Peruspohjalliset lisäävät kenkien ikää ja hygieniaa imemällä kosteutta, helpottavat kenkien tuuletusta, lämmittävät sekä toimivat ulkoisena iskunvaimentimena tarvittaessa (taulukko Perus- ja iskunvaimennuspohjallisten käytön hyödyt). Peruspohjallisten ominaisuudet vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan (taulukko Perus- ja iskunvaimennuspohjallisten käyttöaiheet).

Aktiivihiilipohjallinen poistaa hajua. Lämpöpohjallisten (Thermo Plus®) kolmikerroksinen rakenne lämmittää, imee kosteutta, vaimentaa iskuja ja alumiini eristää maasta hohkaavaa kylmyyttä.

Kengissä ei tarvita sisäistä eikä ulkoista tukea ja erillisiä iskunvaimentimia, kun kehon iskunvaimennusmekanismit ovat terveet ja alaraajojen kuormitus rajoittuu arkiaskareisiin ja kävelyyn (ks. Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito). Iskuja vaimentavat ja kuormitusta tasaavat peruspohjalliset riittävät usein lievien kanta- ja päkiäkipujen hoitoon. Iskuja vaimentavia peruspohjallisia esimerkiksi Poron®, Spenco®, Anti-Shox® myyvät jalkaterapeutit ja jalkojenhoitajat.

Taulukko 1. Perus- ja iskunvaimennuspohjallisten käytön hyödyt.
Peruspohjalliset Lisäävät kenkä- ja jalkahygieniaa ja kenkien ikää.
Imevät kosteutta ja helpottavat kenkien tuuletusta.
Vähentävät plantaarista kuormitusta sekä kantapää- ja päkiäkipuja.
Iskunvaimennuspohjalliset Antavat lisäpehmustusta.
Keventävät kuormitusta.
Vähentävät kipuja.
Taulukko 2. Perus- ja iskunvaimennuspohjallisten käyttöaiheet.
Ikääntymiseen liittyvät muutokset Kantapään ja päkiän rasvapatjojen rappeutuminen, oheneminen ja joustavuuden väheneminen noin 40-ikävuoden jälkeen
Rasvapatjan siirtyminen jalkapöytäluiden alta varvaspoimuun Jalkaterän etuosan ja varpaiden asentopoikkeamien yhteydessä, esimerkiksi diabeetikoilla ja nivelreumaa sairastavilla
Alaraajojen nivelkipua ja ihomuutoksia aiheuttavat sairaudet Polven ja jalkaterän alueen nivelrikko
Nivelreuma, diabetes, neurologiset sairaudet, ihosairaudet jalkapohjassa