Kenkien määrä

Sääolosuhteet, arki- ja juhlatilanteet sekä liikunta määrittävät erilaisten kenkien tarvetta. Kenkäkaapista olisi hyvä löytyä kengät joka säälle ja joka tilaisuuteen, noin 14 paria erilaisia kenkiä. Eniten käytettäviä arki-, työ- vapaa-ajan kenkiä ja urheilujalkineita on hyvä olla vähintään kaksi paria.

Kengät kostuvat noin neljän tunnin pitämisen jälkeen. Koko päivän pidettyjen kenkien kuivuminen kestää noin vuorokauden, siksi tarvitaan vaihtokenkiä.

Muutama pari erimallisia kenkiä aktivoi jalkaterän lihaksia ja niveliä monipuolisesti. Useampi kenkäpari myös kestää pidempään. Kenkälusikan käyttö kenkiä puettaessa estää kantion painumisen lyttyyn (ks. Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen).

Kenkien käyttöikä

Kenkien säännöllinen huolto pidentää merkittävästi niiden ikää. Kenkien kuntoa ei voi määrittää vain ulkonäköä katsomalla. Kenkien käyttöikä on yhteydessä kenkien laatuun, käyttömäärään ja huoltoon (taulukko Kenkien keskimääräinen käyttöikä). Jos on epävarma kenkien toimivuudesta ja käyttökelpoisuudesta, ne kannattaa viedä jalkaterapeutin arvioitaviksi.

Mitä enemmän henkilö painaa, sitä nopeammin kengät kuluvat, mikä näkyy kannan sivusuuntaisena kulumisena ja kantion liiallisena kallistumisena. Normaalia kulumista tapahtuu kantaiskun seurauksena kannan ulkoreunalla.

Kädellä tunnustellen paljastuvat sisäpohjan ja vuorin kulumat. Vuorin alla välipohja (kuva Kengän osat) ja iskunvaimentimet kuluvat nopeammin kuin mitä kengän ulkonäkö viestii. Välipohjan materiaaleista EVA (ks. Kengän pohjan vaikutus jalkaterveyteen) kuluu polyuretaania nopeammin. Urheilujalkineiden valmistuksessa käytetyt liimat kuivuvat ja vaimentavat ilmatyynyt hajoavat vähitellen, vaikka kenkiä ei käytettäisi. Näitä muutoksia tapahtuu kenkien varastoinnin aikana sekä kaupassa että kotona.

Kenkien kuivatus

Mitään kenkiä ei pidä kuivattaa esimerkiksi lämpöpatterin päällä, koska materiaalit haurastuvat liian kuumassa. Nahkakenkä kuivuu hitaasti, kuivaus enintään 30 asteen lämmössä. Sanomalehtipaperi tai puinen lepolesti kosteissa nahkakengissä säilyttää kenkien muodon. Läpi kastuneisiin nahkakenkiin tulee kuivuessa suolarajat. Suojaus hoitoaineella ehkäisee niiden syntymisen.

Irtopohjalliset imevät keinonahkakengistä kosteutta (ks. Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset).

Kenkien huolto

Säännöllisesti huollettu laadukas arkikenkä voi kestää käytössä 10 vuotta. Uusien kenkien käsittely hoitoaineella ennen käyttöönottoa suojaa lialta ja kosteudelta. Nahkakengät on hyvä rasvata kerran kuussa. Keinonahkakengät pyyhitään kostealla ja kiillotetaan silikonisienellä.

Kalvokenkien (Goretex®, Dintex®, Sympatex® ym.) huolto vaatii omat hoitotuotteet, että kalvo ei vahingoitu. Kengässä oleva kivi voi rikkoa kalvon, jos kiveä ei poisteta heti. Vahingoittuessaan kalvo menettää hengittävyytensä ja vedenpitävyytensä.

Kenkien isomman huollon tekee suutari.

Taulukko 1. Kenkien keskimääräinen käyttöikä.
Kenkätyyppi Käyttömäärä Käyttöikä
Työ- ja arkikengät 3–4 kertaa viikossa Vuosi
Nahkaiset juhlakengät Vähäinen käyttö, hyvä huolto Jopa 15 vuotta
Juoksujalkineet 500–800 kilometriä Kilometrien täytyttyä
Kävelyä harrastavan jalkineet 30 min/vrk tai 3–4 tuntia/viikko Puoli vuotta
Tunti/vrk tai 7 tuntia /viikko 3 kuukautta