Etusivu » Suun puolustusta lisäävät suuvedet

Suun puolustusta lisäävät suuvedet

Terve suu
10.6.2015
Helena Heikka

Markkinoilla on useita suunhoitoaineita. Tuotteiden valinnan kriteerinä voidaan käyttää tutkimusnäyttöä tuotteen hyödyllisyydestä. Kaupasta löytyy useita fluoria ja alkoholia sisältäviä tuotteita, joiden käytön hyödyllisyyttä ei ole tutkimuksissa vahvistettu ja hyöty on lähinnä kosmeettinen. Suun terveydenhuollon ammattilaiset ja apteekkihenkilökunta opastavat suunhoitoaineiden valinnassa ja käytössä.

Klooriheksidiini

Nykytiedon mukaan klooriheksidiinikäsittelyä ei suositella kariespotilaille. Klooriheksidiiniä sisältävää suun huuhteluliuosta voidaan käyttää tilapäisesti proteesin aiheuttamassa suutulehduksessa suuhygienian tehostamiseen tai mekaanisen puhdistuksen korvaamiseen, kun hampaiden harjausta ei jostakin syystä voida tehdä. Sitä voidaan käyttää tilapäisesti myös juurikariesvaurioiden pysäyttämiseen yleissairailla potilailla. Kuitenkin ensisijaisia omahoidossa käytettäviä suunhoidon lisävalmisteita näille potilaille ovat fluorihuuhteet, -geelit tai 5000 ppm fluoridia sisältävä hammastahna.

Klooriheksidiini-suuvettä käytetään vain hammaslääkärin määräyksestä. Tavallisimman käyttösuosituksen mukaan suuta huuhdotaan kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan. Ainetta ei niellä vaan liuos syljetään pois. Joissakin tilanteissa voi olla tarpeen pidempiaikainen käyttö, tällöin käyttökerrat on syytä rajata 2–3 kertaan viikossa.

Klooriheksidiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Haittavaikutuksina klooriheksidiinillä ovat kielen ja hampaiden värjäytyminen sekä makuhäiriöt hoidon alussa. Hampaiden värjäymät voidaan puhdistaa suun terveydenhuollossa.

Maitotuotteet heikentävät klooriheksidiinin tehoa, joten niitä ei tulisi käyttää ainakaan tuntia ennen eikä muutamaan tuntiin tuotteen käytön jälkeen. Tavallista vaahtoavaa hammastahnaa ei myöskään tule käyttää klooriheksidiinikuurin aikana, sillä tahnaan sisältyvä natriumlauryylisulfaatti estää klooriheksidiinin vaikutuksen. Klooriheksidiinikuurin aikana hampaat puhdistetaan ilman hammastahnaa.

Antimikrobinen suuvesi

Antimikrobisten suuvesien käytöstä mekaanisen puhdistuksen lisänä on hyötyä ientulehdukselle ja parodontiitille alttiille henkilöille, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Antimikrobinen entsyymisuuvesi on alkoholiton. Se sisältää luonnollisia antimikrobiaineita, jotka suojaavat suuta. Antimikrobiproteiinit toimivat suussa samalla tavalla kuin syljen omat vastaavat proteiinit. Tuote ei sisällä vaahto- tai väriaineita ja se on miedon makuinen.

Suuvesi sisältää myös hampaiden reikiintymistä ehkäisevää fluoria, ksylitolia ja kalsiumia. Suuvesi on tarkoitettu ensisijaisesti vähentyneestä syljen erityksestä kärsiville henkilöille rajoittamaan mm. bakteerien kasvua suussa. Tuote sopii yleiskäyttöön myös henkilöille, jotka saavat herkästi aftoja. Tuote sisältää maitoa ja kananmunaa.

Muita tehoaineita sisältäviä suuvesiä

Amiinifluoridin ja tinafluoridin tehoaineyhdistelmä suuvedessä ehkäisee varsinkin ientulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua ja edistää siten suun tervehtymistä. Suuvesi tekee hampaisiin jääneen plakin toimintakyvyttömäksi ja estää uuden plakin muodostumisen, jolloin ärtyneet ikenet pääsevät toipumaan. Suuvesi sopii erityisesti osaproteesien, siltojen yms. käyttäjille, eikä se sisällä alkoholia.

Fluoria ja alkoholia sisältävä suuvesi on tarkoitettu aikuisille. Tuotetta käytetään kaksi kertaa päivässä hampaiden harjauksen jälkeen. Suuvettä käytetään 20 millilitraa kerrallaan 30 sekunnin ajan. Tuotteen vaikuttavat aineet saavat aikaan raikkaan maun. Ensimmäisillä käyttökerroilla suussa voi tuntua kihelmöintiä, joka vähenee tottumisen myötä. Alkoholia sisältävät suuvedet voivat vaikuttaa alkometrin ilmoittamaan promillemäärään, jos tuotteen käyttämisestä on vähän aikaa. Alkoholipitoisia suuvesiä ei suositella henkilöille, joilla on kuivan suun oireita.

Eteerisiä öljyjä, kuten tymolia, eukalyptolia, metyylisalisylaattia ja mentolia, sisältävä suuvesi vähentää bakteerien kasvua etenkin hammasväleissä. Suuveden sisältämä sinkkikloridi vähentää hammaskiven muodostusta.

Alkoholin ja suolan yhdiste suuvedessä alentaa pintajännitystä ja estää bakteerien kiinnittymisen ja kasautumisen hampaiden pinnoille. Tällainen yhdiste syntyy esimerkiksi substituoidusta aminoalkoholista ja 0,2-prosenttisesta delmopinolista. Tuotteella on vähäinen bakteereihin suoraan kohdistuva antimikrobiaalinen vaikutus. Yhdisteen teho perustuu bakteerien kiinnittymisen estämiseen. Tuote ehkäisee plakin muodostumista ja ientulehdusta. Liuoksella huuhdellaan suuta kahdesti päivässä 30 sekunnin ajan. Tuote ei sovellu kananmuna-allergiselle.

Huuhtelun jälkeen syömistä ja juomista tulisi välttää puolen tunnin ajan. Tuotteen haittavaikutuksina voi ilmetä kielen tunnottomuutta, polttavaa tunnetta suussa, makuhäiriöitä ja kuivan suun tunnetta. Oireet vähenevät hoidon kuluessa. Tuotetta suositellaan käytettäväksi vain, jos mekaaninen suun puhdistaminen ei ole mahdollista.