Etusivu » Glomerulusten suodatusnopeus (GFR) arvioituna CKD-EPI-kaavalla (Pt-GFReEPI)

Glomerulusten suodatusnopeus (GFR) arvioituna CKD-EPI-kaavalla (Pt-GFReEPI)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
21.1.2021
yleislääketieteen erikoislääkäri Satu Tunturi
 • Viitearvot (ks. Viitearvojen tulkinta1)
  • 18–39 v: yli 89 ml/min/1.73 m2
  • 40–49 v: yli 83 ml/min/1.73 m2
  • 50–59 v: yli 77 ml/min/1.73 m2
  • 60–69 v: yli 69 ml/min/1.73 m2
  • 70 v tai yli: yli 59 ml/min/1.73 m2

Munuaisten toimintaa on pitkään mitattu kreatiniinimäärityksellä2, mutta nykyään suurin osa laboratorioista ilmoittaa kreatiniinin kylkiäisenä automaattisesti myös GFR-arvon. GFR (= glomerular filtration rate) tarkoittaa glomerulusten eli hiussuonikerästen suodatusnopeutta munuaisissa. Laskukaavalla kreatiniiniarvosta saatu GFR-arvo on tarkempi munuaistoiminnan kuvaaja kuin pelkkä kreatiniini. GFR:lle on useita laskukaavoja, joista CKD-EPI-kaava on paras. Lyhenne tulee sanoista Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration. Henkilön painoa ei tarvitse tietää eikä käyttää laskennassa, koska tulos ilmoitetaan normalisoituna aikuisten keskimääräistä kehon pinta-alaa 1.73 m2 kohti. GFR-kaavaa voidaan käyttää ainoastaan aikuisilla (yli 18-vuotiailla).

GFR-arvoon vaikuttavat samat syyt kuin kreatiniiniinkin. Huononeva munuaistoiminta ilmenee laskukaavasta johtuen kreatiniiniarvon2 nousuna mutta GFR:n laskuna.

GFR ei sovellu munuaisten äkillisen vajaatoiminnan arviointiin akuuttivaiheessa, koska kreatiniinipitoisuus muuttuu liian hitaasti. GFR-arvo soveltuu pitkäaikaisen eli kroonisen munuaisten vajaatoiminnan seurantaan. Esimerkiksi GRF-arvot 30–59 kuvaavat kohtalaista ja arvot 15–29 vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa. GFR-arvoja < 15 esiintyy potilailla, jotka saavat keinomunuais- eli dialyysihoitoa.

GFR:n määritystä käytetään riskipotilailla joidenkin lääkkeiden käytön aloituksen tai annoksen suurentamisen yhteydessä.