Etusivu » Diabeetikon suunhoito-ohjeet

Diabeetikon suunhoito-ohjeet

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Omahoito

Diabeteksessa hoitotasapainon ylläpitämiseksi ja lisäsairauksien ehkäisemiseksi on tärkeää sairauden hyväksyminen, yksilöllisiin hoitotavoitteisiin sitoutuminen ja omahoidon hallinta.

Myös suun terveydenhoidossa huolellisen omahoidon toteuttaminen (ks. «Hampaiden puhdistaminen»1«Hampaiden välipintojen puhdistus»2) on ensiarvoista. Jos suuhygienian toteuttamisessa ilmenee vaikeuksia tai ienoireita (esim. ienverenvuotoa) esiintyy pitkään, on syytä varata aika suuhygienistille tai hammaslääkärille. Tupakoinnin lopettaminen on diabeteksen lisäsairauksien ehkäisemikseksi erittäin tärkeää. Tukea lopettamiseen voi saada perusterveydenhuollon vastaanotoilla mukaan lukien suun terveydenhuolto (ks. «Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen»3).

Diabeetikoille ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn suositellaan samanlaista ruokavaliota kuin muulle väestölle (ks. «Ravinto ja suun terveys»4). Erityisiä diabetestuotteita ei tarvita. Koska ksylitolilla, sorbitolilla ja maltitolilla makeutetut tuotteet eivät aiheuta verensokerin vaihtelua, ne sopivat diabeetikoille paremmin kuin sokeria sisältävät tuotteet (ks. «Ksylitoli»5).

Ruokavalion tulee sisältää vähän kovaa ja kohtuullisesti pehmeitä rasvoja, runsaasti kuitua ja vähän suolaa. Päivän ruokailut on hyvä jakaa vähintään kolmeen pääateriaan ja lisäksi tulee nauttia tarpeen mukaan 1–3 välipalaa. Näin verensokerin tasapainon lisäksi syljen pH:n lasku ja kariesriski pysyvät kurissa (ks. «Ravinnon sokerit ja suun terveys»6, «Ravinnon happamuus ja hampaiden eroosio»7 ja «Karies (hampaan reikiintyminen)»8). Terveellistä ateriakokonaisuutta voi hahmottaa artikkelissa «Ravinto ja suun terveys»4 esitetyn lautasmallin avulla. Taulukko « Diabetesta sairastavan suun omahoidon perusasiat. Muunnelma Ketola-Kinnula (2015) mukaan.»1 kokoaa diabeetikon suun omahoidon perusasiat.

Asiantuntijahoito

Erityisen tärkeää on, että kaikki diabeetikkojen hoitoon osallistuvat kannustavat hyvään suun omahoidon toteuttamiseen kotona. Pysyvien ravintomuutosten suunnittelussa tarvitaan ravitsemusasiantuntijan neuvoja ja tukea. Ruokavalio-ohjauksen tarvetta lisäävät muun muassa diabeetikoilla muita yleisemmin esiintyvät munuaisten toiminnan heikentyminen (ks. «Munuaissairaudet ja suuoireet»9) ja keliakia (ks. «Keliakia ja suun terveys»10).

Kaikkien hoitoon osallistuvien henkilöiden tulisi tarvittaessa ohjata diabetesta sairastavat suun terveydenhoitoon. Diabeetikolle on tärkeää, että hammaslääkäri tai suuhygienisti tarkastaa suun terveyden säännöllisesti, sillä kiinnityskudossairaudet on sitä helpommin hoidettavissa, mitä varhaisemmassa vaiheessa ne todetaan. Diabeetikolla alttius taudin uusiutumiseen on suurempi kuin muilla ja hoitotulosten ylläpito vaatii tihennettyjä seurantakäyntejä suun terveydenhuollossa. Huonossa hoitotasapainossa olevan diabeetikon haavan paraneminen on huonontunut, jolloin kirurgisten ienhoitojen yhteydessä saatetaan tarvita antibioottihoitoa tukemaan kudosten paranemista. Hammaslääkärin määräämä profylaktinen eli ennalta ehkäisevä antibiootti tulee ottaa 60 minuuttia ennen toimenpidettä.

Hyvässä hoitotasapainossa olevan diabeetikon suun sairaudet hoidetaan kuten muidenkin. Taulukko « Diabetesta sairastavan muistilista hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle mennessä. Muunnelma Ketola-Kinnula (2015) mukaan.»2 ohjeistaa diabeetikon suun terveydenhoitokäyntiä varten.

Huonossa hoitotasapainossa olevan diabeetikon vaativammat suun toimenpiteet (esim. kirurgiset hampaan poistot) tehdään usein erikoissairaanhoidon suusairauksien poliklinikoilla, jossa potilaan insuliinitasapainoa voidaan kontrolloida. Suun terveydenhoitoaika kannattaa varata niin, että verensokerin vaihtelu on vähäisimmillään: tyypin 1 diabeetikoilla mieluiten heti aamuinsuliinin ja aamupalan jälkeen, jolloin lounas voidaan nauttia normaaliin aikaan.

Taulukko 1. Diabetesta sairastavan suun omahoidon perusasiat. Muunnelma Ketola-Kinnula (2015) mukaan.
Diabeteksen hyvä hoitoDiabeteksen hyvä hoito on myös suun sairauksien ehkäisyä.
Pidä verensokeri mahdollisimman hyvällä tasolla, sillä korkea verensokeri
  • lisää infektioriskiä
  • lisää hampaiden reikiintymistä
  • kuivattaa suuta
  • altistaa hampaiden kiinnityskudossairauksille.
SuuhygieniaHarjaa hampaasi fluoripitoisella hammastahnalla aamulla ja illalla (ks. «Hampaiden puhdistaminen»1 ja «Hammastahnat»11).
Puhdista hammasvälit hammastikulla, hammasväliharjalla tai hammaslangalla (ks. «Hampaiden välipintojen puhdistus»2) saamiesi ohjeiden mukaan. Puhdista myös kieli tarvittaessa.
TupakoimattomuusVältä tupakointia. Jos tupakoit, harkitse lopettamista. Tukea lopettamiseen saat suun terveydenhuollosta (ks. «Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen»3).
Estä jatkuvia happohyökkäyksiäVältä napostelua. Kokoa syömiset selkeisiin aterioihin ja välipaloihin (yhteensä 4–6 päivässä) ja yhdistä niihin halutessasi virvokkeet ja mehut.
Juo aterioiden välillä vain vettä.
Ota aterian tai välipalan jälkeen ksylitolipastilli tai -purukumi (ks. «Ksylitoli»5).
Helpota ja hoida kuivaa suuta (ks. «Kuiva suu»12)Pureskele tarvittaessa ksylitolipurukumia tai -pastillia.
Juo riittävästi vettä.
Käytä suun kostuttamiseen vettä tai apteekista saatavia suun kosteutustuotteita. Voit levittää tarvittaessa ruokaöljyä suun limakalvoille.
Jotkin lääkkeet, erityisesti verenpainelääkkeet, voivat kuivattaa suuta (taulukko «Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen»13) – keskustele oman lääkärisi kanssa lääkehoidostasi.
Vältä vahvasti maustettuja ja kuumia ruokia, jos ne aiheuttavat kirvelyä.
Taulukko 2. Diabetesta sairastavan muistilista hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle mennessä. Muunnelma Ketola-Kinnula (2015) mukaan.
Ennen vastaanottoaVaraudu toimenpiteen jälkeiseen ravinnotta oloon. Kirurgisten toimenpiteiden jälkeen ei saa syödä eikä juoda 2–3 tuntiin, ja muidenkin toimenpiteiden yhteydessä saattaa olla tarpeellista olla syömättä, kunnes tunto palautuu puudutetulle alueelle.
Syö ennen toimenpidettä hitaita hiilihydraatteja ja valkuaista sisältävä, hyvä aamiainen tai lounas.
Ota normaalisti sydän- ja verenpainelääkkeesi, ellei toisin ohjeisteta.
Jos olet saanut etukäteen antibioottireseptin, hanki lääkkeet ja ota ensimmäinen lääkeannos ohjeen mukaisesti.
Puhdista hampaasi ja hammasvälisi hyvin.
Omat tiedotOta ajantasainen lääkelista mukaan vastaanotolle.
Ota tuloste viimeisimmistä verikoetuloksista, etenkin HbA1c (sokerihemoglobiini / "pitkäsokeri") -arvosi on tärkeä.
InsuliiniKeskustele diabeteshoitajasi tai -lääkärisi kanssa mahdollisesti tarvittavista insuliiniannosten muutoksista.
Pitkävaikutteista insuliinivalmistetta voi olla tarpeen vähentää esimerkiksi 20–30 %.
Insuliinipumppuhoidossa olevien voi olla tarpeen vähentää tilapäisesti perusnopeutta esimerkiksi 20–30 %.
Edeltävää ateriainsuliinia (pumppuhoidossa bolusta) on hyvä vähentää noin 30 % tai syödä insuliiniannokseen suhteutettuna tavanomaista suurempi ateria.
TablettilääkkeetKeskustele mahdollisista lääkevähennyksestä diabeteshoitajasi tai -lääkärisi kanssa.
Jos ruokailu jää vähemmälle, pitkävaikutteisen sulfonyyliurean annosta voi toimenpidepäivänä pienentää ja myöhentää tai tarvittaessa jättää sen kokonaan pois.

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Diabetes ja suun terveys «Diabetes ja suun terveys»14.