Kengät ovat osa kuntoutumisprosessia toivuttaessa tuki- ja liikuntaelinvaivoista ja leikkauksista. Diabeetikoilla ja nivelreumaa sairastavilla kenkien merkitys korostuu muun muassa plantaarisen paineen vähentämisessä ja polven nivelrikon yhteydessä polven kuormituksen vähentämisessä. Myös synnynnäisten ja hankittujen jalkaterän asentopoikkeamien hoidon tukena hyvät kengät ovat olennainen osa kokonaishoitoa. Erityyppisiä kenkiä käyttämällä jo syntyneiden jalkavaivojen etenemistä voidaan hidastaa.

Terapeuttisilta kengiltä edellytetään mukautumista potilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Kenkämallin valinta on keskeinen osa hoitoa henkilöillä, joiden tule-vaivojen taustalla on aikaisempi huonojen kenkien käyttäminen (ks. Hyvien työkenkien ominaisuudet, Kenkäkulttuurin vaikutus jalkaterveyteen, Kenkien vaikutukset jalkaterveyteen).

Valmisjalkineet

Standardimalliset valmisjalkineet, joissa on useita hyviä ominaisuuksia, riittävät osalle jalkavaivoista kärsivistä (kuva ). Laadukkaissa valmisjalkineissa on laajalestisiä malleja (kuva ), joihin sopivat myös yksilölliset jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavat pohjalliset.

Kuva

Kenkäkolmio.

Kuva

Tehdasvalmisteisia erityisjalkineita. Jalkineisiin on lisätty laajuutta ja kantaosa on tukeva. Kuva: Lea Byysing.

Valmisjalkineisiin voidaan tehdä muutostöitä. Yleisimpiä muutostöitä ovat kengänkorotukset alaraajojen pituuseron tasaamiseen, keinupohja (ks. Keinupohjaiset kengät) helpottamaan esimerkiksi nivelreumaa sairastavan kävelyä tai keventämään diabeetikon jalkaterän kuormitusta sekä kenkien kiinnitysmekanismin vaihtaminen nauhoista tarroiksi, kun käsien toiminnot ovat heikentyneet. Kenkiin voidaan valmistaa myös yksilölliset pohjalliset.

Tehdasvalmisteiset mittajalkineet

Tehdasvalmisteiset mittajalkineet on suunniteltu muun muassa nivelreumaa, diabetesta ja nivelrikkoa sairastaville tai ikääntyneille, joilla on heikentynyt tasapaino ja kävelyvaikeuksia. Ne soveltuvat jokapäiväisiksi käyttökengiksi. Jalkineissa on lestivaihtoehtoja, tukevuutta ja tilaa varpaiden asentopoikkeamille ja yksilöllisille pohjallisille (taulukko Erityisjalkineiden hankintaperiaatteet).

Mittajalkineet ja yksilölliset erityisjalkineet

Mittajalkineita on moniin käyttötarkoituksiin: tukikenkä, antivaruskenkä ja kampurakenkä. Jalkaterän ja nilkan vaikeat asentopoikkeamat edellyttävät yksilöllisten ortopedisten jalkineiden hankintaa.

Iso osa potilaista, joille on määrätty mittajalkineet tai yksilölliset erityisjalkineet, eivät halua käyttää niitä, koska malli ja kengän muokkaukset eivät ole mieluisia. Mieluummin käytetään samanlaisia kenkiä kuin muutkin.

Kun jalkineiden ulkonäkö miellyttää ja ne tuntuvat hyviltä, niiden säännöllinen käyttö lisääntyy. Potilaan hyväksyntä hankinnalle ja osallistuminen jalkineiden suunnitteluun voisi lisätä sitoutumista kenkien käyttöön. Erikoisjalkineiden hankinnassa oikean koon lisäksi on oleellista huomioida potilaan kokonaisterveyden tila, persoonallisuus ja muotitietoisuus. Kaikki tekijät yhdessä vähentävät komplikaatioiden riskiä ja vaikuttavat hyvään hoitotulokseen.

Taulukko 1. Erityisjalkineiden hankintaperiaatteet. Valmisjalkineet ovat kenkien hankinnan perusta. Tarvittaessa hankitaan tehdasvalmisteiset tai erityisjalkineet.
Peruskengät ulko- ja sisäkäyttöön Hyvät kengän ominaisuudet huomioitu
Pienet muutostyöt mahdollisia
Tehdasvalmisteiset erityisjalkineet Lievät ja kohtalaiset asentopoikkeamat
Sopivan lestityypin ja lestin leveyden valinta
Lisätilaa turvotukselle, vasaravarpaille, vaivaisenluulle
Kengissä usein irtopohjallinen, jonka tilalle sopii yksilölliset pohjalliset.
Muutostyöt mahdollisia
Mittajalkineet Yksilöllisten mittojen mukaan muokatut tehdasvalmisteiset erityisjalkineet
Kun tarvitaan lisää tilavuutta kengässä tai ulkopohjaan erityisrakenteita, esimerkiksi päkiäkeinu (ks. Keinupohjaiset kengät).
Yksilölliset erityisjalkineet Valmistus yksilöllisten mittojen mukaan
Vaikeat jalkaterän ja nilkan asentopoikkeamat
Kun tehdasvalmisteisten jalkineiden lestimitat, muodot ja mallit eivät riitä
Hoitokengät (ks. Hoitokengät) Tilapäiseen käyttöön tarkoitettu tehdasvalmisteinen kenkä
Immobilisoi jalkavaurion (esimerkiksi murtuma, haava, leikkauskohta) ja keventää sitä.