Etusivu » Suupielten tulehdus (keiliitti)

Suupielten tulehdus (keiliitti)

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Suupielten tulehdusta esiintyy erityisesti lapsilla ja vanhuksilla sekä henkilöillä, joilla purenta on madaltunut, suupieleen muodostuu poimu ja suupieli on kostea koko ajan.

Aiheuttajat ja tunnistaminen

Suupielen tulehduksen aiheuttavat ihon ja limakalvojen normaalikasvustoon kuuluvat bakteerit ja hiivat. Tulehdusriskiä lisäävät madaltunut purenta, lihavuus ja diabetes. Tulehdus ei johdu B-vitamiinin puutoksesta.

Tulehduksen alkuvaiheessa molemmat suupielet kutiavat ja kirvelevät. Ne punoittavat, visvaavat ja rupeutuvat (kuva «Suupielten tulehdus eli keiliitti»1). Lisäksi niihin tulee helposti kipeitä halkeamia.

Omahoito

Suupielten tulehduksen ehkäisemiseksi diabeetikon on huolehdittava hyvästä sokeritasapainosta. Lapsilla tulisi välttää jatkuvaa tutin käyttöä.

Suupielet pestään vedellä ja saippualla 2–4 kertaa päivässä. Ennen pesua tulehtuneelle alueelle kannattaa laittaa kostea kääre (esim. paperipyyhe, nenäliina tai sidetaitos) 10–20 minuutiksi, jolloin ruvet irtoavat helpommin. Pesun jälkeen suupielet kuivataan hyvin ja niihin laitetaan apteekista ilman reseptiä saatavia antiseptisiä hydrokortisonivoiteita. Suupielet parantuvat yleensä muutamassa päivässä.

Asiantuntijahoito

Mikäli suupielitulehdus ei ole parantunut runsaassa viikossa tai se uusiutuu toistuvasti, on syytä mennä lääkäriin mahdollisen hiivatulehduksen tarkistamiseksi. Tällöin määrätään suun kautta annettava hiivahoito. Hammasproteesin käyttäjien on syytä käydä hammaslääkärissä, joka tarkistaa proteesin kunnon. Tarvittaessa proteesi pohjataan ja purentaa korotetaan.