Keinupohja rajoittaa jalkaterän nivelten liikkeitä, erityisesti päkiänivelten ojennusta ja ehkäisee kudostuhoa alueella. Keinupohjaiset kengät yhdessä yksilöllisten pohjallisten kanssa vähentävät korkean riskin diabeetikoilla plantaarista painetta jalkaterän etuosasta, erityisesti jalkapöytäluiden alta 30–50 %.

Keinupohjainen kenkä saattaa auttaa vähentämään nivelten kuormitusta, ja soveltua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitoon. Epäselvää on, onko keinukengillä jalkahaavoja parantava vaikutus. Jalkavaivat ja -vammat, jossa keinupohjaisista kengistä voi olla hyötyä on esitetty taulukossa Jalkavaivat ja -vammat, joiden hoidossa keinupohjaisista ken.

Henkilöille, joilla on ylipronaatiotaipumus, keinupohjainen kenkä ei välttämättä sovi, koska se saattaa lisätä nilkan eversio-suuntaista liikettä. Erilaisia keinupohjaisia kenkiä on tullut markkinoille mittajalkineena tehtyjen keinupohjaisten kenkien rinnalle.

Vaikutus liikkumiseen ja kuormitukseen

Keinukenkä lisää seisoma-asennon epävakautta, sen käyttö esimerkiksi henkilöillä, joilla on liikkumisvaikeuksia ja tuntopuutoksia (esimerkiksi diabeetikot), voi lisätä kaatumisriskiä. Terveet henkilöt saavat samanlaisia tuntemuksia kehoon ilman keinupohjia liikkumalla epätasaisilla alustoilla, esimerkiksi metsässä. Myös hiekassa kävely aiheuttaa suurempaa kuormitusta tuki- ja liikuntaelimistöön kuin kävely keinupohjaisilla tai normaaleilla kengillä.

Keinupohjaisia kenkiä käytettäessä on kävelyn mallia muutettava. Muutos voi kuormittaa joitakin kehon osia liiallisesti.

Taulukko 1. Jalkavaivat ja -vammat, joiden hoidossa keinupohjaisista kengistä voi olla hyötyä.
Jalkapohjan ja päkiän kivut
Isovarpaan vaivat: kivulias vaivaisenluu, jäykkä isovarvas, isovarpaan tyvinivelen nivelrikko
Jäykkä nilkka
Päkiän alueen haavariski kohonneen plantaarisen paineen seurauksena
Lonkan ja polven nivelrikko
Nilkka- ja polvivammojen jatkokuntoutus