, lämpöilyä tai vatsakipuja.

Myös pitkäaikainen, useita kuukausia kestänyt väsymystila ilman muita oireita edellyttää tutkimuksia syyn selvittämiseksi.

Kirjallisuutta

  1. Väsymysoire. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 15.3.2021.